Pet Şişeden Su İçmek Güvenli Midir?

Plastik şişeler tekrar tekrar kullanıldıklarında ve güneş ışığına maruz kaldıklarında toksin salabilirler. Bu yüzden cam şişelerden su içmek veya filtrelenmiş suları içmek daha iyidir.
Pet Şişeden Su İçmek Güvenli Midir?

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Pet şişeden su içmek, günümüzde çoğumuzun hiç düşünmeden yaptığı bir şey. Peki ama pet şişeden su içmek ne kadar güvenli? İşte bu yazımızda plastik şişelerden su içmenin sağlığımız üzerindeki etkilerini ele alacağız. Önce şu soruları soralım: Pet şişede su alıyor musunuz?  Yoksa yeniden kullanılabilir cam şişeler mi satın alıyorsunuz?

Peki pet şişede su alırken içindekilere bakıyor musunuz, suyun kaynağını ve içinde mineral olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor musunuz?

Bugün sizi bu ilginç konu hakkında daha fazla bilgi edinmeye davet ediyoruz. 

Şişe su: Hangileri daha sağlıklıdır?

pet şişeden su içmek

Bugünlerde marketlerde her türlü su bulmak mümkün: pet şişede veya cam şişede su alabilirsiniz. 

Bunun yanında plastik şişeler her zaman tartışmalara yol açmıştır. Çünkü plastik çevreye olumsuz etkileri olan bir maddedir. Ayrıca şişe su endüstrisi oldukça güçlüdür.

Bu endüstri, plastik atık üretmekte, markalaşmaya yol açmakta  ve hatta su haklarının özelleştirilmesine neden olmaktadır.

Ama bu tartışmaların bizi ilgilendiren yanı, ”Pet şişeden su içmek sağlıklı mıdır?” sorusudur.

Şimdi bu konudaki en güncel bilgilere bir göz atalım.

Pet Şişeden Su İçmek Sağlıklı Mıdır?

1. Pet şişeler

Pet şişeler yani plastik şişeler, polietilen tereftalat (PET) içerir. Peki bu tam olarak nedir? Bu madde bir polimerdir ve bazı çalışmalara göre suyu zehirlemektedir. Dolayısıyla, plastik şişelere doldurulan sular bu bileşenden etkilenebilir. Suya geçebilecek PET’ler şunlardır:

  • Ftalat. Bu bileşen plastiği esnek hale getirir. Yüksek oranda tüketildiğinde insanlar sağlığın zararlıdır, endokrin problemlerine yol açabilir. Ayrıca bu bileşen tüm plastik şişelerde bulunur.
  • Antimon. Bu PET’in en temel katalizörüdür. Sağlığa zararlı mıdır? Elbette zararlıdır! Kanser ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Sağlık uzmanları bir plastik şişede bu maddenin ne kadar bulunabileceğine dair sınırlandırmalar getirmişlerdir ancak bu limit olması gereken sınırın altındadır. Yine de içiniz rahat olabilir çünkü Dünya Sağlık Örgütü bu standartların yerine getirilmesini garantiliyor.
  • Formoldehit ve asetaldehid. Bu bileşenler şişelenmiş suyun bazen plastik tadına sahip olmasına sebeptir. Uzmanlar şişe güneşe maruz kaldığında bileşenlerin suya karıştığını söylüyor. Bu yüzden bu konuya çok dikkat etmek gerekir. Az kullanılmış PET şişeler daha az formolhedit ve asetaldehid oranına sahiptir.

Bu bölümü sonlandırırken aklımızda hâlâ bir soru var: PET adı verilen bu maddeler sağlığınız için zararlı mıdır? Ortaya kesin bir kanıt konmuş değil. Sağlık uzmanları standartların yerine getirilmesi ve bu maddelerin suya karışmaması için gerekli önemleri almaya çalışıyorlar.

Ancak risklerden korunmak için daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Zira bir yılda tüketilen şişe su miktarını düşünürseniz, bu maddelerin toplam miktarı biraz korkutucu olabilir. Daha sağlıklı seçenekleri değerlendirmek çok daha iyi bir fikir. Böylece çevreye de zarar vermemiş olursunuz.

2. Pet şişede suya alternatifler

  • Cam şişede su için. Daha pahalı bir seçenek olduğu ortada ama düşünmeniz gereken sağlıklı bir yöntem bu. Ayrıca dışarıdan aldığınız suyu cam şişeye de doldurabilirsiniz.
  • Çeşme suyunuz için bir filtre edinin. Çeşme suyu bir çok insan için çok daha iyi bir seçimdir. Bazen diğer su kaynakları gibi sağlıklı olmayabilir, mesela yüksek oranda kalsiyum ve başka maddeler içeren su tat bakımından da hoşumuza gitmez. Ama küçük bir ozmoz filtresi bu sağlıksız ve istenmeyen maddeleri su kaynağınızdan temizleyecektir.
  • Cam damacanada içme suyu alın. Bu kendi filtre sisteminize benzer bir yöntem. İstenmeyen kokular, tatlar veya sağlıksız seçenekleri bu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Plastik şişelerle yapmamanız gereken şeyler

pet şişede su içmek
  • Kullanılmış şişeleri yeniden doldurmayın. Bu dikkat edilmesi gereken bir risk faktörü. Bir çok kişi plastik şişedeki suyu bitirince yeniden çeşmeden doldurur. Oysa plastik şişelerin üzerine konulan bir uyarı tüketiciyi mikrobiyolojik tehlikelere karşı uyarmaktadır. Plastik bir şişe boşaltıldığında, içinde çeşitli mantar ve bakteriler ürer. Yeniden suyla doldurduğunuzda bu organizmaları sindirebilirsiniz ve hatta hasta olabilirsiniz. Ayrıca unutmayın, zamanla plastik şişede bulunan maddeler de suya karışabilir. Yani plastik bir şişede su içip bitirdiğinizde geri dönüşüm kutusuna atın!
  • Plastik şişeleri asla güneş ışığında bırakmayın. Bundan yukarıda da bahsettik. Plastik şişe güneşe, sıcak yüzeylere veya ateşe maruz kaldığında, şişenin içerdiği formaldehid ve asetaldehidin içindeki suya salınabilir. Bu sadece suya kötü tat vermekle kalmaz, ayrıca sindirim problemlerine yol açabilir. Her zaman su şişelerini serin ve ışık almayan yerlerde tutun.

Bütün bu tavsiyeler ışığında pet şişeden su içmek güvenli hâle getirebileceğiniz bir şeydir. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.