Doğu Felsefesine Göre Para Tasarrufu

Doğu felsefesi, size para tasarrufu yapmanın mükemmel bir yöntemini gösteriyor. Aslında her şey uygun bir yönetim şekline bağlıdır.
Doğu Felsefesine Göre Para Tasarrufu

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Para asla sizin için yeterli olmuyor gibi mi görünüyor? Ayın sonunu getirmek bazen uzun ve serüvenli bir yolculuk olabilir. Para harcamak için sizi caydıran yüzlerce şey vardır ve elinize geçen para göz açıp kapayıncaya kadar gider. Bununla birlikte, evde para tasarrufu yapmak ve paranızı yönetmek için çeşitli yöntemler vardır ve bu yöntemlerin bazıları doğu felsefesinden gelmektedir.

Buradaki kilit nokta yöntemdir. Paranın nereye gittiğini asla bilemezsiniz çünkü paranızı takip etmiyorsunuzdur. Düzgün yönetemediğiniz için kazandığınız para sizin için yeterli olmayabilir. Sağlıklı bir finansman sağlamak için evde para tasarrufu yapmak esastır. Daha rahat yaşayabilmek için çok fazla para kazanmak zorunda değilsiniz. Gerekli olan istekli, özverili ve sabırlı olmaktır.

Bugünkü yazımızda doğu felsefesindeki para yönetimiyle ilgili bazı fikirlere göz atacağız.

Kabeko Metodu evde para biriktirmenin harika bir yolu

kitap

Kabeko, 1904’te ortaya çıkan bir Japon metodudur. Yüzyılı aşkın bir zamandır, dünya çapında uygulanmaktadır. Bu, Motoko Hani tarafından geliştirilen bir teknikti. Amacı, harcamaları ince bir şekilde takip ederek oturduğunuz yerden para tasarrufu yapabilmekti.

Kabeko basit bir seyir defteridir. Bunu hazırlamak oldukça kolaydır. Ayın başında gelir ve sabit giderler bu deftere kaydedilir. Bu, elinize geçen ve harcadığınız paranın miktarını daha iyi görmenizi sağlar. Böylece, arta kalan miktarı daha iyi görerek diğer harcamalara ne kadar para ödeyebileceğinizi daha iyi bilirsiniz.

Buradaki asıl fikir, bu verilere dayanarak kendinize bir tasarruf hedefi koymaktır. Bu, sabit masraflar ve eğer varsa ek masraflar için de geçerlidir. Ayrıca, yapacağınız tasarruflar sayesinde birikecek paranızı neye harcayacağınızı da düşünmelisiniz. Bunlar metodun yalnızca ilk kısmıdır.

İkinci kısımda ödenen tüm harcamalarınızı yazmanız gerekir. Her ödeme yaptığınızda tek tek bunları yazmalısınız. Her haftanın sonunda, kayıtlarınızı gözden geçirmeli ve paranızın nelere gittiğini değerlendirmelisiniz.

Bu, paranızı nasıl harcadığınız hakkında ipucu verir ve para tasarrufu yapmanızı kolaylaştırır.

52 haftalık zorlu bir süreç

bozuk paralar ve kalemler

Bu, evde para tasarrufu yapmak için kullanılan çok eski bir yöntemdir. Bununla birlikte, son zamanlarda daha önemli ve popüler bir hale gelmiştir. Önemli olan, bu zor süreç boyunca kararlı olabilmek ve sabırlı kalabilmektir. Böylece çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

52 hafta boyunca, her gün tasarruf etmelisiniz:

  1. İlk hafta için günde 1 lira tasarruf etmeniz yeterlidir.
  2. İkinci haftada günde 2 lira tasarruf etmeniz gerekiyor.
  3. Bu şekilde zamanla miktarı artırarak belirtilen süreyi tamamlamalısınız.

Günlük olarak bunu yapamıyorsanız, kendinize aylık bir miktar belirleyebilirsiniz. Örneğin “Bu ay 200 liradan fazla ek harcama yapmayacağım” diyerek bir üst limit koyabilirsiniz.

Bu süreçte, yöntemi tersten de uygulayabilirsiniz. Örneğin ilk gün 52 lira tasarruf yapabilir ve zamanla bu miktarı azaltabilirsiniz. Bazen bu yöntem sizin için daha kolay olabilir çünkü başlangıçta insanlarda daima daha fazla motivasyon vardır.

Para tasarrufu için diğer yöntemler

kumbara

Doğu kültürlerinde, biriktirmekten ziyade elden çıkarmaya odaklanmış bir felsefe vardır. Bu nedenle, para üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilmeleri için yalın bir yaşam tarzını benimseyip buna göre yaşıyorlar.

Zen felsefesinin savunucuları, para tasarrufu yapmak için bazı tavsiyelerde bulunuyor. Bunlardan bazıları:

  • Daha sık kütüphaneye gidin. Tek bir kuruş bile harcamadan iyi zaman geçirebilir ve bir şeyler öğrenebilirsiniz.
  • Şahsi aracınızı kullanmak yerine toplu taşıma kullanın ya da gideceğiniz yerlere yürüyerek veya bisikletle gidin.
  • İş yerinize evde yaptığınız yemekleri götürün. Dışarıda yemek yemek genellikle oldukça maliyetlidir.
  • Tütün ürünleri ve alkol tüketiminizi azaltın. Bu tasarruf etmenizin yanı sıra daha sağlıklı olmanızda da yardımcı olur.
  • Bol bol su için. Gazlı içecekler ve meyve suları yerine su tüketin. Bu, hem vücudunuz için sağlıklıdır hem de gereksiz masraf yapmanızı önler.
  • Tamirat işlerinizi kendiniz yapın. Her zaman küçük onarımlar için birisine para ödemeniz gerekmez.
  • Enerji tasarrufu yapın. Elektrik, gaz, benzin ve benzeri şeylerden tasarruf etmenin pek çok yolu vardır. Yalnızca bilinçli olmanız gerekir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Buying time promotes happiness. Ashley V. Whillans, Elizabeth W. Dunn, Paul Smeets, Rene Bekkers, Michael I. Norton.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.