Papaya Çekirdeklerinin 7 Faydası
Papaya çekirdeklerinin sayısız faydası vardır. Bu meyveyi daha önce yemediyseniz, bu yazımız tam size göre!
Papaya, Meksika’ya özgü bir meyvedir ancak dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir. Güzel tadının yanı sıra, insan vücuduna sağladığı iyileştirici özellikleri sayesinde çok popülerdir.
Bunun yanı sıra, tamamı kullanılabilen bir meyvedir. Meyvesini yemenizin yanı sıra çekirdeklerinden de faydalanabilirsiniz.
Papaya çekirdeklerini tüketmenin faydaları o kadar çoktur ki, insanlar bazen küçük bir çekirdeğin bu kadar fazla özelliği olduğuna inanmakta zorlanırlar. Yine de bu çekirdeğin dondurularak kurutulmuş özütleri de bulunmaktadır.
Pek çok insan papaya çekirdeklerinin faydalarını bilmediği için meyvesini yedikten sonra çekirdekleri atar. Bu nedenle papaya çekirdeği tüketmenin bazı faydalarını bu yazımızda sizlere anlatacağız.
Artık papaya yedikten sonra çekirdeklerini atmayacaksınız.
Ayrıca bakınız: Papayanın Bu 7 Kullanımını ve Faydasını Biliyor Muydunuz?
Papaya çekirdeklerinin 7 faydası
1. Sindirim sistemi dostudur
Papaya tohumları, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırmaya yardımcı olan yüksek bir sindirim enzimi içeriğine sahiptir.
Buna ek olarak, bakterilerin çoğalmasını kontrol altında tutmaya yardımcı olan çok miktarda anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere de sahiptirler.
Aynı şekilde, mide ekşimesini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Günde sadece 7 kez 7 adet papaya çekirdeği tüketmelisiniz. Çekirdekleri çiğneyerek ya da su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
2. Doğal bir antiparaziterdir
Sindirim için mükemmel olmasının yanı sıra, papaya çekirdeklerinde antiparaziter enzimler vardır. Ayrıca, bağırsak parazitlerini çok etkili bir şekilde ortadan kaldırabilen ve carpaina adıyla bilinen bir alkaloid de içerirler.
Papaya çekirdeklerinden nasıl faydalanılır?
- Meyvenin çekirdeklerini çıkardığınızda, güneşte kurumaya bırakmanız önerilir.
- Daha sonra ince bir toz haline gelene kadar çekirdekleri ezin.
- İdeal yöntem günde iki ila üç kez tüketmektir. Ayrıca, su ya da meyve suyu ile karıştırarak veya bal ile de içebilirsiniz.
Çocuklar söz konusu olduğunda dikkatli olunmalıdır. Bazı doğa bilimciler, 5 yaşındaki çocuklar için 1 çekirdek önermektedirler. 10 yaşındaki çocuklar 2 adet papaya çekirdeği tüketebilirler ancak gençlere 3 adetten fazla çekirdek verilmemelidir.
3. Böbrek sağlığını korur
Bu küçük siyah çekirdekler, böbrek yetmezliği probleminin önlenmesine yardımcı olur. Mevcut bir böbrek hastalığınız varsa, ek bir tedavi olarak kullanılabilirler.
Papaya çekirdeklerinden nasıl faydalanılır?
- Sadece günde 7 kez 7 adet çekirdek tüketilmelidir. Tadından hoşlanmıyorsanız, su veya meyve suyu ile tüketilebilir.
4. Karaciğerleri temizler
Karaciğer, toksinlerin vücutta filtrelenme işleminin gerçekleştiği bir organdır. Vücut için toksik olan tüm maddeler çeşitli hastalıkları önlemek için karaciğerden geçer.
Papaya çekirdeklerini tek başına veya meyve ile birlikte tüketerek, sağlığa ciddi zararlar verebilecek vücudunuzda biriken toksinleri yok etmeye yardımcı olur.
Papaya çekirdeklerinden nasıl faydalanılır?
- Bunun için, 5 tane papaya çekirdeğini toz hale getirin ve bir ay boyunca günde iki kez bir miktar meyve suyu veya bir kaşık limonla birlikte için.
- Bu yöntemin ayrıca cilde de sayısız faydaları vardır.
Ayrıca bakınız : Karaciğerinize Doğal Detoks İçin Yardım Eden 5 Gıda
5. Yağ yakıcı özelliklere sahiptir
Papaya çekirdeklerinin bir başka faydası da kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Vücuttaki yağların erimesini sağlar ve fazla şekerin birikmesini önler. Böylece, kilo vermeyi kolaylaştırır.
6. Kanser riskini azaltır
Papaya çekirdekleri, asetogenin adı verilen bir bileşeni içeren bir çeşit meyve suyu veya özsu üretir. Yapılan araştırmalara göre, bunlar vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini önlemek için çok yardımcıdırlar.
Bu da, papaya çekirdeklerinin tıpkı meyvesi gibi dünyanın birçok yerinde doğal bir ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanılmasının nedenlerinden biridir.
7. Akneyi kontrol altına alır
Bu durumda, papaya çekirdeklerinin tüketilmesine ek olarak, doğal bir yara lapası yapılması da tavsiye edilir.
- Bunun için birkaç adet papaya yaprağını papaya çekirdeğiyle birleştirmeniz ve bunu bir su ile yumuşatmanız gerekir.
- Elde edilen karışım, etkilenen bölgede yaklaşık on dakika boyunca tutulmalıdır.
- Ardından, bölgeyi temizlemek için bol miktarda temiz su ile yıkayın.
Papaya çekirdeklerinin antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde aknelere veda edeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zhou K, Wang H, Mei W, Li X, Luo Y, Dai H., “Antioxidant activity of papaya seed extracts”, Molecules. 2011 Jul 25;16(8):6179-92.
- Onkar Singh y M. Ali, “Phytochemical and Antifungal Profiles of the Seeds of Carica Papaya L.”, Indian J Pharm Sci. 2011 Jul-Aug; 73(4): 447–451.
- Puangsri, T., Abdulkarim, S. M., & Ghazali, H. M. (2005). Properties of carica papaya L. (papaya) seed oil following extraction using solvent and aqueous enzymatic methods. Journal of Food Lipids, 12(1), 62–76. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2005.00006.x
- Devi P S, Sreeja & Kumar, Neethu. (2017). The surprising health benefits of papaya seeds: A review. 6. 424-429.
- Yogiraj, V., Goyal, P. K., Chauhan, C. S., Goyal, A., & Vyas, B. (2014). Carica papaya Linn: an overview. International Journal of Herbal Medicine, 2(5 Part A), 1–8.
- Singh O, Ali M. Phytochemical and antifungal profiles of the seeds of carica papaya L. Indian J Pharm Sci. 2011;73(4):447–451. doi:10.4103/0250-474X.95648
- Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Kugo M, Keter L, Maiyo A, et al. Fortification of Carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid Africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):327. Published 2018 Dec 7. doi:10.1186/s12906-018-2379-2
- Naggayi M, Mukiibi N, Iliya E. The protective effects of aqueous extract of Carica papaya seeds in paracetamol induced nephrotoxicity in male wistar rats. Afr Health Sci. 2015;15(2):598–605. doi:10.4314/ahs.v15i2.37
- Campuzano-Bublitz, M., Rolón, L., Vera, L., Kennedy, M. (2018). Efecto del consumo de pulpa de Carica papaya sobre la glicemia y peso de ratones normo e hiperglicémicos por aloxano. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 68(2): 132-140.