Pelinotu ve Sağlığa Şaşırtıcı Faydalarını Keşfedin
Pelinotu, birçok özelliğinin yanı sıra hazmettirici, antienflamatuar ve şekillendirici özelliklere sahip acı bir tıbbi bitkidir. Tadına rağmen pelinotunun sağlığınıza sağladığı faydalar sayısız olduğunu bilmek önemlidir.
Bu makalede, pelinotunun tüm iyileştirici özelliklerini keşfedin!
Pelinotu nedir?
Latince ismi Artemisia absinthium olan pelinotu bir medikal bitkidir. Yerba santa veya artemisia olarak da bilinir. Aslen Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın ılıman bölgelerinden gelmektedir.
Bazı ülkeler bu bitkiye aşinadır zira İsviçre’de yapılan ve yüksek alkol oranına sahip apsent kullanmaktadırlar. Fakat bu içecek 19. yüzyılın sonlarında Fransız sanatçılar arasında popüler olmuştur.
Bu bitki papatya ailesine mensuptur ve antik dönemlerden bu yana ilaç değeri taşımaktadır.
Hatta bazı güzelavrat otu zehirlenmeleri pelinotuyla iyileştirilmektedir.
Pelinotunun Faydaları
Hazmettirici
Sindirim seviyesinde pelinotu iki temel işlev görür:
- İlk aşamda birçok soruna yardımcı olur. Bu ağrı, mide gazı, ishal ve kusmayı içermektedir. Fakat, mide yanması ve hiyatus hernisi tedavisi için kullanılması tavsiye edilmez.
- Ayrıca bir sindirim sistemi temizleyicidir. Bu amaçla iştahınızı tetikler ve mide özsularının salınımını artırır. Bu iştahsız insanlar veya yavaş sindirim yapan insanlar için harikadır. Bir iyileşme dönemi sonrası için de harikadır.
Karaciğer
Karaciğer fonksiyonlarınız zayıfladığında yorgunluk hissedebilir, yağların işlenmesi zorlaşabilir, görme bozuklukları ortaya çıkabilir, saç dökülmesi olabilir veya göz kenarındaki kırışıklıklar erken çıkabilir.
- Pelinotu hem karaciğerinizin hem de safra kesenizin tıkanıklığını açar ve fonksiyonlarını tetikler.
- Genel olarak, boldo bitkisi ve enginar gibi acı tıbbi bitkiler karaciğerin fonksiyonlarını tetikler.
Arındırıcıdır
Hepatik özellikleri sayesinde pelinotu vücudunuzu detoksa sokmak için harika bir seçenektir. Ne de olsa karaciğer kanınızı temizleme ve toksik maddelerden arındırma görevini üstlenmektedir.
Dolayısıyla 3-6 boyunca her gün bir fincan pelinotu içmenizi tavsiye ederiz.
Bağırsak parazitleri
Pelinotunun iyileştirici gücü büyük bir çeşitlilikte kurt ve paraziti ortadan kaldırma yeteneğine sahiptir. Bunlar birçok insanda yaygınca bulunabilir. Fakat bir çoğu onlara sahip olduklarının farkında değildir.
Bu nedenle, özellikle evinizde evcil hayvanlarınız var ise yılda en az bir defa bir pelinotu detoksu yapmanız iyi olacaktır.
Afrodizyak
Bu tıbbi bitki hem kadınlarda hem de erkeklerde libidoyu yükseltebilecek afrodizyak özelliklere sahiptir.
Menstrüal Sorunlar
Pelinotu düzensiz adet dönemleri veya diğer menstrüal sorunlar yaşayan kadıanlar için mükemmeldir.
Bu bitki adet döngülerini düzenlemeye yardımcı olur ve adet görmeme sorunu söz konusu olduğunda menstrüasyon sağlamaktadır.
Ağrı
Pelinotunun topikal bir biçimde uygulanması mide ağrısı, eklem ağrısı veya diş ağrısını rahatlatabilir.
Nasıl kullanılır?
En basit, ucuz ve etkili yol pelinotunu çay halinde ve sadece kısa süreler boyunca tüketmektir:
- Bir defalık bir ağrı veya acı ise gün içinde iki bardak çay olarak içebilirsiniz.
- Kronik bir ağrıysa veya detoks yapmak istiyorsanız bir hafta boyunca her gün iki bardak içmenizi, bir hafta dinlenmenizi ve sonra 6 gün boyunca tekrar içmenizi öneririz.
Böylelikle karaciğer fonksiyonlarını destekleyerek bağırsak parazitleriyle mücadele edebilirsiniz.
- Topikal olarak uygulamak için pelinotu çayına batırılmış bir havluyu sindirim sistemi sorunları veya ağrıları rahatlatmak için karın bölgesine yerleştirin.
- Tüm acı bitki çaylarında olduğu gibi pelinotu asla kaynatılmamalıdır. Halihazırda sıcak olan suya koymalısınız.
Kontrendikasyonlar
- Tıbbi bitkiler aşırı veya bilgisiz kullanımda zararlı olabilir, dolayısıyla bir doktor veya natüropata danışmanızı öneririz.
- Pelinotu tüketimi hamile kadınlara ve mide ülseri yaşayanlara önerilmemektedir.
- Pelinotunu kötüye kullanmamalısınız ve sadece yukarıda belirtilen dozajlarda kullanmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lachenmeier, D. W. (2010). Wormwood (Artemisia absinthium L.)-A curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties? Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.05.062
- Krishna, S., Bustamante, L., Haynes, R. K., & Staines, H. M. (2008). Artemisinins: their growing importance in medicine. Trends in Pharmacological Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tips.2008.07.004
- Patocka, J., & Plucar, B. (2003). Pharmacology and toxicology of absinthe. Journal of Applied Biomedicine.
- Alvarez, L., & Quispe, A. (2010). Efecto Antiparasitario de la Infusion de Ajenjo (Artemisia absinthium L.) en Niños de Edad Escolar. Ucebol.