Saçların Beyazlaması: Nedenleri ve Çözümleri
Eğer saçlarınızdan bazıları beyazlamaya başladıysa bunun moralinizi bozmasına izin vermeyin! Saçların beyazlaması, sizin yaşlı olduğunuz anlamına gelmez.
Çok kısa bir zaman öncesine kadar saçların beyazlaması, yaşlılıkla ilişkilendiriliyordu.Fakat artık başka faktörlerin de saç rengindeki değişimleri etkilediğini biliyoruz.
Bugünkü makalemizde, saçların beyazlaması ile ilgili sebeplerden ve bu durumu engellemek için bazı doğal çözüm yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Saçlar Neden Beyazlar?
Aynada beyaz saçlar gördüğünüzde endişelenmeyin. İnsanlara yaşlandığınızı ya da güçten düştüğünüzü, size “büyükanne” diye seslenmeleri gerektiğini veya “çöktüğünüzü” söylemeyin.
Saçlarını boyatmak istemeyen bazı Hollywood ünlüleri gibi beyaz saçlarla yaşamayı siz de tercih edebilirsiniz. Ya da size sunacağımız doğal yöntemleri uygulayarak beyazlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Fakat saçların beyazlaması neden kaynaklanır? Bu durumun ortaya çıkmasına neden olan sebep, hidrojen peroksit birikimidir. Bu birikim, saç diplerinin ömrünü tüketir ve yeni saçların çıkmasını sağlayan kaynakları yok eder. Konumuzla ilgili olan kısmı ise, saçlarınıza rengini veren melanin elementinin sentezini engellemesidir.
Bu makalemizi de okuyun:
Eğer daha önce saçınızın rengini açtıysanız, peroksidin bu iş için temel malzemelerden biri olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Vücudunuz da peroksit üretir, ancak bu çok küçük bir miktardır.
Vücut yaşlandıkça peroksit üretimi artar. Çünkü peroksidin, bileşenleri olan hidrojen ve suya ayrılması için gerekli enzim yoğunluğu artık vücutta bulunmaz.
Buna ek olarak, saçlarınız peroksit artışından kaynaklanan yıpranmayı onaramaz. Çünkü melanin üretiminde yer alan tirosinaz enziminin de üretimi yavaşlamıştır. Bu sürecin en büyük sorumlusu yaşlanma olsa da tek faktör bu değildir. Genetik faktörlerin de etkisi büyüktür.
Peroksit birikimine ve enzim kaybına yol açan daha birçok neden vardır, örneğin:
- Hormonlar
- Çevresel etkenler
- Genetik faktörler
- Yabancı maddeler
- Toksinler
- Belli bir maddeye maruz kalmak
Stres
Peki ya stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişki nedir? Çocukken yaramazlık yaptığınızda ailenizin size “Kahrından saçlarım beyazlayacak!” dediğini muhakkak hatırlıyorsunuzdur (ya da siz bunu kendi çocuklarınıza da söylemiş olabilirsiniz). Baskı, aşırı sorumluluk ve tabii ki stresin saçların beyazlamasına neden olduğuna her zaman inanılmıştır.
Bazı devlet başkanlarının görevlerine normal bir saçla başladığını, görevlerinin sonuna doğru ise saçlarının beyazladığını hiç fark ettiniz mi? Bu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum olmasa da göz önünde bulundurmaya değerdir.
Stres, vücudun hem içinde hem de dışında birçok probleme neden olur ve DNA’ya zarar veren nörolojik durumlar oluşturabilir. Bu da saç renginizin değişmesine yol açabilir. Ama tek suçlu olarak stresi görmeyin; çünkü saçların beyazlamasına neden olan birçok farklı faktör vardır.
Genetik faktörler
Aile bireylerinizin saçları beyazladığında buna dikkat edin. Onların yaşına geldiğinizde, aynı şeyin size de olmasına şaşırmayın.
Saçların beyazlamaya ne zaman başlayacağını genetik faktörler belirler. Eğer aile büyüklerinizin saçları erken yaşta beyazladıysa, aynı durumla sizin de karşılaşmanız muhtemeldir.
Dengesiz beslenme
Beslenme düzeniniz vücudunuzdaki tüm süreçleri etkiler. Ortalama 50 yaşına gelmeden önce saçlarınızın tamamen beyazlamaması için yeteri kadar B12 vitamini almanız oldukça önemlidir.
Somon, sardalya, ton balığı ve yumurta, B12 vitamini içeren besinlerdir. Çok fazla kızarmış yiyecek yemek, çok yüksek miktarda kahve ve baharat tüketmek ise beyazlama sürecini hızlandıran etkenlerdir.
Kötü alışkanlıklar ve duygusal problemler
Beyaz saçlar, sigara ve aşırı alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıklar ve yetersiz egzersiz gibi nedenler sonucunda da oluşabilir.
Depresyon ve aşırı stres de erken yaşta saçlarınızın beyazlamasına neden olabilir. Bazı vakalarda ise sizi strese sokan durum sona erdikten sonra saçlarınız “normal” rengine döner.
Beyaz Saçlara Karşı İki Doğal Yöntem
Eğer saçlarınızda beyazlar varsa aşağıdaki iki yöntemi evinizde deneyebilirsiniz:
Soğan
Bradford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, bir miktar soğan suyunu saç derinize masaj yaparak uygulamak, saçlardaki beyazlamayı yavaşlatıyor.
Soğanda bulunan bir tür enzim, hidrojen peroksidin moleküllerine ayrılmasını sağlayıp saç köklerinde birikmesini engelliyor.
Soğanı mümkün olduğunca küçük parçalar halinde doğrayıp macun haline getirebilir ya da saç derinize yarım soğanı ovalayarak sürebilirsiniz.
Avokado
Avokado, içerdiği yağ asitleri sayesinde tıbbi özelliklere sahiptir. Ayrıca E vitamini ve çeşitli mineraller de barındırır. E vitamini iyi bir nemlendirici ve beyazlamayı önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır.
Bu bilgiler California’daki Los Angeles Üniversitesi’nin araştırmalarına dayanmaktadır.
- Bir avokadoyu ortadan ikiye bölün ve etli kısımlarını bir kaba ayırın.
- Ezip doğrudan saç derinize uygulayın.
- Saçlarınızı yıkamadan önce 20 dakika boyunca bekleyin.