Anksiyeteyi Azaltan ve Sizi Rahatlatan 9 Bitki

Anksiyeteyi Azaltan ve Sizi Rahatlatan 9 Bitki

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Günümüzde problemler, zorunluluklar, stres, iş yerindeki baskı, yarış hali ve günün her anındaki uyarıcılarla ”aklınızı kaybedebilirsiniz.” Peki anksiyeteyi azaltan doğal yöntemler de olduğunu biliyor muydunuz?

İşi bırakıp kırsal kesime kaçmak en ideal fikir olsa da, büyük çoğunluğumuz için mümkün olmayabilir. Ama en azından, sinirlerinizi rahatlatıp anksiyeteyi azaltan bitkilerden yararlanabilirsiniz. Bugünkü makalede bu konuda size en çok yardımcı olabilecek bitkileri bulacaksınız!

Sinirleri Rahatlatıp Anksiyeteyi Azaltan Şifalı Bitkiler

İnsanlar bir çok nedenden dolayı gergin hissederler ve bu vücuda olumsuz etki edebilir. İş değiştirirsiniz, evleniyor olabilirsiniz, çok sevdiğiniz biriyle buluşacak olabilirsiniz veya iş yerinde bir problem yaşıyor, kendi işinizi başlatıyor, zorlu bir sınava hazırlanıyor olabilirsiniz.

Bu durumların hepsinde ve tabii ki diğer bir çok konuda doğa anadan faydalanabilirsiniz. Aşağıda sinirleri rahatlatan ve anksiyeteyi azaltan şifalı bitkilere bir göz atın:

Çarkıfelek Çiçeği

Çarkıfelek çiçeği kasları rahatlatarak ana sinir sistemini etkiler. Çarkıfelek tükettiğimizde, sinir bağlantılı acıları azaltır. Mesela zayıf duruştan kaynaklanan kas ağrılarını dindirmekte kullanılır.

Bu bitki ayrıca baş ağrıları ve regl krampları için harikadır. Aktarlarda veya benzeri marketlerde çarkıfelek çiçeği özü bulabilirsiniz. Bir bardak su, çay veya taze portakal suyuna bir kaç damla ekleyerek tüketebilirsiniz.

Ginseng

Geleneksel Çin tıbbına göre, ginseng vücudun yin ve yang’ını dengeler. Popüler inancın aksine, sinir bozukluğu ve heyecan yaratmaz. Aslında depresyon, üzüntü ve kronik yorgunluk çekenleri harekete geçirir.

Aynı zamanda stresli ve sinirli insanlar üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Ginseng özünü su, meyve suyu veya çaya bir kaç damla damlatarak tüketmenizi öneriyoruz.

Mine çiçeği

Mine çiçeği bir çok özellik taşır. Vücudu rahatlatmasının yanı sıra, stres, sinir, anksiyete veya uykusuzlukla oluşan problemleri iyileştirir. Bazı insanlar bu bitkiyi sindirimi hızlandırdığı için içer; çünkü gazı ve sancıları azaltır.

Taze çiçek ve yapraklarını yemeklere, meyve sularına ve limonatalara tat vermek için kullanabilirsiniz. Kuru yapraklarıyla çay yapabilirsiniz. Bu çayı bir avuç yaprak ile bir bardak suyu kaynatarak hazırlayın. Ayrıca mine çiçeğini kediotu, papatya ve nane ile karıştırabilirsiniz.

Kantaron

Bu bitki flavanoidler gibi bir çok besleyici öge taşır. Ama en önemli özelliği taşıdığı hiperisindir. Bu, dopamin olarak bilinen enzimin işlevini artırır. Böylece kendimizi daha iyi hissederiz.

Ayrıca adrenalin üretimini azaltır. Bu şekilde de anksiyete, sinir bozukluğu ve depresyona iyi gelir. Kantaronu yağ şeklinde de alabilirsiniz. Bu yağla dairesel olarak masaj yapabilirsiniz.

Unutmayın her zaman biraz badem yağı, zeytinyağı ve benzeri yağlarla kullanın. Alternatif olarak, aromaterapi yaparken sıcak suya bir kaç damla damlatıp buharı içinize çekebilirsiniz. Bazı insanlar hiperisin çayı içer. Bu bitkinin bir kaç yaprağını suda kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Ama günde 3 bardaktan fazla içmeyin.

