Periodontal Hastalık: Riskleri ve Yan Etkileri

Periodontal hastalığa, genel sağlığımıza etkisi olabilecek bir dizi risk ve yan etki eşlik edebilir. Periodontal hastalığın kardiyovasküler sorunlara yol açabileceğini biliyor muydunuz? Bu yazıda size bu konuyla ilgili her şeyden bahsedeceğiz. 
Periodontal Hastalık: Riskleri ve Yan Etkileri

Tarafından yazılmıştır Ana María Fuentes Turrión

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Periodontal hastalık, diş etlerini etkileyen bir hastalıktır. Bu yazıda, periodontal hastalığın risklerine ve yan etkilerine odaklanacağız çünkü bu hastalığın, genel sağlığımız üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bu bilgileri kaçırmayın!

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal lezyonlar, diş etlerini değiştiren mikroorganizmaların birikmesi sonucu oluşur. Bu hastalık zamanında düzeltilmezse yavaş yavaş ilerler. Diş kaybına ve vücutta başka hastalıkların ortaya çıkmasına bile yol açabilir.

Bir yandan kemik kaybı olmadan fırçalama sırasında kanamaya neden olan diş eti iltihabı olan jinjivite rastlıyoruz. Öte yandan da iltihaplanma ve kanamanın yanı sıra kemik kaybına da neden olan periodontitisi görüyoruz.

Periodontal hastalığın gelişimini önlemek için hastalık hakkında hastayı bilgilendirmek ve önleyici tedbirler şarttır. Bunun yanı sıra, temel hijyen önlemlerinin ve bu hastalığın ilerlemesini durdurmanın anahtarı olan diğer risk faktörlerinin nasıl açıklanıp halka tanıtılacağını bilmek çok önemlidir.

diş hekimi kadın ağrı
Periodontal hastalıktan kaynaklanan komplikasyonlarla karşılaşma riskini azaltmak için hastalığı ve onu önlemek için alınabilecek önlemleri bilmek önemlidir.

Risk faktörleri

Böyle bir sağlık sorununa farklı nedenler yol açabilir. Bu nedenlerden bazıları şöyledir:

  • Diş eti çizgisinde plak ve bakteri birikmesine neden olan zayıf hijyen.
  • Hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik, adet, hamilelik ve menopoz döneminde kadınlarda meydana gelen ve periodontiyumu etkileyen değişiklikler (özellikle de halihazırda diş eti iltihabı varsa).
  • Sistemik hastalıklar (Down sendromu, Crohn hastalığı, diyabet gibi).
  • Oklüzal travmalar.
  • Sigara içmek, başlıca risk faktörlerinden biridir çünkü periodontitis ile karşılaşma olasılığını artırır ve dokuların iyileşmesine müdahale eder.
  • Yetersiz diyet, egzersiz eksikliği ve alkol tüketimi nedeniyle yaşam tarzı, periodontal sağlık için bir risk faktörü haline gelebilir.

Periodontal hastalık: Riskleri ve yan etkileri

Hem jinjivit hem de periodontitis sağlığımızı etkileyebilir ve halihazırda var olan altta yatan hastalıkların ortaya çıkmasına veya kötüleşmesine yol açabilir.

Vasküler değişiklikler

Periodontal hastalık, birden fazla çalışmada, vasküler değişikliklerle ilişkilendirilmiştir. Bu durum, oral bakteriler kan dolaşımına geçtiğinde ortaya çıkar.

Periodontal hastalıkta, mikroorganizmalar, endokard iltihabına neden olur ve daha önce hasar görmüş kalp kapakçıklarına ve kalp dokularına yapışır. Sonuçta aşağıdakiler gibi hastalıklara neden olabilirler:

  • Bakteriyel endokardit
  • İnfarktüs
  • Kardiyopatiler
  • Tromboz
  • Koroner yetmezlik
  • Varisli damar

Arteriyoskleroz

kan damar plak
Aşırı kolesterol nedeniyle kan damarlarının daralması ateroskleroza neden olur. Araştırmacılar bu durumun gelişimini, periodontal hastalıktan sorumlu bazı bakterilerle ilişkilendirirler.

