Gastroözofageal Reflü Semptomlarınızı Nasıl Sakinleştirirsiniz

Gastroözofageal reflü kendisini mide asiditesi ve regürjitasyon ile gösterir. Eğer bu semptomlardan muzdaripseniz beslenme düzeninizi ve genel anlamda alışkanlıklarınızı kesinlikle değiştirmenizi öneriyoruz.
Gastroözofageal Reflü Semptomlarınızı Nasıl Sakinleştirirsiniz

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Bu durumu hafifletmek için ihtiyacınız olan beslenme düzeni, diğer dengeli beslenme düzenleri ile aynı değildir. Gastroözofageal reflü semptomlarınızı sakinleştirmek için bunları şiddetlendiren belirli gıdalardan kaçınmanız gerekir.

Bu yazımızda, daha iyi hissetmek ve gastroözofageal reflü nedeniyle oluşan ana rahatsızlıklardan kaçınmak için yapmanız gereken değişikliklerden bahsedeceğiz.

Gastroözofageal Reflü Nedir?

Gastroözofageal reflü oluşumunu gösteren bir grafik.
Özofagusun (yemek borusu) alt kısmı iyice kapanmadığında mide asidi yükselip yemek özofagusa geri dönebilir.

Ayrıca mide yanması olarak da bilinen gastroözofageal reflü özofagusun – gıdaları ağızdan mideye taşıyan tüp – sonundaki kas düzgün bir şekilde kapanmadığında ortaya çıkar. Bundan dolayı mide asidiniz özofagusa kadar yükselebilir ve orayı tahriş edebilir.

Eğer bu hastalıktan muzdaripseniz büyük ihtimalle midenizde bir asidite ve yanma hissedersiniz. Mide sıvılarınızı boğazınızın arkasında hissetmek (regürjitasyon), kuru öksürük ya da yutmada görülen güçlükler de gastroözofageal reflü semptomlarıdır.

Bu semptomları hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler şunlardır:

  • Her öğünde küçük porsiyonlar yiyin.
  • Soslu yemeklerden ve yağlı ya da asidik gıdalardan kaçının.
  • Gastroözofageal reflü için bir diyet takip edin.
  • Alkol almayın.
  • Eğer aşırı kiloluysanız, kilo verin.

Gastroözofageal Reflü Semptomlarınızı Yatıştırmak İçin Beslenme İpuçları

Bu hastalığın yola açtığı semptomları hafifletmek için sadece sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni takip etmeniz yetmez, aynı zamanda tahriş edici gıdalardan da kaçınmanız gerekir.

İşte bazı ipuçları.

1. Dengeli Bir Beslenme Düzeni Takip Edin.

Salata yiyen bir kadın.
Meyve ve sebze bazlı bir beslenme düzeni, reflünün ortaya çıkarttığı rahatsızlığı azaltmanıza yardımcı olabilir.

Doktorunuz, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi önerecektir, ki her gün tahıllar ve fasulyelerin yanı sıra yeterince meyve ve sebze de yiyebilesiniz.

Sebzeler, yağ ve şeker bakımından düşük olmalarının yanında vücudunuza vitamin ve mineral de sağlarlar. Midenizin asiditesini azaltmak için iyi seçenekler kuşkonmaz, karnabahar, brokoli, patates ve salatalıktır. Meyveler söz konusu olduğunda ise, doktorlar genellikle domatesin yanı sıra asiditeye neden olabilecek sitrik meyvelerden de kaçınmanızı önerir. Muz, elma, armut ve kavun yemeniz daha iyidir.

Tahıllar söz konusu olduğunda ise, yulaf en iyi seçenek olarak öne çıkar. İçinde eklenmiş şeker bulunmayan tam tahıllı seçenekleri tercih edin, böylece sadece vücudunuzun ihtiyacı olan lifi almakla kalmazsınız, ayrıca mide asiditenizi azaltmanıza nasıl da yardımcı olduğunu da görürsünüz. Ayrıca pirinç ve tam tahıllı ekmekler de tüketebilirsiniz.

2. Kahveden Kaçının.

Gastroözofageal reflü yaşıyorsanız beslenme düzeninizden çıkarmanız gereken şeylerden biri kahvedir, çünkü kahve bir tahriş edicidir ve midenizin asiditesini de arttırabilir. Onun yerine kekik, portakal yaprağı, şerbetçiotu ya da papatya gibi bitkilerin çaylarını içmelisiniz.

3. Günde 5 Öğün Yiyin.

Günde 5 öğün yiyerek her öğünde daha küçük miktarlar yemiş olursunuz. Bu şekilde midenize aşırı yüklenmekten kaçınabilirsiniz ve yediklerinizin özofagusa geri dönme riskini en aza indirebilirsiniz.

