Sabah Baş Ağrısı ile Uyanmanın 4 Sebebi

Sabah Baş Ağrısı ile Uyanmanın 4 Sebebi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sabahları ortaya çıkan baş ağrılarının çeşitli sebepleri vardır. Eğer siz de sabahları baş ağrısı çekiyorsanız, aşağıda bahsedeceğimiz sebepler neden böyle bir ağrınız olduğunu açıklayabilir. Ancak en iyisi her zaman bir doktora danışmaktır.

Sabah baş ağrısı ile uyanmak güne kötü bir başlangıç yapmak demektir. Enerjiniz düşük olur, yataktan çıkmak istemezsiniz ve en son yapmak istediğiniz şey sorumluluklarınızı yerine getirmeye başlamaktır. Baş ağrısı gerçekten de sağlığınızın ve mutluluğunuzun üzerine negatif bir etki yaratabilir.

Baş ağrısı çekmenizin sebepleri

Sabahları başınız ağrıyarak uyanmanızın 4 ana sebebi vardır. Ancak herkese uygun bir çözüm bulunur. Öncelikle sorunu tanımlamayı bilmezseniz, çözmek için ne yapmanız gerektiğini de bilemezsiniz.

1. Diş Gıcırdatma

Diş gıcırdatma, beklenenden daha fazla insanı etkiler. Bu durum, uyanıkken veya uyurken dişlerinizi kenetlediğinizde veya birbirine sürttüğünüzde oluşur. En kötü vakalarda ağız koruyucusu takmak gerekir. Aksi takdirde gerçekten dişinize zarar veriyor olursunuz.

diş sıkma röntgen

Dişlerinizi sıktığınızda oluşan gerginlik sabah başınız ağrıyarak uyanmanıza sebep olabilir. Bu genellikle stres, endişe, anksiyete veya depresyon sonucu ortaya çıkar. Bazen ağız koruyucusu kullanmak bile baş ağrısı hissetmenize engel olmayacaktır.

Bu vakalarda yapılacak en iyi şey, sadece size ağız koruyucu verebilecek bir diş doktoruna gitmek değil, bir psikoloğa da görünmektir. Dişlerinizi sıktığınızda oluşan gerginliğin asıl sebebini tanımlamanız önemlidir.

Bu makaleyi de okuyun: Baş Ağrısının 5 Sebebi

2. Migren

Sabahları baş ağrısıyla uyanmanızın bir diğer sebebi migren olabilir. Eğer daha önce size böyle bir tanı koyulmadıysa normal bir baş ağrısı hissettiğinizi düşünebilirsiniz. Tylenol ve Advil içmenin yanında, tekrar uykuya dönmenin ağrıyı geçireceğini sanabilirsiniz. Ancak migren söz konusu olduğunda bu işe yaramayacaktır.

Migren, ilaç alınsa bile üç güne kadar sürebilen oldukça yoğun bir ağrıdır. Ağrı genellikle başın bir tarafında olur ve gözlerinizi de acıtabilir. Zonklama vardır ve keskin bir ağrı görülür. İlaç, migrenin belirtilerini azaltsa da, başınız ağrıyarak uyanmanıza engel olamayabilir.

3. Uykusuzluk

saat yatakta yatan kadın uykusuzluk

Pek çok kişi uykusuzluk çeker. Bu sadece bir kez değil, üst üste pek çok kez uyumakta sıkıntı çekmeniz anlamına gelir. Uykusuzluk çeken insanlar genellikle kronik olarak yorgun ve üzgün görünürler.

Beyin ve vücut, sağlığına kavuşmak için tam anlamıyla dinlenmeye ihtiyaç duyar. Eğer bunu yapmazsanız; yorgunluk ve uykusuzluk, başınız ağrıyarak uyanmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden uyku bozukluğunuz varsa düzeltmeniz önemlidir.

4. Yüksek kan basıncı

Sabah başınız ağrıyarak uyanmanız son sebebi de yüksek kan basıncı olabilir. Böyle bir sorununuz var mı? Eğer yoksa sabahları başınız ağrıyarak uyanmanızın sebebini bulması için bir doktora danışmalısınız.

Yüksek kan basıncına sahip olmak yoğun bir ağrıyla bir anda uyanmanıza sebep olabilir. Ayrıca bulanık görmenize veya görüşünüzün azalmasına da neden olabilir.

Sabahları hiç başınız ağrıyarak uyandığınız oldu mu? Nasıl hissettiniz? Eğer migren veya diş gıcırdatma probleminiz varsa ve bunu biliyorsanız, baş ağrısının da bu iki problem sebebiyle ortaya çıkabileceğini unutmayın.

Eğer hala neden sabahları başınız ağrıyarak uyandığınızı bilmiyorsanız en iyisi bir doktora gitmeniz olacaktır. Bu şekilde, stresten kurtulmanız için de bir adım atmış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sarrais Oteo, F., & De Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200011
  • Firmani, M., Reyes, M., Becerra, N., Flores, G., Weitzman, M., & Espinosa, P. (2015). Bruxismo de sueño en niños y adolescentes. Revista Chilena de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.rchipe.2015.05.001
  • Sánchez del Río-González, M., & Río-González, M. Del. (2012). Migraña crónica:: fisiopatología. Revista de Neurología.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.