Kedi Otu

Kedi otu sinir bozukluğu ve anksiyete tedavisinde kullanılan en yaygın bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri sinirleri yatıştırır. Daha iyi uyku sağlar ve dinlenmeye yardımcı olur. Kedi otu ayrıca regl krampları için faydalıdır. Bir avuç kedi otunu bir litre su kaynatıp çay yapın. Günde 3 bardak için.

kedi otu çiçeği

Fesleğen

Birçok insan bu bitkinin rahatlatıcı etkilerinden bihaberdir. Bu bitki genelde yemeklerde kullanılır ve bazı yemeklerin ana tadını verir. Ayrıca sindirim sistemine yardımcı olur.

Fesleğen çayı içmek özellikle öğlen veya akşam yemeğinde ağır yedikten sonrasindirimi geliştirir. Bunun yanında, sinir sistemini rahatlatır ve daha iyi dinlenmenize yardımcı olur. 

Limon Otu (Yalancı Melisa)

Limon otu, sinir bozukluğu, stres ve anksiyete yaşayan insanlar için mükemmel bir bitkidir. İyi uyumak, rahatlamak ve uykusuzluktan korunmak için çok uygundur. Tadını sevmiyorsanız, bir yemek kaşığı limon otu ve bir kaşık da papatya, kedi otu veya mine çiçeği ile çay yapın.

Beyaz Alıç

Bu çiçek birçok özellik taşır; ama kesinlikle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma ve tedavilerinde ilerleme sağladığı için önemlidir. Yüksek tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını artırır.

Çünkü kalbin daha iyi kan pompalamasını sağlar. Hafif anksiyete ve sinir bozukluğu yaşayan kişilerde sinir sistemini rahatlatan ve anksiyeteyi azaltan bir etkisi vardır. Beyaz alıç meyve sularına, suya eklenebilir veya çayı yapılabilir.

Melisa Otu

melisa otu
Melisa polen açısından zengindir. İsmi Yunanca’da arı anlamında gelmektedir. Rahatlatıcı ve antispazmodik özellikler taşır. Özellikle çok spor ve fiziksel aktivite yapan insanlar için önerilir. Ayrıca karın ağrılarını azaltmak için de kullanılabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Accame, M. E. C. Plantas medicinales para alteraciones del sueño, ansiedad y depresión (IV). https://botplusweb.portalfarma.com/Documentos/2013/3/27/56614.pdf
  • Asociación Americana de Ansiedad y Depresión. Anxiety Disorders – Facts & Statistics.
  • Can O. D, Ozkay U. D, et al. Effects of hawthorn seed and pulp extracts on the central nervous system. Pharmaceutical Biology. Agosto 2010. 48 (8): 924-31.
  • Cohen M. M. Tulsi – Occinum sanctum: a herb for all reasons. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Diciembre 2014. 5 (4): 251-259.
  • Franco L, Sánchez C, et al. The sedative effects of hops (Humulus lupulus), a component of beer, on the activity/rest rhythm. Acta Physsiologica Hungarica. Junio 2012. 99 (2): 133-9.
  • Grau, J. (1990). Eleuterococo, últimos datos clínicos. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (24), 42-43.
  • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. http://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007
  • Hou W, Wang Y, et al. Effects of ginseng on neurological disorders. Frontiers in Cellular Neuroscience. Marzo 2020.
  • Lee S, Rhee D-K. Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of Ginseng Research. Octubre 2017. 41 (4): 589-594.
  • Mayo Clinic. Hierba de San Juan. Julio 2021.
  • Mayo Clinic. Trastornos de ansiedad. Noviembre 2021.
  • Miraj S, Kopaei R, et al. Melissa officinalis L: a review studie with an antioxidant prospective. Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Julio 2017. 22 (3): 385-394.
  • Miyasaka, L. S., Atallah, A. N., & Soares, B. G. O. (2007). Passiflora for anxiety disorder. Cochrane Database of Systematic Reviews. http://doi.org/10.1002/14651858.CD004518.pub2
  • Mount Sinaï. Valerian inforamtion.
  • Moreno, A. M. Beneficios de la rhodiola. https://farmaciaribera.es/blog/beneficios-de-la-rhodiola/
  • National Institute of Mental Health. Trastorno de ansiedad generalizada: cuando no se puede controlar la preocupación. U.S. Department of Health and Human Services.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.