Polikistik Over Sendromunun 5 Belirtisi

Polikistik over sendromu belirtileri gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza gidin. Kontrole gitmezseniz, bir kist gelişebilir ve büyüyebilir. Unutmayın, sorunları etkili bir şekilde çözmek için erken müdahale etmek her zaman en iyisidir.
Polikistik Over Sendromunun 5 Belirtisi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir çok kadın hormonal dengesizlikten kaynaklanan polikistik over sendromundan muzdariptir. En ciddi sorun, bölgede kistlerin oluşabilmesidir. Bu nedenle polikistik over sendromu belirtilerini tanımlamak önemlidir.

Bu kistlerin çoğu büyümese de, bazı kadınlar için durum farklıdır. Kistlerin gelişmelerine izin verilirse çok acı verebilirler. Ve eğer bir kist patlarsa, durum çok daha karmaşık ve tehlikeli hale gelebilir.

Ama endişelenmeyin, bu sorunun çözümleri vardır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

1. Akne

Polikistik over sendromunun belirtilerinden biri, ergenlikten sonra aknenin varlığıdır. Daha fazla veya daha az yoğunlukla görünse de, sivilce cildinizin vücudunuzla ilgili bir sorun olduğunu gösterme biçimidir.

Yağlı bir cildiniz varsa, ergenlik sırasında akne konusunda yapabileceğiniz çok bir şey yoktur. Ancak bu yetişkinlikte devam ederse, daha ciddi bir şey olmadığından emin olmak için bir doktora gitmelisiniz.

yüzünde sivilce olan kadın

2. Yüzde ve Vücudun Diğer Bölgelerinde Tüylenme

Polikistik over sendromunun diğer bir belirtisi, göğüs, yüz ve boyun gibi normalde tüy olmayan yerlerde önemli miktarda kılın ortaya çıkmasıdır. Bir kez daha, şüphelerinizi doğrulamak için herhangi bir işlem yapmadan önce doktora gitmelisiniz.

Bu yerlerdeki kıllanmanın benlik saygısını etkileyebileceği düşünüldüğünde, bir çok kadın durumu bir şekilde değiştirmeye çalışır. Fark etmedikleri şey ise sorunun daha da kötüleşme ihtimalidir. Bu sebeple yapabileceğiniz en iyi şey bu durumu fark etmek ve doktora gitmektir.

Kılların daha kalın olduğu yerlere, renklerine, nerelerde ortaya çıktıklarına ve tüm diğer ayrıntılara dikkat etmek iyi bir fikirdir.

3. Düzensiz gerçekleşen regl dönemleri

karnı ağrıyan kadın

Polikistik over sendromundan muzdaripseniz, dikkat etmeniz gereken bir problem de düzensiz regl kanamasıdır. Birkaç günlük gecikme veya erken kanamadan bahsetmiyoruz. Bir ay boyunca regl olmadığınız ya da reglinizin iki hafta boyunca sürdüğü durumlar hakkında konuşuyoruz.

Eğer regl dönemleriniz düzensizse ve nedenini bilmiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktora gidin. Sizi muayene ederek durumu yönetmenize yardımcı olacaklardır. Doğru tedavi ile vücudunuzu düzenleyebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Regl Dönemim Düzensizse Ne Yapabilirim?

4. Yüzünüzde oluşan lekeler

Polikistik over sendromunun başka bir belirtisi cildinizde oluşan lekelerdir. Tıpkı aknede olduğu gibi, bu izler azalarak yok olana kadar kendinize ve cildinize dikkat etmeniz önemlidir.

yüzde leke oluşumu

Lekeler, bir çok insanın güneşten kaynaklandığını düşündüğü kahverengi yamalar şeklinde yüzünüzde ortaya çıkar.

Ancak, cildinize dikkat eden biriyseniz ve güneşin sorumlu olduğuna inanmıyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Bu sayede lekelerin nedeni olabilecek sorunlar listesinden polikistik over sendromunu eleyebilirsiniz.

5. Kilo Problemleri

Polikistik over sendromunun semptomlarının sonuncusu kilo alımıdır.

Bu tüm kadınlar için geçerli olmamasına rağmen, bu durumdaki kadınların önemli bir yüzdesi için ortak bir semptomdur. Kişinin tiroid problemi yoksa veya bariz bir sebep olmadan kilo alıyorsa; ve daha önce bahsettiğimiz semptomları da gösteriyorsa, sorunun polikistik over sendromu olma ihtimali vardır.

Daha önce bu belirtilerden herhangi birini fark ettiniz mi? Özellikle regl döneminiz düzensiz ise, durumu boş vermeyin ve en kısa  sürede doktorunuzdan muayene için randevu alın.

Bazen, bu daha yaygın belirtilere başka semptomlar eşlik edebilir. Bunlar arasında saç dökülmesi, koltuk altı ve boyundaki izler, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon sayılabilir.

Polikistik over sendromu belirtileri gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, doğrudan doktorunuza gidin. Eğer bu konuya gerekli önemi vermezseniz, bir kist gelişip büyüyebilir ve bu da ileride büyük sorunlara yol açabilir. Unutmayın, sorunları etkili bir şekilde çözmek için erken müdahale etmek her zaman en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología70(2), 103-107.
  • Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia7, 50-56.
  • Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología57(1), 36-44.
  • Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica14(3), 191-203.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.