Beyin Sağlığı İçin En İyi Fiziksel Egzersizler
Beyin sağlığı ne kadar önemlidir? Yazılarımızda sıkça, bilişsel kapasitemizi geliştirmenin gerekli olduğunu anlatıyoruz. Bilişsel kapasitemiz meraklı olmak, her gün yeni şeyler öğrenmek ve sosyal ilişkilerimizi güçlendirmek gibi şeyleri içerir.
Beyin her gün uyarılmaya ihtiyaç duyan bir kas gibidir. Bu uyarılma, yeni sinir bağlantıları yaratmaya yardımcı olur. Stres, monotonluk veya olumsuz duygular gibi faktörler bu bağlantıları kurmayı zorlaştırmaktadır.
Aslında, yukarıda değindiğimiz bu olumsuz faktörler beyin sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere yol açarak beynin çevikliğinin azalmasına neden olabilir.
Sağlıklı bir beyin her gün yeni şeyler öğrenir ve duygusal dünyamızın ihtiyaçlarını karşılar. S ürekli olarak oksijen ve besine ihtiyaç duyar, bunlar da beynin tamamlaması gereken görevleri optimize eder.
Beynimizde bu etkiyi, belli başlı fiziksel egzersizleri yaparak oluşturabiliriz. Spor, beyne egzersiz yaptırmanın yanı sıra duygularımızı işlemekte bize yardımcı olur, özgürlük hissi verir ve bizi mutlu eder. Sporun beyin sağlığı için ne kadar faydalı olduğunu yazımızda açıklayacağız.
Rahatlatıcı egzersizlerle beyin sağlığını destekleyin
Amerika Birleşik Devletleri Illinois Üniversitesindeki Beckman İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, egzersiz ve egzersizin beyin üstündeki etkisiyle ilgili bir araştırma gerçekleştirdi.
Bu araştırmada, düzenli olarak normal bir seviyede egzersiz yapan kişilerin, egzersiz yapmayanlara göre daha büyük bir beyin hacmine sahip oldukları tespit edildi.
Bu sonuçlar, spor yapanların bunama veya Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla daha iyi mücadele edebilecekleri anlamına gelmektedir. İstenen etkileri aşağıdaki yöntemlerle kazanabiliriz.
İlginizi çekebilir: Alzheimer Hastalığının Erken Belirtilerini Tanıyın
Beyin sağlığı için ağırlık taşırken yürümek
Sayfamızda pek çok kez günde en az yarım saat yürüyüş yapmanın çeşitli yararlarından bahsetmiştik. Bunun nedeni, yürüyüşün kalbimizi çalıştırmak, endorfin seviyemizi artırmak ve beyne oksijen sağlamak için harika bir yol olmasıdır.
Ayrıca, yürüyüşün bir sonucu olarak, vücudumuzdaki gerginliği atarız ve günlük sorunlarımızın bizi fazla rahatsız etmesine izin vermeyiz. Fakat, yapabiliyorsanız arada sırada kollarınızı da çalıştırmak için yürürken bir çift küçük ağırlık taşımakta da tereddüt etmeyin.
Newscientist dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre de, aerobik egzersiz programlarına katılmak, hem dayanıklılığımızı geliştirmektedir hem de bilişsel süreçlerimizin işleyişine destek olmaktadır.
Bu, hafızamızda, yürütme fonksiyonlarında, mantık ve karar vermede gelişme sağlıyor. Bunun nedeni, oksijen alımı ve kan dolaşımının, beyin tarafından yürütülen yürüme, koordinasyon ve ağırlık kaldırma gibi şeylerle desteklenmesidir.
Dahası hızlı yürüme, kuvvet ile çalışma ve normal dayanıklılık seviyesi karaciğerimizin bir tür hormon üretmesini sağlar ve bunun da beyin hücreleri arasındaki iletişimi kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Bu kesinlikle ilginç bir konudur. Bu nedenle, yukarıdaki bilgileri bir denemeye değer. Fakat egzersiz yaparken çok fazlaya kaçmamalısınız. Amaç, her gün normal seviyede egzersiz yapmaktır. Örneğin, 30 dakikalık bir yürüyüş yeterlidir.
Dans etmenin muhteşem faydaları
Hiç Zumba dersine kayıt oldunuz mu? Eğer olduysanız, sakın bırakmayın. Fakat eğer dans size göre değilse veya sizi utandırıyorsa, bunu evde yapmaktan çekinmeyin ve kendinizi bırakın! Ayrıca nasıl dans edeceğinizi ve koordinasyonunuzu artırabileceğinizi gösteren videoları izleyebilirsiniz.
- Uzmanlar bize dansın iç algı geliştirmemize yardımcı olabileceğini söylüyor; bu da tüm vücut bölümlerinin nasıl ve nerede olduğunun farkına varılması demektir.
- Dans ve belirli adımların koordinasyonu sayesinde, kaslarımızda bulunan nöromüsküler tetikleyiciler adlı bazı reseptörleri aktive etmek mümkündür. Bu kaslar beyin ile iletişim kurmaktadır.
- Tüm bunlar, yeni sinir bağlantıları yarattığımız zihin ve beden arasında büyük bir uyum yaratmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda duygularımıza nasıl baktığımızı da etkiler, iyi bir enerji ve mutluluğa sahip oluruz.
Su egzersizleri
Su egzersizlerinden bahsederken sadece yüzmeyi kastetmiyoruz. Suda egzersiz niyetine yapabileceğiniz belli başlı hareketler vardır ve bunları yapmak çok eğlenceli olabilir.
Bu hareketler sadece kalori yakmamıza yardımcı olmazlar, aynı zamanda koordinasyon ve direncimizi artırırlar. Bu ikisi sağlıklı bir beyne sahip olmamıza yardımcı olacak anahtar aktivitelerdir.
Fizyoterapistler su egzersizlerinden iyice faydalabilmek için bir süre tekrarlı seriler yapmanın esas olduğunu söylemektedirler. Örneğin, suda bacak kaldırma hareketleri veya vücut rotasyon hareketleri yapabilirsiniz.
Alternatif olarak, top veya sörf tahtasıyla çalışabilir ve hatta bisiklet sürüyormuş gibi hareket edebilirsiniz. Su egzersizi yaparken güzel bir müzik dinlerseniz ve yanınızda sevdiğiniz birileri varsa tüm bunlar hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza iyi gelecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kramer, A. F. (2006). Exercise, cognition, and the aging brain. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1038/s41598-017-08729-w
- Cotman, C. W., Berchtold, N. C., & Christie, L. A. (2007). Exercise builds brain health: key roles of growth factor cascades and inflammation. Trends in Neurosciences. https://doi.org/10.1016/j.tins.2007.06.011
- Meeusen, R. (2014). Exercise, nutrition and the brain. Sports Medicine. https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5
- Dishman, R. K., Berthoud, H. R., Booth, F. W., Cotman, C. W., Edgerton, V. R., Fleshner, M. R., … Zigmond, M. J. (2006). Neurobiology of exercise. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2006.46