Regl Şiddetini Azaltmak İçin 4 Tavsiye

Herkes birbirinden farklıdır, söz konusu regl olunca, kadınlar sağlıklarına dikkat etmelidirler. Sizin adet döneminiz şiddetli mi geçiyor normal mi? Kan akışını kontrol etmek için bu tavsiyeleri takip edin. 
Regl Şiddetini Azaltmak İçin 4 Tavsiye

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Regl olmamız, vajinayı olası enfeksiyonlardan korur, temizler ve nemlendirir. Ancak zaman zaman regl şiddeti yüksek olabilir. Bu da kadınların günlük hayatını etkiler. Regl şiddetini azaltmaya yardımcı olacak 4 tavsiyeye bir göz atın. Regl döneminde kanama yoğunluğundaki değişimler kadınların hayat kalitesini kısıtlayabilir.

Vücudumuzda belli seviyede bazı hormonlar vardır. Yumurtlama döneminde vajinal akıştaki artışı veya azalmayı belirleyen östrojen hormonu da bunlardan biridir. Sonuç olarak, bu hormonlarından seviyesindeki herhangi bir değişim ayın o döneminde doğrudan hayat kalitemizi etkiler.

Regl şiddetini azaltmak için tavsiyeler

İlk yapmanız gereken şey bir uzmana danışmaktır. Böylece, regl şiddeti artışının daha belirgin bir iç dengesizlik sonucu ortaya çıkıp çıkmadığını öğrenirsiniz. Sonrasında regl şiddeti nasıl azaltılır konusundaki bu tavsiyelerden faydalanabilirsiniz.

1. Sağlıklı yiyecekler tüketin

ceviz ve ceviz yiyen kadının ağzı

Proteini bol ve demir açısından zengin olan besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin. Kalsiyum almak için süt ürünleri tüketin. Demir kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynar. Eğer demir eksikliğiniz varsa kan akışı şiddetiniz yüksek olabilir.

C vitamini sinerjik bir etkiye sahiptir çünkü demirin verimli bir şekilde özümsenmesi için c vitaminine ihtiyaç vardır. Menoraji ile savaşmak için hem C vitamini hem de demir açısından zengin olan yiyecekleri seçin. Şunları beslenme programınıza dahil edin:

  • Ceviz
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Portakal
  • Çilek
  • Vişne ve kiraz
  • Kayısı

Bu yazımızı da okuyun: Cevizin Mideye Faydaları

2. Takviye alın

Demir, magnezyum, çinko, kalsiyum ve B6 vitamini gibi takviyeler alarak yediğiniz yiyeceklerin etkilerini artırın. Multivitamin şeklinde hepsini birlikte almayı tercih edebilir veya her birini ayrı ayrı alabilsiniz.

Demir taksivyeleri regl şiddeti azaltmakta yardımcı olabilir. B vitamini fazladan östrojeni karaciğerde işler ve anormal kan pıhtılarının oluşumunu azaltmak için çok önemli olan prostaglandin sentezini destekler.

3. Bitkisel çaylar yapın

yeşil çay ve beyaz demlik

Aşırı kan akışını kontrol etmek için bin yıllardır pek çok bitki kullanılır. Bitkisel çaylar hormonal dengesizliği düzeltebilir ve menorajiyi kontrol altına alabilir. Aşağıdaki doğal bitki karışımlarını içebilirsiniz. Hızlıca rahatlamak, progesteron üretimini desteklemek ve uterin kaslarını rahatlatmak için ideallerdir.

  • Aslan pençesi
  • Çoban çantası
  • Hayıt
  • Tarçın
  • Kırmızı ahududu yaprakları

4. Buz kompresi uygulayın

Soğuk kanamayı azaltır, ağrıyı ve enflamasyonu rahatlatır. Çünkü kan damarlarının daralmasını sağlar. Böylece kan kaybını azaltır.

Batın bölgesinin üstüne bir paket buz koymalısınız. 20 dakikadan fazla bekletmeyin, kaldırın ve 2 ile 4 saat arasında bir süre sonra yeniden kullanın. Belirtiler devam ettiği sürece bunu uygulayın. Eğer çok soğuk olduğunu hissederseniz veya uyuşma olursa, kompresi kaldırın.

Normal olan nedir?

kadin regl kırmızı çiçek ve vücut

Ne kadar miktarlık bir akışın normal kabul edilebileceği ve her bir regl döneminde ne tür bir kanama modelinin beklenmesi gerektiği sıklıkla merak edilen bir konudur. Reglinin sıklığı, yoğunluğu ve süresi göz önünde bulundurularak farklı varyasyonlar tanımlanabilir.

Regl sıklığı 21-35 gün arası olmalıdır. Normal akış yoğunluğu 30-80ml arasıdır ve ideal süre 3 ile 7 gün arasında değişir. Aylık süreçte ortaya çıkan varyasyonlar, kanın kahverengiye döndüğü dönemin yarısından itibaren görülebilen ince bir akış olan ovulatuar kanamayı da içerir.

Ortaya çıkabilecek diğer varyasyonlar, polimenore (adet döneminin 7 günden fazla sürmesi), oligomenore (3 günden kısa süren döngüler) ve adet gecikmesi (35 günden uzun süren aralıklar) olarak sıralanabilir.

Ayrıca hipermenore (her döngüde 80ml’den fazla miktarda kan akışı) ve hipomenore (kanın miktarında azlık) gibi varyasyonlar da vardır. Bir uzman tarafından, her bir varyasyonun üzerinde bireysel özelliklere göre çalışılmalı ve sorun buna göre incelenmelidir.

Sağlık durumu

Kontrol tedbiri almak akıllıca olur çünkü aşırı veya uzun süreli adet dönemi fiziksel aktiviteler, duygusal sağlık ve sosyal hayat dahil, günlük performansı oluşturan öğelerin hepsini etkiler.

Ayrıca demir eksikliğine bağlı anemi gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Genel olarak, adet kanamasına baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, kramplar, nefes darlığı, bulanık görme ve aritmi eşlik eder.

Eğer adet döngünüzdeki yoğunluk bir hastalık sonucu ortaya çıkmamışsa tıbbi müdahale gerekir. Reglinizin şiddetini azaltmak için bu 4 tavsiyeyi uygulayın. Böylece ayın bugünlerinde zorluk yaşamaktan kurtulup kadın olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.