Bu hastalıkta, kan damarlarının duvarlarına kolesterol plakları yapışır. Bunun sonucunda bu damarlarda daralma olur. Bu plak incelendikten sonra içerisinde periodontal hastalıkla ilişkili bakteriler bulunmuştur.

Aynı şekilde, uzmanlar bu bakterilerin, kolesterol toplanmasından sorumlu lipopolisakkaritlerin oluşmasına yardım ettiğini göstermiştir.

Solunum hastalıkları

Ağızda bulunan bakteriler, soluma sonucu hava yoluna geçer ve oradan akciğerlere ulaşırlar. Bu bakterilerden bazıları şunlardır:

  • Bakteriyel pnömoni
  • Bronşit
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Akciğer apseleri

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı, periodontal sorunlar ile ilişkili bir başka hastalıktır. Bu teoriyi destekleyen başlıca kanıt, uzmanların, periodontal tedavinin tamamlanmasından sonra glisemiyi stabilize edebilmeleridir. Aynı şekilde tedavi edilmeyen periodontal hastalık da glisemi dengesini bozar.

Diş eti hastalığı, böbrek hastalığı, serebrovasküler bozukluklar, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile de ilişkilidir.

Periodontal hastalığı nasıl çözebiliriz?

Hastalığı teşhis edebilmek için diş hekimi tarafından yapılan periyodik incelemeler çok önemlidir.

Yaygın olarak küretaj olarak bilinen temizleme, kök kazıma ve pürüzleri giderme tedavileri bu duruma son vermek için kullanılan temel tedavilerdir.

Hastalık, başlangıç dönemindeyken, biriken bakterileri profesyonel profilaksi aracılığıyla yok etmek gerekir.

Son olarak, periodontitis olması durumunda, uzmanlar genellikle tedaviyi iki aşamaya ayırırlar. Öncelikle, temel aşamada, uzmanlar, kazıma ve kök düzeltme ile enfeksiyondan sorumlu mikroorganizmaları ortadan kaldırırlar. Daha ciddi durumlarda, diş eti kovuklarına erişilebilmesi için hastaların, periodontal cerrahi ameliyatı geçirmeleri gerekecektir.

Sonuçta ağız sağlığının, genel sağlık üzerindeki ikincil etkisi tartışılmazdır. Bu nedenle, belli zaman aralıklarıyla check-up yaptırarak kontrol altında tutmak ve periodontal hastalığı olabilecek en kısa sürede frenlemek çok önemlidir. Periodontal hastalığı iyi bir şekilde kontrol altında tutarak kardiyovasküler hastalıkların önlenmesini de sağlarız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González Díaz María Elena, Toledo Pimentel Bárbara, Nazco Ríos Caridad. Enfermedad periodontal y factores locales y sistémicos asociados. Rev Cubana Estomatol  [Internet]. 2002  Dic [citado  2019  Jun  11] ;  39( 3 ): 374-395. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072002000300006&lng=es
  • Peña Sisto Maritza, Peña Sisto Liliana, Díaz Felizola Ángela, Torres Keiruz Deysi, Lao Salas Niurka. La enfermedad periodontal como riesgo de enfermedades sistémicas. Rev Cubana Estomatol  [Internet]. 2008  Mar [citado  2019  Jun  11] ;  45( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072008000100006&lng=es.
  • Rioboo Crespo M., Bascones A.. Factores de riesgo de la enfermedad periodontal: factores genéticos. Avances en Periodoncia  [Internet]. 2005  Ago [citado  2019  Jun  11] ;  17( 2 ): 69-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852005000200003&lng=es.
  • Sanz-Sánchez I., Bascones-Martínez A.. Otras enfermedades periodontales: I: Periodontitis como manifestación de enfermedades sistémicas. Avances en Periodoncia  [Internet]. 2008  Abr [citado  2019  Jun  11] ;  20( 1 ): 59-66. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-65852008000100006&lng=es.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.