4. Baharatlı Yiyeceklerden Kaçının.

Acı biber, chili biberi, sirke, arnavut biberi ve köri gibi çeşniler mide zarınızı tahriş ederek asiditeyi şiddetlendirir.

5. Omega 3 ve Omega 6 Tüketiminizi Arttırın.

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri mide zarınızdaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Deniz ürünleri yiyerek, bunların kızarmış versiyonlarından daima kaçınarak, ve sağlıklı seçenekleri tercih ederek bu özelliklerden yararlanın.

6. Kızarmış Yiyecekler Yemeyin.

Kızartılmış gıdalar.
Kızarmış ve baharatlı yiyecekler mide asiditesini arttırabilir.

Eğer gastroözofageal reflüden muzdaripseniz kızarmış ve yağlı yiyecekleri beslenme düzeninizden tamamen çıkarmalısınız. Yağlı yiyecekler midenizi daha fazla çalışmaya ve daha fazla asit üretmeye zorlayarak sindirimi daha zor hale getirir.

Onun yerine farklı bir pişirme yöntemi tercih edin: buharda, fırında, mikrodalga fırında ya da en papillote şeklinde.

7. Yemeklerinizle Birlikte Çok Fazla Sıvı Tüketmeyin.

Gün içerisinde sıvı tüketin, ancak bunu yemeklerinizle beraber yapmayın (ya da sadece küçük bir miktar için). Bu şekilde midenizi ağzına kadar doldurmaktan ve aşırı yüklemekten kaçınabilirsiniz.

Hatırlayın: Su ana seçeneğiniz olmalı, özellikle de tahriş ediciler olan asitli içecekler ve meyve sularından önce suyu tercih etmelisiniz.

8. Gastroözofageal Reflü Semptomlarınızı Sakinleştirmek İçin Az Yağlı Süt Ürünlerini Tercih Edin.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, yağlı yiyecekler sindirimi daha zor hale getirir, ki bu da reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Az yağlı ya da yağsız yoğurt, süt ve peynir yemeniz daha iyi olacaktır.

Bu şekilde yiyeceklerinizi daha kolay sindirebilirsiniz.

9. Yedikten Hemen Sonra Egzersiz Yapmaktan Kaçının.

Yemekten hemen sonra egzersiz ya da spor yapmak gastroözofageal reflünüzün alevlenmesine neden olabilir. Eğer bir spor yapıyorsanız, bunu yemek yedikten en az iki saat sonra yapmaya çalışın.

10. Yatağa Gitmeden En Az İki Saat Önce Akşam Yemeği Yiyin.

Yatmak, gastroözofageal reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Yatmadan önce vücudunuza sindirmek için zaman vermek adına akşam yemeğinizi erken yiyin. Benzer şekilde, rahatsızlığı azaltmak için kafanızı vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutan kalın yastıklar ile uyuyabilirsiniz.

11. Sigara İçmeyin.

Elindeki sigarayı kıran bir kadın.
Tütün mide zarınızı tahriş edebilir ve gastroözofageal reflüye neden olabilir.

Tütün bir yiyecek değildir, ancak bir tahriş edici olabilir. Gastroözofageal reflü semptomları yaşıyor ve sigara içiyorsanız, sağlığınız ve rahatlığınız için sigarayı bırakmanızı öneriyoruz.

12. Gastroözofageal Reflü Semptomlarınızı Sakinleştirmek İçin Sağlıklı Yağlar Tüketin.

Zeytinyağı, susam yağı ve ayçiçeği yağı; avokado, kabuklu yemişler ve keten tohumu gibi gıdaların tamamı beslenmenize sağlıklı yağlar ekler. Bu gıdaları salataların içinde, ekmek üstünde ve her türlü yemeğin içinde tüketebilirsiniz.

13. Çikolata ve Sakıza Veda Edin.

Çikolatanın içerisindeki maddelerden biri metilksantin’dir, ve kasları gevşetmeye ve reflü riskini arttırmaya yarayan bir bileşendir. Sakız ve nane aromalı herhangi bir şeker de asiditenin artmasına neden olabilir.

14. Zencefil Yiyin.

Zencefil, gastroözofageal reflü semptomlarınızı sakinleştirmeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu gıdayı yemeklerinize ekleyebilir, ya da çayını yapabilirsiniz.

Beslenme ve kalori ihtiyaçlarınıza göre, gastroözofageal reflü için en iyi diyeti belirlemek için her zaman doktorunuza danışın. Doktorunuz, sizi semptomlarınızı hafifletmek için doğru olan yola yönlendirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.