Patlıcanın Faydaları
Patlıcanın faydaları sayısızdır. Yüksek miktarda su içerdiği için kalorisi düşüktür. Bu sayede kilo vermek için idealdir. Ayrıca dolaşımını hızlandırır ve mükemmel bir antioksidandır.
Bugünkü yazımızda, patlıcan ile ilgili bilmeniz gereken bazı önemli şeyleri ve patlıcanı diyetinize neden eklemeniz gerektiğini sizinle paylaşmak istiyoruz.
Patlıcanın Faydaları
Patlıcanın Faydaları 1: Kardiyovasküler sistemi korur
Patlıcan, potasyum açısından zengin bir sebze olduğu için nabzın stabil kalmasına yardımcı olur.Patlıcan aynı zamanda kötü kolesterol seviyesini düşüren ve iyi kolesterol yükselmesini sağlayan flavonoidler de içerir. Bu özelliklerin her ikisi de kalp hastalıkları riskini azaltmak için çok önemlidir.
Bu yazımızı da okuyun:
Patlıcanın Faydaları 2: Serbest radikallerle savaşır
Harika bir antioksidan olan patlıcan, serbest radikallerle savaşmada etkilidir. Yaşlanma sürecini geciktirerek hücreleri korur. Aynı zamanda toksinlerin büyük bir bölümünü ortadan kaldırarak temizleme görevi görür.
Patlıcanın Faydaları 3: Beyin işlevlerini geliştirir
Patlıcandaki bitkisel gıdalar, bilişsel sistem ve zihin sağlığı için oldukça faydalıdır. Beyni toksinlerden arındırırlar ve beyne giden kan akışını hızlandırarak hafızayı ve analitik kapasiteyi güçlendirirler.
4. Kilo vermeye yardımcı olur
Patlıcan, yüksek miktarda çözünür lifi çok içerir, bu da sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Düşük kalorilidir ve yukarıda belirttiğimiz gibi, çoğunlukla sudan oluşur. Bu sayede doyurucudur ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
5. Anemiyi önler
Aneminin başlıca sebeplerinden birisi kandaki demir eksikliğidir. Patlıcanda bulunan demir, anemiyi önlemek ve tedavi etmek için fazlasıyla yeterlidir.
Benzer şekilde demir, proteinleri metabolize etmeye yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır.
6. Gözleri güçlendirir
Patlıcan, antosiyanin (merkezi sinir sistemini güçlendiren çözünür bir bileşik) içerdiğinden, göz sağlığını korur ve katarakt oluşumunu önler.
7. Kemik sağlığını güçlendirir
Patlıcan, daha güçlü kemiklere sahip olmanıza ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olan fenolik bileşikler içerir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, kemiklerinizi sağlıklı tutmak için gerekli olan demir ve kalsiyum bakımından zengindir.
8. Sağlıklı saçlar için harikadır
Ayrıca, içerdiği B3 vitamini sayesinde saç uzamasına katkı sağlar. Patlıcan aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir. A vitamini sebum üretimini arttırarak saçlarınızı nemlendirir ve saç dökülmesini önler.
9. Ödeme iyi gelir
Ödem, menopoz, gebelik ve böbrek veya kalp rahatsızlığı gibi çeşitli nedenlerden oluşur. Bu durumda patlıcan suyu içmek iyi bir fikirdir. Patlıcan suyu inanılmaz bir diüretiktir ve vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasına yardımcı olur.
Ödem, fazla kilolu görünmenize ve aynı şekilde hissetmenize sebep olabilir. Bu yüzden, kilo vermeye çalışıyorsanız, günlük rutininize patlıcan suyu eklemelisiniz.
Okumanızı öneririz:
10. Yanıklara iyi gelir
Tüm bunlara ek olarak, cildinizde bir yanık varsa, patlıcan posasından yapılmış bir macun kullanabilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, acıyı hafifleten ve cildi yumuşatan iyileştirici ve rahatlatıcı özellikler içerir.
Düzenli olarak patlıcan tüketmek sağlığınız için faydalıdır
Bu yazımızda okuduğunu gibi patlıcan, vücudu koruyan bir sürü temel besin içerir. En çok faydayı sağlamak için, patlıcan tüketmenin en kolay ve pratik yollarından biri:
Malzemeler
- Bir orta patlıcan (160 g)
- 1 litre su
- Bir limon (100 g)
Hazırlanışı
- Önce patlıcanı yıkayıp dilimleyin.
- Daha sonra limonu sıkın.
- Bir litre suyu kaynatın ve patlıcan dilimlerini ilave edin.
- Patlıcan yumuşayana kadar 25 dakika kadar pişmesine izin verin.
- Ocağı kapatın ve bir saat bekletin.
- Sıvıyı bir süzgeçten geçirin ve koyu renkli bir cam kaba koyun.
- Ardından limon suyunu ekleyin.
- Bu patlıcan suyunu gün boyu içebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilera-Otíz M, del Carmen Reza-Vargas M, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Biotecnia 2011; 13 (2): 16-22.
- García E, Hernández E, De Paula CD, Tatis HA. Caracterización bromatologíca de la berenjena (Solanum melongenaL.) en el Departamento de Córdoba. Temas Agrarios 2003; 8 (1): 27-32.
- Rodríguez G. Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 1998; 12 (2): 107-119.
-
Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
-
Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.