Sağlıklı Bir Omurgaya Sahip Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Omurganız vücudunuzdaki en önemli yapıdır. Omurganızı sağlıklı tutmak için bu ipuçlarını izleyin.
Sağlıklı Bir Omurgaya Sahip Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Hiç şüphe yoktur ki omurga, vücudun en önemli parçasıdır. Sağlıklı bir omurgaya sahip olmak duruşunuzu destekler, sizi dik tutar ve hareket etmenize yardımcı olur. Bu yüzden omurganıza doğru davranmak çok önemlidir.

Aşağıdaki yazımızda, omurganızı sağlıklı tutmak için bazı ipuçlarını öğreneceğiz. Özellikle de sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için yapabileceklerinize göz atacağız.

Omurganızla ilgili bazı bilgiler

omurgamız

Omurganız eklemlerle beraber vücudunuzdaki en önemli yapıdır. Kafatasının tabanında başlar ve kalçanızın üst kısmına kadar uzanır.

Omurganın tüm sırtınız boyunca baştan aşağıya kadar ulaşır ve 5 bölüme ayrılmıştır:

  • Servikal: Yedi omur (C1 ila C7)
  • Torasik: On iki vertebra (T1 ila T12)
  • Lomber: Beş omur (L1 ila L5 arası)
  • Sakral: Beş omur (S1-S5)
  • Kuyruk sokumu: Dört veya beş omur

Omurganızın tüm alanları belirli bir işe sahiptir fakat hepsi beraber sizi dik tutar, hareket ettirir ve size iyi bir duruş verir.

Eğer bunlar omurganın önemini kanıtlamak için yeterli değilse şunu ekleyelim: omurganız sinir sisteminizin üzerinden geçen bir yoldur.

Sağlıklı bir omurgaya nasıl sahip oluruz?

Ağrı ve sorunlardan kaçınmak, sağlıklı bir omurgaya sahip olmak istiyorsanız, aşağıda bazı tavsiyelerimiz var:

İyi bir duruşa sahip olun

sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için ipuçları

Sırtınızı her zaman düz tutun. Bu, iş yerinde, metroda, koltukta veya sınıftayken olabilir. Bunu yaparak, omurganızı sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

Duruşunuzu otomatik olarak düzeltin. Karnınızı sıkın ve karın kaslarınızla hizalayın. Başınızın arkasının sizi yukarı doğru çeken bir ipe bağlı olduğunu ve bu ip nedeniyle sırtınızın düz olması gerektiğini düşünün.

İyi bir duruşa sahip olmak için pek çok teknik vardır. Daha fazla yastık kullanabilirsiniz, ergonomik bir koltuğa sahip olabilirsiniz, sandalyenizin sırt kısmına bir tahta yerleştirebilirsiniz, bir kuşak kullanabilirsiniz vs.

Ne olursa olsun, omuzlarınızı biraz geriye çekmelisiniz. Ayrıca omuzlarınız tam olarak yan taraflarınızda durmalı.

Kötü bir duruşa sahip olduğumuzda, sırtımızdaki sinirler “sıkışabilir” çünkü sinirler omurlar arasına girer. Bu sadece ağrıya sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda dolaşım problemleri yaratır ve enerji kaybına sebep olur.

Bu nedenle, kambur durmaya eğilimli iseniz, muhtemelen enerji eksikliğine, depresyona, yorgunluğa ya da kötü bir ruh haline sahipsinizdir.

Bilgisayarınızın veya masanızın başındayken her zaman düz oturmaya çalışın. Kendinize bunu hatırlatmak için yapışkan notlar kullanabilirsiniz.

Egzersiz yapın

Öncelikle, tüm egzersizlerin sırt için iyi olmadığını unutmamak önemlidir. Hareketleriniz, sırtınızı ve karın kaslarınızı sağlıklı, güçlü ve sıkı tutmaya yardımcı olmalıdır. Sonuçta, sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için güçlü olması gereken kaslardır.

Karın, bel egzersizleri ve düşük etkili egzersizler omurganızı güçlendirirken aynı zamanda rahatlatır. Ayrıca yoga yapabilirsiniz ve genel sırt sağlığı için en iyi egzersiz de yüzmektir.

