Peptik Ülser ve Helicobacter Pylori
Peptik ülser, gastroduodenal mukozayı etkileyen bir lezyon türüdür. Bu ülserin görülme sıklığı azalsa da yine de nüfusun büyük bir bölümünü etkilemektedir.
Peptik ülser vakalarının %90’ından fazlası Heliobacter pylori varlığını içerir. Bu, midede enfeksiyonlara neden olan bir bakteri türüdür.
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisinde bu bakteriler vardır ve bu bakteriler kirli gıda ve suyla yayılabilir.
Peptik ülserin nedenleri
Gastroduodenal mukozanın agresif ve savunma ajanları arasındaki dengesizlik çoğu ülsere neden olur. Bu dengesizlik, Helicobacter pylori enfeksiyonu veya steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçların (NSAII’ler) tüketimi sonrasında görülür.
Helicobacter‘i içeren peptik ülser vakalarında, bakterinin yok edilmesi hastalığın tekrarlamasını azaltacaktır. Bununla birlikte, Helicobacter pylori ile enfekte olmuş kişilerin yalnızca %10 ila 20’si peptik ülser geliştirecektir.
NSAII’lerin kronik tüketimi söz konusu olduğunda, bu insanların %50’sinde yüzeysel mide lezyonları olacaktır. Ayrıca bu vakalardaki ülserler genellikle asemptomatiktir.
NSAII’leri tüketen kişilerde peptik ülser risk faktörleri şunlardır:
- Peptik ülser öyküsü
- Yaş (60 yaşından büyük)
- Antikoagülan veya kortikosteroid kullanımı
- Yüksek dozda NSAII kullanımı
- Helicobacter pylori ile enfeksiyon
Sigara, stres veya diyetin peptik ülseri tetikleyen faktörler olduğunu gösteren hiçbir çalışma yoktur. Bununla birlikte, sigara içmek peptik ülser iyileşmesini olumsuz etkiliyor gibi görünmektedir.
Peptik ülser semptomları ve teşhisi
Ülseri olan çoğu kişi dispepsi semptomatolojisini gösterir. Bu nedenle, hastalar dispepsi semptomları gösterdiğinde doktorlar ülserden şüpheleneceklerdir. Semptomlar, boş midede yemek veya antiasitlerle azalan epigastrik ağrıyı içerir.
Yaşam tarzı, ilaç tedavileri ve kişisel ülser veya Helicobacter pylori enfeksiyon öyküsü hakkında bilgiler tanı için önemlidir.
Bazı insanlarda ülser ve gastroözofageal reflü hastalığı bir arada bulunabilir ve bu da teşhisi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, bir ülserin varlığını doğrulamak için en hassas ve spesifik test üst endoskopidir (gastroskopi).
Şunlar da ilginizi çekebilir: Peptik Ülserin 10 Emaresi
Peptik ülser tedavisi
Tedavinin amacı semptomların giderilmesi, ülserin iyileşmesi ve komplikasyonların önlenmesidir. Ayrıca, aşağıdakiler gibi bazı hijyenik diyet önlemlerini uygulamak iyi bir fikirdir:
- NSAII’lerin tüketiminden kaçının.
- Semptomlara neden olan hiçbir şey yemeyin veya içmeyin.
- Tütün ülserin iyileşmesini geciktirdiği ve tekrarı artırdığı için sigara içmeyin.
Antisekretuar (Salgı önleyici) tedavi
Proton pompa inhibitörleri (PPI) şu anda en yüksek mukozal iyileşme oranlarına ulaşan ilaçlardır. Ancak, bunları yalnızca doktorunuz tavsiye ederse almalısınız.
Yemeklerden önce alınmalıdır. Ayrıca, bazı çalışmalar, onları günün geç saatlerinden ziyade sabah aldığınızda daha fazla etkinlik göstermektedir. Proton pompa inhibitörü ilaçların maksimum etkiyi elde etmek için 3 ila 5 güne ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, karaciğer metabolizmasının ilaca klinik yanıtında değişkenlik vardır.
Peptik ülser tedavisinin süresi, peptik ülserin konumuna bağlıdır. Duodenal ülserlerde 4 hafta, mide ülserlerinde ise 6 ile 8 hafta arasında sürer.
Ayrıca bakınız: Mide Ağrısını Hafifletmek İçin Şifalı Bitkiler
Helicobacter pylori‘nin yok edilmesi
Bakterilerin yok edilmesi ülserin iyileşmesine neden olur. Ayrıca uzun süreli ülser komplikasyonları azalır.
İlk eradikasyon tedavisi seçeneği, bir PPI ve antibiyotiklerin (özellikle klaritromisin, amoksisilin ve metronidazol) en az on gün süreyle uygulanmasından oluşur.
Penisilin alerjisi olan hastalarda en az 10 gün PPI’ler, klaritromisin ve metronidazol ilk seçenek olarak kullanılmaktadır.
Peptik ülser için NSAII’lerin kullanımına ilişkin öneriler
Peptik ülser için risk faktörleri mevcutsa, NSAII’leri almadan önce aşağıdaki önerileri dikkate almanız önerilir:
- Endikasyonları okuyun: Aradığınız etki analjezi veya ateşi düşürmekse, bunun yerine parasetamol almak en iyisidir.
- Her zaman minimum etkili NSAII dozunu ve ayrıca daha az toksik olanı alın.
- NSAII’leri, kortikoidleri ve antikoagülanları bir arada almaktan kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Ber Nieto, Y. (2012). Úlcera péptica. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70275-5
-
Gamboa, J. L. (2003). Infección por Helicobacter pylori y enfermedad ulcerosa péptica. Bvs.Sld.Cu.
-
Truyols Bonet J, Martínez Egea A, G. H. A. (2014). Ulcera Gastrica Y Duodenal. Guía de Actuación Clínica En A. P.