Sarılmanın Gücü: Sağlığınıza Faydaları

Sarıldığınızda sadece karşı tarafı olumlu etkilemekle kalmazsınız, ayrıca siz de bu olumlu yönlerinden yararlanırsınız. Ve unutmayın, pozitif etkiler fiziksel temastan sonra da devam eder!
Sarılmanın Gücü: Sağlığınıza Faydaları

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bugünkü yazımızda size, sarılmanın gücü ve her iki tarafa olan olumlu etkisinden bahsedeceğiz.

Kim sarılmaktan hoşlanmaz ki? Bizim bakış açımızdan yorumlamak gerekirse, sarılmak harikadır ve eminiz ki birçoğunuz şu an bunları okurken, sarılmanın yaratabileceği mükemmel duygu konusunda bize katılıyorsunuz.

Sarılma herhangi birinden gelebilir, bu bir arkadaşınız olabilir, bir aile üyesi veya sevdiğiniz bir insan olabilir, partneriniz veya size sadece sempati duyan bir kişi olabilir.

Bu kucaklaşma, insan doğası açısından bakıldığında, en temel etkileşim göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Okumaya devam edin ve sağlığa olan etkileri ile birlikte sarılmanın gücü hakkında önemli bilgileri keşfedin!

Kucaklamanın Duygusal Faydaları

Araştırmalara göre, sarılmak, beynin endorfin isimli hormonu salgılamasına yol açan bir eylemdir. Bu da vücut genelinde daha iyi iyileşmeye olanak veren bir hormondur.

Buna ilaveten, kucaklaşmak refah hissi oluşturan ve kan basıncını düşüren ve hatta kadınlarda menstrual ağrıları azaltabilen bir terapi yöntemidir.

Bir sarılma, ayrıca baş ağrısını hafifletebilir ve kaygı, stres veya depresyonu azaltabilir.

Öz saygıyı inşa edebilir, sinirleri sakinleştirebilir, yalnız olmadığınızı size hatırlatır, uyuyamama problemini tedavi edebilir, korkuyu yenmede yardımcı olabilir, duyguları teşvik eder, size keyif verir, ruhu sakinleştirir ve hatta bazı insanlara göre, yaşlanma sürecini yavaşlatıcıdır ve iştah kontrolünde de etkilidir.

Hepsinden sonra, ”Bir kucaklama bize hangi şekillerde yarar sağlar?” diye sormayı düşünecek misiniz?

sarılmak

Bir diğer insanı kucaklamak, vücuda ayrıca pozitif psikolojik etkileri de olan bir olaydır. Oksitosin hormonunun gizli gücü bunlardan biridir.

Oksitosin, ilave veya yapıştırma hormonu olarak da bilinmektedir ve sadece çocuklar için değil, her yaştan insan için yaşam kalitesini arttırıcıdır.

Kucaklamanın birçok faydası vardır ve ”kucaklama terapisi” depresyonu veya diğer psikolojik düzensizlikleri tedavi etmede kullanılmaktadır.

Sarılma; ayrıca seratonin ve dopamin gibi başka hormonların da salgılanmasını sağlamaktadır.

Bu hormonlar vücuda, huzur, sağlık ve sakinlik vererek yatıştırıcı etki yapmaktadırlar. Fakat daha ilginç kısmı; bu etki sadece kucaklaşma anı esnasında değil fiziksel temastan sonra da devam eder.

Araştırmalara göre, kucaklaşma ve dokunuşlar, kadınlar üzerinde erkeklere nazaran daha büyük etkileri vardır, ancak buna rağmen her iki grup da bu durumdan olumlu olarak etkilenirler.

Kathleen Keating tarafından yazılan ”Sarılma Terapisi” isimli kitaba göre; sarılmak size sadece kendinizi iyi hissettirmez, aynı zamanda çocukların zihinsel ve entellektüel gelişimleri ve korkuların üstesinden gelebilmeleri açılarından da çok önemlidir.

Sarılmak aynı zamanda, yaşlanmayı geciktirici bir faktördür.

”Fiziksel temas, sadece memnun edici değildir, aynı zamanda psikolojik, duygusal ve fiziksel sağlığımız açısından da gereklidir. Kişinin, toplum içerisindeki memnuniyetini ve sağlığını arttırıcıdır. Sarılmak, çok özel bir dokunma yöntemidir ve kendinizi daha iyi kabul edebilmenizi ve diğerleri tarafından daha iyi kabul edilebilir hissetmenizi sağlar.”

Kathleen Keating – Sarılma Terapisi

Kısaca: sarılmanın gücü

  • Koruma: İnsanlar olarak, kırılgan varlıklarız ve her zaman korunmak isteriz. Bunu ise, bir sarılmadan daha fazla sağlayabilecek bir şey yoktur.
  • Kendine Güven: Kendinize güvendiğiniz zaman, zorluklarla karşılaşmaktan korkmazsınız. İyi bir kucaklaşmadan sonra, hiçbir şey sizi durduramaz.
  • Güvenlik: Güven hissi, günlük yaşantımız içinde çok önemlidir. Hatta bunu amaçlarınıza ulaşabilmekte, ihtiyacınız olan kendinize güveni sağlayabilmek için yakıtınız olarak bile kabul edebilirsiniz.
  • Güçlülük: Eğer güçlü hissediyorsanız, bu enerjiyi sarıldığınız diğer insanlarla ve çevrenizdekilerle de paylaşabilirsiniz.

Son Olarak;

Kucaklaşmanın ardındaki anlam her ne olursa olsun, herkes ne şekilde sarıldığını ve insanların kendilerine ne şekilde sarıldığını bilir ve psikolojik yararları da bu şekilde etkiler.

Bir arkadaştan gelecek bir kucaklama neşeli olabilir ancak partnerinizden gelecek bir kucaklama, daha oyuncu veya daha canlandırıcı olabilir.

Ne olursa olsun, asla bir kucaklamayı geri çevirmeyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
  • Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
  • Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
  • Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
  • Kathleen Keating, Abrázame, 1983

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.