Dişlerinizi Tamamen Doğal Ürünlerle Temizleyin

Geleneksel diş macunları, beyazlatıcılar ve ağız yıkama sularının içinde ağzımızın pH seviyesi için çok agresif olan maddeler bulunmaktadır. Kullanma anında bize temizlik ve ferahlık hissi verseler bile; uzun vadede dişlerin çürük, diş eti iltihabı ve enfeksiyon gibi her türlü sorunu önlemeye yardımcı olan doğal savunmalarını düşürmektedirler.
Dişlerinizi Tamamen Doğal Ürünlerle Temizleyin

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Geleneksel ürünler yerine, dişlerinizi temizlemekle kalmayıp ağzın dengesini koruyan ve aynı zamanda terapötik faydalar sağlayan maddelerden yapılmış doğal ürünleri kullanabiliriz. Bu yazımızda, bu ürünlerinden bazılarını keşfedeceğiz; işte size geleneksel ürünlere karşı ekonomik ve son derece sağlıklı alternatifler.

Dişlerinizi temizleyen beyaz (bentonit) kil

Beyaz kil içinde aşağıdaki işlevlere sahip doğal diş macununun temel maddelerinden biridir:

  • Temizleyici
  • Alkalileştirici
  • İltihap söktürücü
  • Mineralleştirici

Kullandığınız ürün beyaz kil oldukça ve yalnızca ağız bakımı için kullanılacaksa herkes tarafından kullanılabilir. Ancak ağız içindeki mukoza zar duvarıyla temas ettiğinde zehirli olabilecek bileşenler içeren birçok kil çeşidi de bulunmaktadır.

Ayrıca, beyaz kil türünün dokusunun çok ince olmasına ve diş minesine zarar vermemesine çok dikkat etmeliyiz. Kili doğrudan nemli diş fırçanızın üzerine sürebilir ya da daha iyisi aşağıdaki malzemelerden birkaçıyla beraber kullanabilirsiniz:

Zerdeçal

zerdeçal kökü ve tozu

Bu yoğun sarı renkli zerdeçalın sağlık açısından mükemmel faydaları bulunur ve aynı zamanda aşağıdaki özellikleri sayesinde ağız bakımına da son derece uygundur:

  • İltihap sökücü
  • Antioksidan
  • Beyazlatıcı
  • Antiseptik

Dişlerinizi iki dakika boyunca zerdeçal ile fırçalayabilir ve ardından ağzınızı suyla çalkalayabilir, ya da daha iyisi beyaz kil ile karıştırıp daha etkili bir diş macunu elde edebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı

Bu malzeme diş fırçasına katıldığında, macuna jel dokusu katar ve bu sayede kullanımı çok daha kolaylaşır. Aslında bu bol şifalı yağı kendi başına da kullanabilirsiniz.

Çok yumuşak dokusu ve leziz tropikal tadının yanı sıra, bu yağın içinde diş çürümesini ve tartarın önlenmesine yardımcı olan laurik asit bulunmaktadır.

Hindistan cevizi yağının sızma olması çok önemlidir, çünkü rafine yağlar tüm özelliklerini kaybederler ve hatta uzun vadede toksik olabilirler.

Sodyum bikarbonat

sodyum bikarbonat

Sodyum bikarbonat geleneksel olarak doğal beyazlatıcı rolünde kullanılmıştır. Dişlerinizi doğal yollarla temizlediği ve diş etlerinde iltihabı azalttığı doğrudur. Ancak, çok aşırı kullanmamaya özen göstermelisiniz; çünkü alkalidir ve diş minesine zarar verebilir.

Sodyum bikarbonatı başka malzemelerle karıştırarak ve dokusunun daima çok ince olmasına özen göstererek küçük mikt arlarda kullanmanızı öneririz. Bunu başarmak için, ezebilir veya sıvı bazında seyreltebilirsiniz.

Kekik çayı

kekik çayı

Bu çay bize kekiğin tüm faydalarını sağlayan harika bir ağız yıkama suyudur. Yalnızca yoğun kekikli bir çay hazırlamanız ve en fazla dört güne kadar buzdolabınızda saklamanız yeterli.

Dişlerinizi temizledikten sonra bu çayla ağzınızı yıkadıktan sonra, kekiğin antiseptik ve çürük önleyici özelliklerinden de faydalanmış olursunuz. Bu özellikler aynı zamanda iltihaplara ve aftlara da iyi gelir. Diş etleri kolayca kanayanlara da bu çay önerilmektedir.

Deniz suyu

deniz suyu

Deniz suyu da dengeli bir şekilde ağzı mineralize eden ve alkali düzeyini arttıran başka bir ağız yıkama suyu alternatifidir.

50 cl deniz suyunu 250 cl doğal suyla karıştırın, bu pH seviyemizle orantılı bir dozdur. Bu şekilde tadı çok tuzlu olamayacak ancak doğal tadına da çok benzer olacaktır. Bu ağız yıkama suyunun bozulma riski olmadığından, buzdolabında saklanmasına ihtiyaç yoktur.

Muz kabuğu

yeşil muz

Bu şaşırtıcı ev yapımı hileden haberiniz var mıydı? Çoğumuzun hiç düşünmeden çöpe attığı muz kabukları dişlerimizin beyazlamasına yardımcı olur.

Tek yapmanız gereken, her gün yaklaşık iki dakika boyunca kabuğun içini dişlerinize sürmek ve ardından normal bir şekilde dişlerinizi fırçalamak.

Sonuçta, muz kabuğunda bulunan salisilik asit ve sitrik asit sayesinde, zamanla dişlerin rengini koyultan tartar ve lekeler yavaş yavaş beyazlamaya başlayacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.