Günde birkaç kez (en az bir kere) 10 dakika kadar esneme yapın.

Sırtınızı esnetmenin iyi bir yolu şudur: Önce, parmaklarınızı birbirine geçirin. Daha sonra göğsünüzün üst kısmını ileri itin. Sırtınızın “C” şeklinde görünmesini sağlamanız gerek. Kollarınızı mümkün olduğunca ileriye doğru esnetin.

Bu egzersizi beş kez tekrarlayın.

Biriken toksinlerden kaçının

Sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için beslenmenize de dikkat etmeniz önemlidir.

Ne yediğiniz ile sırtınızın nasıl hissettiği arasında büyük bir ilişki vardır. Bu hem duruş hem de egzersizin ötesine geçmektedir.

Problemli gıdaları içermeyen sağlıklı bir beslenmeye sahip olmanız önemlidir. Bu tür zararlı yiyecekler arasında yağlı, rafine edilmiş, şekerli, kızartılmış gıdalar ve fast food sayılabilir.

Bu gıdaların hepsi omurganızın etrafında toksinlerin birikmesine sebep olur. Bu toksinler daha sonra komplikasyonlar ve çeşitli rahatsızlıklar oluşturabilir.

Beslenmenize sağlıklı yiyecekler eklediğinizden emin olun. Bu gıdalar, sebze suları, badem gibi kuru meyveler, somon gibi yağlı balıklar, çiğ meyvelerdir.

Ayrıca günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Bu, vücudunuzda birikmiş olabilecek toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur.

Fazla kilolardan kurtulun

sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için tavsiyeler

Obez insanların çoğunda sırt ağrıları ve problemleri vardır. Bunun nedeni, kilonuz fazla olduğunda, sırtınızın vücudunuzu desteklemek için daha fazla iş yapmak zorunda kalmasıdır. Bu spinal gerginlik ve ağrıya neden olur.

Eğer çok kilolu iseniz, biraz kilo vermek için diyet ve egzersiz yapın.

Bölgesel masajlar yaptırın

Sırtınızın belli bir bölgesi ağrıdığında ağrıyı tedavi etmek için bir masöre gidin. Fakat acı şiddetlenene kadar beklemenize gerek olmadığını unutmayın.

Bazı insanların haftalık önleyici masaj seansları vardır. Bu seanslar sırttaki kasların güçlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca ağrı yeni ortaya çıkmış bile olsa masaj, sırttaki gerginliği rahatlatacaktır.

Shiatsu, biyoenerjetik ve gevşeme masajları en çok tavsiye edilen üç masaj çeşididir.

Bu masajlar omurların etrafındaki kasları güçlendirir, birikmiş toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olur ve omurga basıncını engeller.

Ağır şeyler taşımayın

Eğer işiniz ağır nesnelerin taşınmasını gerektiriyorsa, daima bir ağırlık kemeri kullanın. Arada bir ağır nesneleri evde kaldırmanız gerekiyorsa bunu çok dikkatli yapın.

En iyi teknik, dizlerinizi kırmak, sırtınızı zemine mümkün olduğunca yaklaştırmak, sonra kaldıracağınız şeyi sanki kucaklıyormuş gibi kollarınızın arasında kaldırmanızdır.

Sonrasında, dizlerinizi biraz esnetin ve duruş pozisyonuna dönün.

Doğal takviyeler alın

sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için tavsiyeler

Sırtınıza yardım etmek için alabileceğiniz birkaç takviye vardır. En yararlı olanlar arasında magnezyum, kalsiyum, spirulina, bira mayası, keten tohumu ve bitkisel yağlar bulunur.

Görsel referans: © wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González Montesinos, J. L., Rodríguez Gimeno, J. M., Puente Fra, E., & García, D. (2000). Tratamiento de la columna vertebral en la educación secundaria obligatoria: parte I-prevención y ejercicios poco recomendables.
  • Grotkasten, S., & Kienzerle, H. (2001). Gimnasia para la columna vertebral. Editorial Paidotribo.
  • Latarjet, M., & Liard, A. R. (2004). Anatomía humana (Vol. 2). Ed. Médica Panamericana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.