Ortodonti İle Diş Hijyeni İçin 7 Anahtar

Ortodonti ile diş hijyeni için daha fazla ilgi ve zaman gerekir. Bu ekstra efor sarf etmek gerektiği anlamına gelse de buna değer. Çünkü böylece telleriniz, sabitleyiciniz veya ağız dışı aygıtınız görevlerini doğru bir şekilde yapabileceklerdir.
Ortodonti İle Diş Hijyeni İçin 7 Anahtar

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Ortodonti ile birlikte iyi bir diş hijyeni sahibi olmak kolay değildir. Ancak aynı zamanda hem tedavinin başarılı olmasını garanti etmek hem de diş çürümesi ve jinjivit gibi sorunları önlemek için dişlerinizi ve tellerinizi temiz tutmanız çok önemlidir.

Teli veya dişleri düzeltmek için kullanılan diğer aletleri kullanan biri, özellikle de bu aletler sabitse, ağız hijyenini korumak için çok fazla çaba göstermelidir. Bu konu için daha fazla zaman ayırmaları ve yeterli diş hijyenini sağlamak için kullanmaları gereken tüm araçları kullanmaları gerekir.

Neyse ki ortondonti ile diş hijyenini yeterli seviyede tutmanın anahtarları oldukça basittir. Normalden daha fazla zaman harcanmasını gerektirseler de kolay şeylerdir. Ayrıca gelecekte başka sorunlarla karşılaşmayacağınızı da garanti ederler.

Aşağıda sizinle ortodonti ile diş hijyeni için 7 anahtarı paylaşacağız.

Ortodonti İle Diş Hijyeni İçin 7 Anahtar

1. Diş fırçalama alışkanlıkları

Ortodonti ile düzgün diş hijyeni için en önemli ölçüt dişleri fırçalamaktır. Günde en az 3 kez dişlerinizi fırçalamalısınız. Ancak aynı zamanda herhangi bir şey yedikten veya şekerli bir şey içtikten sonra da dişlerinizi fırçalamanız önerilir.

diş macunu diş fırçası kadın

Gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması en önemlisidir. En çok zaman ayrılması gereken de budur. Her bir dişi ayrı ayrı nazikçe fırçalamak en iyisidir. Her iki tarafı ve dişlerin arasındaki boşlukları fırçalamayı da ihmal etmemek gerekir. Bakteriyel plakla savaşmada temel yöntem dişleri fırçalamaktır.

Diş fırçalamak, ağız hijyeni ile ilgili en önemli alışkanlıklardan biridir. Diş teliniz varsa, düzgün temizlendiğinden emin olmak için herhangi bir şey yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız en iyisi olacaktır.

2. Diş fırçası

Ortodonti ile diş hijyeninin sağlanabilmesi için özel diş fırçaları vardır. V şeklindedirler, ortodonti aracının etrafının da temizlenmesini sağlarlar.

Ancak pek çok uzman elektrikli diş fırçası kullanmanın en iyisi olacağına inanır. En iyi elektrikli diş fırçaları titreşimli teknolojiye sahip olup yeniden şarj edilebilir olanlardır. Ayrıca ortodonti aracı kullandığınız için özel bir başlık tercih etmeniz gerekir.

Diş fırçasının baskı sensörü varsa çok daha iyi olur. Bu, aşırı baskı uygulamanızı ve ortodonti aracınıza hasar vermenizi engelleyecektir.

3. Diş macunu

Bir kural olarak florürlü diş macunu kullanmanız en iyisidir. Çünkü bu diş macunu türü hem naziktir hem de diş çürümesine karşı dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur. Parlatıcı diş macunlarını kullanmanız önerilmez çünkü diş minesine zarar vermeye eğilimlidirler ve bazen telleri etkilerler.

Ağız kokusu veya jinjivit gibi başka bir sorununuz varsa diş hekimize danışın. Onlar size hangi diş macunu türünü kullanmanız gerektiğini söyleyeceklerdir. Ancak unutmayın diş macunu yalnızca bir tamamlayıcıdır. En önemlisi dişleri fırçalamaktır.

4. Diş ipi kullanmak

Evet, diş ipi kullanmalısınız. Diş ipi kullanmak, ortodonti ile düzgün diş hijyenini sağlamak için dişlerin arasındaki boşluklara ulaşmanızı sağlar. Ancak diş teliniz olduğunda, ne kadar yoğun bir şekilde fırçalarsanız fırçalayın, aynı noktaları ıskalar durursunuz.

Teller, siz farkında olmadan küçük yiyecek kalıntılarının dişlerde kalmasını daha kolay hale getirir. İdeal olanı parafinli diş ipi kullanmanızdır; şekli iğneye geçirilmişe benzeyenler olursa daha iyi olur. İpi hafifçe aşağı ve yukarı doğru oynatmalısınız. Daha sonra dişlerin arasındaki boşlukları temizlemelisiniz.

diş ipi temizlik diş teli takan biri

Diş ipi kullanmak dişlerle teller arasındaki yiyecek kalıntılarını yok etmenize yardımcı olur.

5. Plak ortaya çıkarıcı ve önemi

Plak ortaya çıkarıcı minimal ölçüde yiyecek kalıntısının kaldığı yerlerin görülmesine yardımcı olur. Özellikle sabit ortodonti kullanıyorsanız fırçalamaya güvenemezsiniz çünkü bazı bölgeleri gözden kaçırabilirsiniz. Ulaşılması güç olan pek çok nokta vardır.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra plak ortaya çıkarıcıyı kullanmalısınız. Size yalnızca tekrar fırçalamanız gereken yerleri göstermekle kalmaz, aynı zamanda düzgün diş hijyenini sağlayamadığınız noktaları da görmenize yardımcı olur.

6. Gargara yapmak

Diş teli olanların gargara yapmaları şarttır. Ağız çalkalama suyu dişleri fırçaladıktan sonra kullanılır. Temel işlevi, bakterileri ve diğer mikroorganizmaları yok etmektir.

Bazı ağız yıkama sıvıları özellikle ortodonti tedavisi görenler için uygundur. İçlerinde bu aletlere zarar vermeyen bileşenler vardır. Herhangi bir durumda, florürlü bir ağız çalkalama suyu diş minesini korumaya yardımcı olur.

ağız çalkalama suyu gargara diş hijyeni

Gargara yapmak diş hijyeni açısından iyi bir tamamlayıcıdır. Ayrıca bakterileri yok etmeye de yardımcı olur.

Bunu da okuyun: Ağız Sağlığı İçin Doğal Bir Çözüm: Hindistan Cevizi Yağı

7. Ağız irigatörü

Ağız irigatörü, iyi diş hijyeni için mükemmel bir tamamlayıcıdır. Ancak unutmayın, özellikle de diş teliniz olduğunda, küçük yiyecek kalıntılarının birikebileceği ve fark edilmeyeceği pek çok alan vardır.

Ağız irigatörü, ağzın tüm köşelerine ulaşan titreşimli bir su akışı sağlar. Diş hijyenlerini sağlayabilmek adına özel bakıma ihtiyaç duyanlar için tamamen uygundur. Basit özellikler taşıyanlardan sofistike özellikleri olanlara, pek çok ağız irigatörü çeşidi vardır.

Sonuç

Diş teliniz varsa, ağız hijyeniyle ilgili alışkanlıklarınızı pekiştirmeniz gerekir. Yani dişlerinizi daha iyi fırçalamalı, uygun diş fırçasını seçmeli, diş ipi ve ağız çalkalama suyu gibi diğer ek yöntemleri kullanmalısınız. Ayrıca düzenli olarak ortodondistinize gitmeniz de çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.