Sağlıklı Bir Beyin için Kaçınmanız Gereken Alışkanlıklar

Beyin sağlığımız yeterli dinlenme, düzgün bir şekilde sıvı alımı ve yeterli oksijenlenme gibi çeşitli alışkanlıklara bağlıdır. Sağlıklı bir beyin için daha fazla ipucu öğrenin!
Sağlıklı Bir Beyin için Kaçınmanız Gereken Alışkanlıklar

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2019

Beyin sağlığını etkileyen hastalıklar genetik faktörler, ileri yaş veya bazı travma türlerine bağlı olma eğilimindedir. Bununla birlikte, bazı alışkanlıkların sürekli uygulanması sağlıklı bir beyin için tersine çevrilemez bir hasar oluşturabilir.

Hafıza kaybı yaşlılıkta ortaya çıkan beyin bozulmalarının bir yan etkisidir; ancak durumu daha da kötüleştirebilecek veya süreci hızlandıracak bazı faktörler de vardır. Hepsinden daha çok endişe verici olansa, birçok insanın bu kötü alışkanlıkları görmezden gelmeyi seçmesidir.

Ek olarak, bu kötü alışkanlıkların vücudun bu bölgesinde olumsuz yan etkilere neden olmasının sebebinin farkında olmayabilirler. Ayrıca hasar, aşama aşama meydana gelme eğilimindedir ve başlangıç safhalarında olduğu zaman tespit etmek zordur.

Bu nedenle, sağlıklı bir beyin için kaçınmanız gereken sağlıksız alışkanlıkları belirlemek çok önemlidir. Böylece bunlardan kaçınmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Detaylar için okumaya devam edin!

Sağlıklı Bir Beyin için Kaçınmanız Gereken Kötü Alışkanlıklar

1. Kahvaltıyı Atlamak

sağlıklı kahvaltı

Kahvaltı, günün en önemli öğünlerinden biridir ve hiçbir koşulda ihmal edilmemelidir. Bu öğün vücudumuzun metabolizması adına temel bir rol oynamaktadır. Birçoğu bunu bilmese de, gün boyunca beyin fonksiyonlarının aktif hale geçmesi için de gereklidir.

Kahvaltıda protein, vitamin ve diğer besin maddelerinin yetersiz olması, beynin sağlığını yitirmesi ve hafıza kaybıyla bağlantılıdır. Ayrıca, nöron faaliyetleri etkilenir ve dolayısıyla bu aşırı yük, gerginlik olarak ortaya çıkar.

2. Sağlıklı Bir Beyin için Aşırı Şeker Tüketiminden Kaçının

Sağlıklı Bir Beyin için Hindistan cevizi

Ne yazık ki, bugün birçok insanın beslenme düzeninde rafine şeker bulunmaktadır. Ancak şekerin metabolizma bozuklukları ve bazı zihinsel hastalıkların başlıca nedeni olduğunu çok az kişi bilir.

Yüksek düzeyde şeker beynin önemli işlevlerini düzenleyen kimyasal maddelerin üretimini azaltır. Bu şekerlerin günlük tüketimi anksiyete, depresyon ve demansın ana nedenlerinden biridir.

3. Sigara İçmek

sigarayı bırakın

Herkes sigaranın sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen toksik maddelerle dolu olduğunu bilir. Sürekli tüketimi akciğer hasarına neden olur. Ayrıca, beyin fonksiyonları da uzun vadede önemli ölçüde etkilenmektedir.

Hem aktif hem de pasif sigara içiciler, demans ve Alzheimer ile ilgili problemler geliştirmek adına büyük bir risk taşır. Bu durum, hücresel oksijenasyonun doğru bir şekilde işlemesini durduran, kan akışı kesilmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca sigara, hafızaya bağlı faaliyetleri ve yoğunlaşma kapasitesini azaltır.

4. Sağlıklı Bir Beyin için Uyku Kalitenize Özen Gösterin

Kötü uyku kalitesi yalnızca fiziksel enerjinin değil, aynı zamanda zihinsel enerjinin eksikliğine de neden olur. Vücut yeterince dinlenmediğinde frontal loblar düzgün çalışamaz. Bu nedenle, sonuç olarak, yaratıcı düşünce azalır.

Aynı zamanda, endişe artar ve duyguları kontrol etme yeteneği, günlük sorunları çözme becerisi ile birlikte azalır. Uyku yoksunluğu; yaşam kalitesini etkileyen stres, depresyon ve diğer duyguları üreten kortizol seviyesini de artırır.

5. Yeterince Su Tüketmemek

su içmek baş ağrısına iyi gelir

Dehidrasyon, beyin sağlığını doğrudan etkileyen ana faktörlerden biridir. Enerji seviyelerine, ruh hallerine ve günlük görevler sırasında konsantre olma kabiliyetine müdahale eder.

Su beynin ana bileşenidir. Dolayısıyla, sıvı eksikliği beynin optimal faaliyeti için gerekli olan temel işlemleri kesintiye uğratmaktadır. Öte yandan, sıvı yetersizliği zayıf dolaşıma da sebep olur ve beyin oksijenasyonunu engeller.

6. Zehirli Ortamlara Maruz Kalmak

Beyin, bize enerji ve bilişsel yetenekler sunabilmek için sürekli oksijen arzı gerektirir. Ancak kirlenmiş ortamlara uzun süre maruz kalmak, hücrelere oksijen taşınması ve gaz alışverişinin önüne geçebilir.

Bu durum, beynin verimlilik seviyelerinde belirli bir miktar azalmaya yol açar. Hatta bu faktör, Alzheimer ve demans gibi ciddi zihinsel sorunlardan muzdarip olma riskini de artırır.

7. Aşırı Yemek Yemek

Sağlıklı Bir Beyin için gece atıştırmaları yapmamak

Aşırı kalori ve yağ alımı sadece metabolizma ve vücut ağırlığını etkilemez, aynı zamanda beyin sağlığını da etkiler. Obezite; diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara neden olur. Ayrıca, beyin sağlığını bir şekilde mutlaka etkiler.

Kalorilerin ölçülü tüketilmesi hücresel yaşlanmayı geciktirebilir ve zihinsel dejenerasyon riskini azaltabilir. Sonuç olarak, etkileri anında hissedilmese dahi, beyninizi korumak için bu alışkanlıklardan kaçınmak en iyisidir. Bunun yerine, sağlıklı ve dengeli bir diyet, zihinsel egzersizler ve rahatlama teknikleri uygulayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.