Pankreas Hastalıklarının 6 Belirtisi

Pankreas Hastalıklarının 6 Belirtisi

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2018

Pankreas, bedenimiz için çok önemli bir organdır. Pankreas hastalıkları ile ilgili belirtileri bilmeniz, daha ciddi problemleri öngörmenize ve engellemenize yardımcı olacaktır.

Pankreas hastalıkları, pek çok sindirim işlevini etkiler ve zaman zaman kötü beslenme alışkanlıkları ile de bağdaştırılır. Detayları öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.

Pankreas, midemizin arkasında yer alır ve insülin, glükagon gibi enzimlerin salgılanmasını sağlar. Bu enzimler, yiyeceklerin pankreastan ince bağısağa iletilmesi ve ince bağırsakta sentezlenmesi için gereklidir.

Pankreasta oluşan bir değişiklik çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Böyle bir durumda, az evvel bahsettiğimiz enzimler pankreasa saldırmaya başlayabilir. Gelin detaylarını inceleyelim.

Pankreas Hastalıklarını Nasıl Anlayabilirim?

karın ağrısı

1. Ağrı

Batın bölgesinde, yani vücudun göğüs ve pelvis bölgeleri arasında bir ağrı oluşmuş olabilir. Bu ağrı sadece sol tarafınızda, kaburgaların altında olur ve yanma gibi bir hissiyat yaratır. Böyle bir durumda pankreasınızda bir problem olabilir.

  • Bu ağrı bir şeyler yedikten, hatta içtikten sonra daha keskin olabilir. Eğer çok fazla yağ içeren gıdalar tükettiyseniz, daha da şiddetli bir ağrı oluşabilir.
  • Bu bölgedeki ağrı, yemek yedikten sonra başlayıp birkaç gün devam edebilir, hatta gün geçtikçe şiddeti artabilir.
  • Yüz üstü yattığınızda, mideniz pankreası sıkıştırdığı için ağrı daha da artabilir.
  • Sırtınızdan veya sol kürek kemiğinizin olduğu bölgeden yayılır.

2. Ateş

Pankreasa saldıran enzimler ateşlenmeye neden olabilir. Ağrı veya rahatsızlık hissettiğinizde ateşinizi ölçmeyi unutmayın.

Eğer ateşiniz normalden birkaç derece daha yüksekse, doktorunuzla görüşün. Sorununuzun tam olarak ne olduğunu saptayıp sorularınıza net cevap verebilecek tek kişi doktorunuzdur. Çünkü bu belirtiler başka durumlarla da ilgili olabilir.

3. Mide bulantısı

Pankreasınızda oluşan herhangi bir problem, kusmaya neden olabilir. Sindirim sisteminizde bir değişiklik olduğunda, yiyecekler çok iyi sindirilemezler ve pankreasınız iltihaplanır.

4. Baş ağrısı

Ani baş ağrıları, yorgunluk, rahatsızlık ve konsantrasyon zorluğu, pankreas hastalıklarının bir habercisi olabilir. Bunun nedeni bağışıklık sisteminizin saldırı altında olması ve ortaya çıkan etkilerin anında hissedilmesidir.

5. Kilo kaybı

Pankreasınızda bir problem varsa ya da safra kesenizde taş varsa, pankreas kendi enzimleri tarafından saldırıya uğrar. Bu nedenle yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremez ve gerekli besinleri alamazsınız.

6. Taşikardi

Kalp ritminiz hızlanması, daha kolay yorulmanız ve hızlı nefes almaya başlamanız da pankreas hastalıklarına dair bir belirtidirBunun nedeni bedeninizin zayıflaması ve bağışıklık sisteminizin artık yeterli enerjisi olmaması olabilir.

Bu, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olur, boğuluyormuş gibi hissedersiniz ve nabzınız yüksektir. Böyle bi durumda dikkatli olmalısınız.

Pankreas Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

çeşitli ilaçlar

Çalışmalar, pankreas hastalıkları vakalarının %80’inin safra kesesi taşı veya kötü yaşam alışkanlıkları yüzünden olduğunu göstermektedir. Safra kesesi taşları, kanalları tıkayıp pankreasın düzgün çalışmasını önleyebilir.

Beslenme düzeni konusunda ise; aşırı miktarda yağ ve alkol tüketmek, bu organda kalıcı hasara neden olabilir. Durumunuzu etkileyebilecek diğer şeyler böbrek yetmezliği, lupus, kistik fibrozis ve çeşitli ilaçlar kullanıyor olmaktır.

Pankreasınıza Nasıl Daha İyi Bakabilirsiniz?

brokoli
  • Rafine şeker ve un tüketimini azaltın.
  • Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakın. Bu, pankreas kanserini önlemek için çok önemlidir.
  • Alkol tüketmeyin. Beslenme uzmanlarına göre günde bir bardak şarap içmek sağlığınız için yararlıdır; ancak bu miktarı sürekli  olarak aşıyorsanız, bunun pankreasınız üzerinde ciddi etkileri olacaktır. Sağlığınız için aşırı alkol tüketiminden sakının.
  • Özellikle tam tahıllar gibi yüksek lifli gıdalar tüketin.
  • Kırmızı et yememeye çalışın.
  • Brokoli, karnıbahar, lahana, roka ve brüksel lahanası gibi turpgillerden olan sebzeler tüketmeye çalışın. Bu sebzeler, hem pankreasınız için çok yararlıdır hem de kanseri önlemeye yardımcı olur.
  • Kilo almamaya çalışın.
  • Şeker hastalığına karşı gerekli önlemleri alın.
  • Pankreas hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için protein tüketimi çok önemlidir. İhtiyaç duyduğunuz proteini bakliyatlar ve balıktan almaya çalışın. Eğer kırmızı et yiyecekseniz, hindi etini tercih edin; çünkü hem daha sağlıklıdır, hem de daha az yağ içerir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.