Rinit ile Mücadele Etmek İçin 4 Doğal Çözüm

Nüfusun yaklaşık % 20'si, yaşından bağımsız olarak alerjik  rinitten (saman nezlesi) mustariptir. Bu makalede bu durum ile nasıl savaşılacağını öğreneceksiniz.
Rinit ile Mücadele Etmek İçin 4 Doğal Çözüm

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Rinitten mustarip olan herkes, bunun gerçekten çok sinir bozucu bir durum olduğunu bilir. Bu nedenle, çoklu belirtilerinin rahatsızlığı yaşam kalitenizi önemli ölçüde azaltabilir.

Kaşıntılı burun delikleri ve sürekli bir burun akıntısı insanları gerçekten çileden çıkartabilir. Bununla birlikte, bu sorunun çözülmesine yardımcı olacak birçok alternatif çözüm de vardır.

Rinit nedir?

Alerjik rinit veya saman nezlesi olarak da bilinen rinit, burun boşluğu için en rahatsız edici enflamatuar hastalıklardan biridir. Alerjinin neden olduğu nazal mukozanın kronik iltihabı olarak sınıflandırılmıştır.

Bunun nedeni çoğunlukla: toz, toz akarları, duman, polen, hayvan kılı, zararlı kimyasallar ve daha fazlasıdır. Yiyecek alerjisinin bir sonucu olarak da meydana gelebilir.

Rinit nasıl tanınır?

kadın saman nezlesi olmuş

Bu sorunun belirtileri kesinlikle burun ve boğazla ilgilidir. Bunları nasıl önleyeceğinizi bilmek de önem arz eder. Aşağıdaki liste, bu sağlık sorununu kolayca tanımanıza yardımcı olur:

  • Kaşınan gözler.
  • Pembe gözler.
  • Gözlerde sürekli su olması
  • Öksürüp durmak.
  • Burun tıkanıklığı.
  • Kaşıntılı burun delikleri.
  • Aşırı ve şeffaf mukus.

Bunlar en yaygın belirtilerdir. Bununla birlikte, diğer daha az yaygın rinit emareleri de vardır:

  • Yorgunluk.
  • Baş ağrısı.
  • Uyumada zorluk.
  • Şişmiş burun delikleri.

Rinitle savaşan doğal ilaçlar

Bir uzmanı görmenin ve vereceği talimatları takip etmenin yanı sıra, yapabileceğiniz en iyi şey, uygun ve  hijyenik önlemler almaktır.

Bir hastalıktan kurtulduktan sonra, tüm sağlıklı alışkanlıkların bir fark yarattığını unutmayın. Ayrıca tutarlılık rinitle mücadelede esas bir unsurdur.

Aşağıdaki doğal alternatifler nefes almayı kolaylaştırır ve rinit semptomlarının çoğunu hafifletir.

Zerdeçal

bir kase zerdeçal

Zerdeçal, sadece rinit için değil aynı zamanda her türlü alerjinin tedavisi için de birçok fayda barındıran bir baharattır.

Anti-enflamatuar ve antioksidan özellikler, rinit semptomlarının tedavisinde çok yardımcı olur. Burun tıkanıklığı, kaşıntı ve şişlik hissini azaltır.

Kullanımı

2 yemek kaşığı bal ile 6 yemek kaşığı öğütülmüş zerdeçalî karıştırın. Kapalı bir kavanozda saklayın. Bir ay boyunca günde iki çorba kaşığı alın ve aradaki farkı çok rahat bir biçimde göreceksiniz.

Meyan kökü

Meyan kökü, anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bununla birlikte, kökler rinit tedavisinde de kullanılır. Kortizonla kıyaslandığında çok güçlüdür, ama doğal.

Aynı şekilde, zerdeçal gibi, meyan kökü de her türlü alerji için kullanılabilir. Balgam söktürücü olarak ve öksürük tedavisi için de kullanabilirsiniz. NOT: Hipertansiyonu olan kişiler için önerilmez.

Kullanımı

Meyan kökünü kullanmanın birçok farklı yolu vardır. Bununla birlikte, en fazla tercih edilen üç şekli vardır: haplar, infüzyon veya meyan kökü suyu.

Sarımsak

bir kaşık sarımsak

Sarımsak ile ilgili üç harika bilgi var; her şeyden önce, elde etmesi gerçekten çok kolay. İkincisi, çok ucuz. Üçüncüsü, pek çok sağlık yararı var: antibiyotik, antiviral, antibakteriyel, antienflamatuar… Hatta immünolojik uyarıcılar için bileşenlerden biri olarak da kullanılır.

Kullanımı

Bu hastalığı tedavi etmek için sarımsak kullanmak kolaydır. Sadece günlük iki çiğ sarımsak çiğneyin. Ek olarak, birçok farklı tarife de sarımsak ekleyebilirsiniz. Her gün gereğinden fazla sarımsak tüketmediğinizden emin olmak için doktorunuza danışın.

Yeşil çay

Yeşil çay hiç şüphesiz dünyanın en ünlü doğal ilaçlarından biridir. Bununla birlikte, esas olarak bir diüretik olduğu bilinir, ancak ayrıca rinit tedavisinde de kullanılabilir.

Yeşil çay vücudun rinit semptomlarının çoğundan sorumlu olan bir bileşik olan histamin üretimini engelleyen özelliklere sahiptir.

Kullanımı

Yeşil çaya gelince, yararları düzenli tüketiminden gelir. Gün içinde hemen hemen herhangi bir zaman diliminde içebilirsiniz. Bununla birlikte, rinit için günde en az 2 ve 3 bardak içmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wu S, Xiao D. Effect of curcumin on nasal symptoms and airflow in patients with perennial allergic rhinitis. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Dec;117(6):697-702.e1. doi: 10.1016/j.anai.2016.09.427. Epub 2016 Oct 24. PubMed  PMID: 27789120.
  • Mendoza Amatller, Alfredo, & Mansilla Canelas, Gonzalo. (2002). Rinitis alérgica. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría, 41(1), 50-53. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-06752002000100017&lng=es&tlng=es.
  • Fireman P. Therapeutic approaches to allergic rhinitis: Treating the child. J Allergy Clin Immunol 20o0; 105: 616-21.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.