Ravent: Faydaları ve Yan Etkileri

Ravent tıbbi özelliklerinden dolayı iyi bilinmektedir. Örneğin kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve sindirimi iyileştirebilir. Bununla birlikte, pek çok diğer kullanım alanı olduğu gibi bazı yan etkileri de vardır. Bunlar hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Ravent: Faydaları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Ravent bitkisinin bilimsel adı Rheum rhabarbarum olarak geçer. Polygonaceae familyasına aittir. Aynı zamanda yenilebilirdir ve sapını pek çok çeşitli tarife dahil edebilirsiniz.

Bu bitkinin sağlığa olan pek çok faydasını hiç duydunuz mu?

Eski zamanlarda bu bitki, özellikle de kuru kökleri, tıbbi amaçlar için kullanılıyordu. An itibariyle ise insanlar sapları ile tatlı çorbalar, reçeller, soslar, kekler ve şaraplar yapmaktadır. Ayrıca, Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika’daki pek çok geleneksel kek ve turtanın da ana bileşenidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bilim Tarafından Desteklenen Şifalı Mantarlar

Ravent Bitkisinin Besinsel Faydaları

Raavent bitkisinin pek fazla temel besin maddesi içermediğini ve kalorik değerinin de düşük olduğunu belirtmeliyiz. Buna rağmen, bu bitkiyi sağlıklı ve çeşitli bir beslenme düzeninin bir parçası haline getirmek besinsel ihtiyaçlarınızı tamamlamanıza yardımcı olabilir.

Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı veritabanında toplanan bilgilere göre 100 gramlık bir ravent porsiyonu aşağıdakileri içermektedir:

  • 26 kalori
  • 1 gram civarında yağ
  • 2 gram lif
  • 1 gram protein
  • 5.6 gram karbonhidrat
  • 1 gram şeker
  • Günlük önerilen K1 vitamini miktarının %26’sı
  • Günlük önerilen C vitamini miktarının %6’sı
  • Günlük önerilen potasyum miktarının %3’ü
  • Günlük önerilen folat (B9 vitamini) miktarının %1’i

Ravent ayrıca bir miktar kalsiyum da içerir. Ancak, bu genellikle kalsiyum oksalat antibesinleri olarak bulunur. Buna rağmen, vücut bunu verimli bir şekilde asimile edemez.

Yapraklı ravent bitkileri.
Ravent az kalori içerir ve pek çok tarifte kullanılır.

Ravent Bitkisinin Sağlığa Faydaları

Bilimsel çalışmaların ravent bitkisinin sağlığa faydaları konusunda hala yeterince sağlam kanıt elde etmediğini bilmelisiniz. Ancak, anekdotsal veriler ve resmi olmayan araştırmalar bu bitkinin hastalıkların önlenmesine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Hadi bunun nasıl olduğunu görelim.

Kolesterol Seviyelerini Dengelemeye Yardımcı Olabilir

Ravent sapları bir beslenme düzenine hatırı sayılır miktarda lif ekler, ki bu da kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olma özelliği ile bilinir.

Hatta, Amerikan Beslenme Koleji Dergisi tarafından yayınlanan kontrollü bir çalışmada bu bitkinin sapının toplam kolesterolü %8, kötü kolesterolü ise (LDL) %9 oranında azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Ravent Antioksidan İçerir

Farmasötik Bilimlerde Araştırmalar adlı bir yayının belirttiği üzere antioksidanlar kronik hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Serbest radikallerin negatif özelliklerini azaltmak ile kalmazlar, bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirirler ve enflamasyona karşı da yardımcı olurlar.

Uluslararası Gıda, Bilim & Teknoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre ravent – kıvırcık lahanadan bile fazla – hatırı sayılır bir antioksidan kaynağıdır. Bu bitki, spesifik olarak, antosiyanin içerir; bunlar da kardiyovasküler sağlığınıza, beyin sağlığınıza ve cilt sağlığınıza katkıda bulunur.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Hipotiroidizm İçin Üç Tamamlayıcı Tedavi

Sindirimi Destekler

Ravent saplarında bulunan lifler sindirim sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Uzmanlar düzenli olarak tüketilmesinin kabızlık gibi bazı gastrointestinal rahatsızlıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Ayrıca, Uluslararası BiyoTıp Araştırmaları dergisinde yayınlanan, fareler üzerinde yapılmış bir çalışma ravent tanenlerinin sindirim sistemindeki suyun emilimini düzenlemeye yardımcı oldukları için ishali önlediğinden bahsetmektedir.

Ravent Bitkisinin Yan Etkileri

Sırt ağrısı yaşayan bir kadın.
Önerilen ravent tüketimi miktarını aşmamalısınız, çünkü bu bitki kalsiyum oksalat içerir, bu madde de böbrek taşlarının üretimine katkıda bulunmaktadır.

Sağlıklı yetişkinlerin büyük çoğunluğunda ortalama miktarda ravent tüketiminin negatif sonuçları yoktur. Ancak, raventin en önemli yenilebilir kalsiyum oksalat kaynaklarından bir tanesi olduğu konusunda da net olmalıyız. Bu mineral esas olarak bu bitkinin yapraklarında bulunur. Bu nedenle, bunu çok fazla yemekten kaçınmalısınız.

BMC Nefroloji‘de yayınlanan bir raporda detaylı bir şekilde açıklandığı üzere, çok fazla kalsiyum oksalat böbrek taşlarının yaygın bir nedeni olan hiperoksalüriye yol açabilir. Ayrıca, eğer uygun bir şekilde tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine dahi neden olabilir.

Bundan dolayı, böbrek rahatsızlığı olan ya da böbrek taşı geçmişi olan kişiler bu sebzeyi yemekten kaçınmalıdır. Ayrıca, eğer bir ilaç tedavisi görüyorsanız bu bitkiyi düzenli olarak tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Raventten Nasıl Yararlanılır

Ekşi tadına rağmen raventi beslenme düzeninize dahil etmek nispeten kolaydır. Bazı insanlar tatlı ekşi bir tat elde etmek için bu bitkiyi çilek ile karıştırır. Ayrıca, bu sebzeyi çiğ de yiyebilirsiniz, ancak bir turtanın içinde yediğinizde olduğu kadar lezzetli olmayacaktır! Genel olarak, bu bitki genellikle yulaf ezmesi, salata sosları, chia tohumlu puding ve turtalar gibi şeylerle karıştırılır.

Ne düşünüyorsunuz? Bunu denemeye hazır mısınız?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
  • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
  • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
  • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
  • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
  • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
  • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.