Hipotiroidizm İçin Üç Tamamlayıcı Tedavi

Hipotiroidizm için tamamlayıcı tedaviler bu hastalığın semptomlarının kontrol edilmesine çok yardım edebilir. Bu yazımızda üç ilginç alternatif bulabilirsiniz.
Hipotiroidizm İçin Üç Tamamlayıcı Tedavi
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Hipotiroidizm için tedavi mi arıyorsunuz? Çoğumuz, yaşam kalitemizi arttıracak ve tıbbi tedavileri destekleyecek basit ve doğal tedaviler arıyoruz. 

Bu yazımızda size bazı seçenekler vermek isteriz. Bu seçenekler sizin iyiliğiniz için harikalar yaratacaklar. Çünkü size yorgunluk, saç dökülmesi, insomni ve hatta kabızlık gibi rahatsız edici semptomları kontrol etmeniz konusunda yardımcı olacaklar.

Hipotiroidizm Tedavileri

Tiroit bezi bir insanın sağlığı için vazgeçilmezdir. Bu, tiroit bezinin metabolizmamızı düzenleyen hormonlar salgılamasından dolayıdır. Ek olarak, bu hormonlar vücudumuzdaki sayısız fonksiyonun çoğunu da etkiler. Bundan dolayı, hipotiroidizm semptomları çoğunlukla sağlığımızı birçok farklı açıdan etkiler.

Hipotiroidizm tiroit yavaş olduğunda ortaya çıkar. Bundan dolayı tiroit yeterli seviyede hormon salgılayamaz. Bu problemin tanısının koyulabilmesi için bir doktor kanınızdaki tiroksin (T4) ve tirotropin (THS) seviyelerini bulmak adına bir kan testi yapar. Diğer her şeyde olduğu gibi bu konuda da hangi aralığın sorun yaratabileceği konusunda farklı fikirler vardır. Bazı durumlarda değişen seviyeler bir süre sonra normale dönebilir. Bundan dolayı, doktorlar her zaman kan testlerine güvenmekle beraber herhangi bir semptomu da takip edecektir. Bu noktadan sonra, eğer uygun olduğuna karar verirlerse bu eksiği kapatmak için size tiroit hormonu içeren bir ilaç vereceklerdir.

Tıbbi yönlendirmeleri ve bu yönlendirmelerle alakalı kontrolleri takip etmenin yanı sıra, hipotiroidizm için tamamlayıcı olduğu kanıtlanmış bu tedaviler ilaç tedavinizi tamamlamak için faydalı olacaktır. Ayrıca, eğer bu tip bir hastalığa doğal yatkınlığınız varsa bu tedaviler iyi önleyici önlemlerdir.

1. Hipotiroidizm Tedavileri: Günlük Bir Selenyum Dozu

Selenyum açısından zengin olan birtakım yiyecekler.

Çoğu yetişkinde selenyum esas olarak tiroitte birikir. Bu bez hem hormonları düzgün bir şekilde metabolize etmek için selenyuma ihtiyaç duyar, hem de selenyumun antioksidan özellikleri de vardır. Bilimsel, kanıtlanmış bir açıdan bakıldığında otoimmün hipotiroidizm (Hashimoto hastalığı) bu mineral şu durumlarla ilgilidir:

  • Antikor seviyelerinde azalma.
  • Tiroidin ultrason düzeyinde iyileşmesi.
  • Ayrıca, hayat kalitesinde artış.
  • Graves hastalığında gerçekleşen orbitopati söz konusuysa oküler bozulmalarda gecikme.

Çoğu çalışma organik selenyum alınmasını önerir. Ancak, bu takviyeyi tıbbi gözetim olmadan almayın, çünkü çok fazla alırsanız size zarar verebilir. Bunun yerine, iyi bir alternatif beslenme düzeninize Brezilya fıstığı eklemektir. Eğer günde sadece iki tane Brezilya fıstığı tüketirseniz vücudunuzun ihtiyacı olan selenyumu sağlığınızı riske atmadan alabilirsiniz.

2. Hipotiroidizm Tedavileri: Maca Takviyesi

Maca aslında Peru’da yetişen ve Güney Amerika’daki çoğu insanın beslenme düzeninin bir parçası olan bir köktür. Ancak, şimdilerde bu kökün tozu enerji verici ve hormon düzenleyici etkileri dolayısıyla dünya çapında besin takviyelerinin bir parçası haline gelmiştir.

Özellikle menopoz döneminde sarı maca tiroit bozukluklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Ek olarak, bu kök size hipotiroidizmin sık görülen bir semptomu olan bitkinlik ile başa çıkmanız için gereken enerjiyi de verebilir.

Macayı bir besin takviyesi olarak almak için ürünün etiketindeki dozajları ve kullanım talimatlarını takip edin. Macanın uyarıcı etkisi olduğunu unutmayın, bundan dolayı düşük bir doz ile başlayıp dozu doktorunuzun kontrolünde arttırın.

3. İyot Engelleyicilerine Dikkat Edin

Soya fasulyesi dolu bazı kaseler.

Hipotiroidizm için herhangi bir tedaviyi tamamlamak için sadece hangi besinleri almanız gerektiğine bakmak yetmez. Ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz ve size zarar verme riski olan yiyecekleri de hesaba katmalısınız. Sadece tiroidi az aktif olan insanlara zararlı olan bazı spesifik yiyecekler vardır. Bunun nedeni, bu yiyeceklerin guatrojen adı verilen ve tiroit sağlığınız için elzem olan iyot emilimini engelleyen maddeleri içermesidir.

Uzak durmanız gereken yiyecekler şunlardır:

  • Soya ve türevleri (tofu, Tempe, lesitin vb.)
  • Akdarı
  • Brokoli, karnabahar, lahana, turp ve şalgam gibi turpgiller
  • Çam fıstığı, badem ve yer fıstığı
  • Çilek, armut ve şeftali
  • Manyok ve tatlı patates
  • Hardal
  • Ispanak
  • Keten tohumu

Ancak, eğer herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza danışmayı unutmayın.

Genel olarak, eğer hipotiroidizm tedavileri hakkında verdiğimiz bu tavsiyelere uyarsanız, tıbbi tedavinizi güçlendireceksiniz ve günlük aktivitenizde bir iyiye gidiş olduğunu fark edeceksiniz. Bundan dolayı, beslenme düzeninizde küçük değişiklikler yapın ve tıbbi tedavinize devam edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
  • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
  • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.