Sade Jelatin: Bilmek İsteyeceğiniz 11 Faydası

Jelatin, fiziksel dayanıklılığınızı en yüksek seviyeye getirmek adına size protein temin etmenin yanı sıra, rahatlamanıza yardımcı olur. Bu madde, uyku bozukluklarıyla mücadele konusunda bile etkili olabilir.
Sade Jelatin: Bilmek İsteyeceğiniz 11 Faydası
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sade jelatin, yarı katı ve renksiz bir maddedir. Hayvan bağ dokusu kaynatılarak hazırlanan kolajenden meydana gelmektedir. %98 oranında kompleks protein ve %2 oranında mineralden oluşur. Su ile karıştırıldığı zaman vücuda birçok yarar sağlar.

Sade jelatin dokusu ve koyulaşma kabiliyeti nedeniyle, hamur işleri ve diğer yemek tariflerini yaparken oldukça kullanışlıdır. Bununla birlikte, mutfak kullanımları haricinde, çeşitli hastalıkları önleyebilen ve tedavi edebilen şifalı bir gıda maddesidir.

Birçok kişi bu maddenin özelliklerinden faydalanır. Bununla birlikte, çoğu insan da sağlık seviyelerini iyileştirmek için bu maddeyi nasıl kullanacağını hala bilmez. Bu nedenle aşağıdaki makalede sade jelatinin 11 ana faydasına odaklanmak istiyoruz.

1. Sade Jelatin Detoks Etkisine Sahiptir

kadın gövdesi

Jelatinde bulunan amino asitlerden olan glisin, karaciğerdeki toksinlerin yok edilmesine katkıda bulunur. Bu madde boşaltım organlarının sahip olduğu aktiviteyi destekler. Bu nedenle sade jelatin, karaciğerin ideal işlev hali için temel önem taşımaktadır.

Jelatinin emilimi serbest radikallerin olumsuz etkilerini engellemeye yardımcı olur. Dahası, kanda biriken aşırı toksik maddelerden kaynaklanan hücresel hasarın önlenmesine de yardımcı olur.

2. Sindirimi İyileştirir

Buna ek olarak, jelatin hidrofilik bir gıdadır. Başka bir deyişle, hali hazırda pişirilmiş olsa bile sıvıyı çeker ve emer. Bu özellik onu sindirim sistemi için mükemmel bir müttefik kılar. Bunun nedeni, mide sularını saklaması ve yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırmasıdır.

Jelatin emilimi bağırsaktaki hareketleri de geliştirir. Ayrıca, kalın bağırsakta sıkışmış olan atıkların atılmasına da yardımcı olur. Karşıladığı glisin sayesinde mideye ait mukoza zarının onarımı mümkündür. Böylelikle, besin maddelerinin emilimini ideal hale getirir ve sindirime dayalı hastalıkların gelişimini engeller.

3. Kemik ve Eklem Sağlığını İyileştirir

yürüme bandı

Buna ek olarak, temel amino asitlerin yüksek konsantrasyonu da jelatini kemik ve kıkırdak sağlığının korunması için iyi bir ek besin yapar. Antienflamatuvar özellikleri vücuttaki ağrılara karşı savaşır. Aynı zamanda artrit ve osteoartrit gibi hastalıkların riskini de azaltır.

4. Protein Kaynağıdır

  • Sonuçta, jelatin yüksek biyolojik değere sahip proteinlerin %90’ından fazlasından oluşmaktadır. Her şeyden önce enerji seviyesini artırır.
  • Ayrıca, daha fazla kas kitlesi oluşturmaya ve dayanıklılığı artırmaya katkıda bulunur.
  • Sade jelatin atletler ve hamile kadınlar için çok faydalıdır. Sonuç olarak, vücudunuz jelatinde bulunan amino asitleri kolayca emer ve kullanır.

5. Tırnak ve Saçları Güçlendirir

el bakımı

Bu doğal bileşende bulunan keratin, tırnak ve zayıf saçları güçlendirmek için alternatif bir tedavi olarak kullanılabilir. Jelatini dahili olarak tüketerek ya da harici olarak uygulayarak bu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

6. Cilt Sağlığını İyileştirir

Kolajen losyonlarında ve kozmetik cilt bakım ürünlerinde en çok kullanılan maddelerden biri jelatindir. Jelatin, pişmiş bir kollajen bazına sahiptir. Böylece cilde genç ve sağlıklı görünmesi için gerekli olan aminoasitleri sağlar.

Tüketimi ve topikal olarak kullanımı güneşin ve diğer toksiklerin olumsuz etkilerini en aza indirir. Dolayısıyla, erken yaşta ortaya çıkan kırışıklıkları engeller.

7. Stres ve Anksiyetenin Giderilmesine Yardımcı Olur

baş ağrısı

Glisin aynı zamanda aşırı norepinefrin üretimini durdurabilen, doğal bir sabun gibi çalışır. Bu, endişe ve panik durumlarıyla ilişkisi olan bir hormondur. Emilimi sinir sistemini dengeler. Bunun yanında, strese bağlı hormonların üretimini de yavaşlatır.

8. Bağırsak Duvarlarını Onarır

Jelatinin bileşenleri bağırsağın geçirgenliğini azaltmak için kullanılır. Bu, gıda alerjileri ve bazı hastalıklar yüzünden tahriş olmuş bağırsak duvarının onarımı ile mümkün olur. Dolayısıyla bu onarım, gıdalardan gelen besin maddelerini emme işleminin iyileşmesine olanak tanır. Böylelikle, vücudu mükemmel bir formda kılar.

9. Uyumanıza yardımcı olur

iyi uyku

Uykusuzluk hastalığı ya da diğer uyku bozukluklarından muzdarip olan hastalar, diyetlerine sadece bir miktar jelatin ekleyerek bu sorunlarına karşı önlem alabilirler. Çünkü amino asitler ve temel mineraller melatonin üretimini artırır. Melatonin ideal seviyedeki uykuyu sağlayan bir hormondur.

10. Fazla Kilolara Karşı Mücadele Eder

Jelatin, düşük kalorili içeriği ve yüksek protein seviyeleri nedeniyle kilo verme sürecinde iyi bir tamamlayıcı gıdadır. Bu maddeler kalori alımının dengesiz baskısını yavaşlatır. Ayrıca, fiziksel faaliyet sırasında ortaya çıkan enerji harcamalarını da arttırır.

11. İyileşme Sürecini Hızlandırır

Son olarak, jelatinin antienflamatuvar ve iyileştirici özellikleri iç ve dış yaraların iyileşmesini hızlandırmak açısından yararlıdır. Bu nedenle ciltteki yüzeysel doku bozulmaları ve ülser gibi rahatsızlıkların iyileşmesi için harika bir seçenektir.

Sonuç olarak, genelde sadece yemek tarifleri için jelatini kullansak da, vücuda birçok faydası olan bir bileşendir. Jelatinin harika özelliklerinden yararlanmak için sürekli olarak kullanmayı deneyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.