Sarılmanın Hiç Bilmediğiniz 6 Harika Faydası

Sarılmanın rahatlatıcı etkisinin yanında, stres ve endişe seviyenizi azaltırken kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmenize yardım edeceğini biliyor muydunuz?
Sarılmanın Hiç Bilmediğiniz 6 Harika Faydası

Son Güncelleme: 01 Aralık, 2020

Sarılmanın faydalarını ve önemini bu yazımızla öğrendiğinizde sevdiklerinizle daha çok zaman geçirmek ve onlara daha çok sarılmak isteyeceksiniz.

Sarılmak şüphesiz ki tüm dünyada tarih boyunca en çok kullanılan sevgi göstergelerinden biridir.

İnsanlar sevgi görme ve sevgi gösterme ihtiyacı hissederler. Bu his bebeklik çağında başlar ve ebeveynlerimizin sevgisini ve korumacı kucaklamalarını ararız.

Sarılmanın faydaları

1. Öz saygıyı geliştirir

sarılmak öz saygıyı geliştirir

Fiziksel temas kişilere daha fazla güvende olma duygusu ve kendine güven verir. Sarılma, kişiyi başka bir kişinin kişisel alanına girmesine izin vermeye zorlar. Bu vücut vücuda olan temas ile sembolik olarak da olsa karşımızdaki kişiye güvenimizi açmış oluruz.

Sarılmanın bizi daha da insanlaştırdığını söyleyebiliriz. Birisini kucakladığımız zaman; sevgi, takdir ve empati konusunda karşımızdakine net bir mesaj veririz. Bu basit jest, ruh halimizi yükseltir ve bize güç verir.

2. Bize iletişim kurmanın başka bir yolunu öğretir

Beden dili, duygusal durumumuzun gerçek bir yansıması niteliğindedir. Fiziksel hareketlerimiz her ne kadar sözlü olmasa da iletişimin bir parçasıdır.

Sarılma sırasında, her iki tarafın da sezgisel olarak aldıkları ve anladıkları bir mesaj vardır.

Birleşmenin sevinciyle hareket ettiğimiz zaman birisini kucaklayabiliriz.

Karşımızdaki kişiyi rahatlatmak için kucaklaşabiliriz ya da “seni seviyorum” demek için, bu çiftler arasında, kardeşler arasında ya da arkadaşlar arasında olabilir.

Sarılma vücut dilidir ve sonuç olarak insanlar arasındaki iletişimi geliştirmeye yardımcı olur.

3. Stres ve anksiyeteyi azaltır

sarılmanın harika faydaları vardır

Sarılmak gibi aslında küçük bir şey, insanların panik ve anksiyete yaşamasını azaltır. Duygusal bir kriz anında, sarılmak, çok fazla rahatlatıcı etkiye sahiptir. Fiziksel temas da stresi azaltır ve kişinin sakinleşmesini sağlar.

Bu nedenle, sarılmanın faydalarından birinin de daha iyi bir duygusal sağlık olduğunu söyleyebiliriz. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltarak bize daha fazla huzur, mutluluk ve iyilik verir.

Sarılma, zor zamanlarda, işin sizi gereğinden fazla yorduğu zamanlarda ya da devam edemeyeceğimizi düşündüğümüzde size yardımcı olur.

Kimse, zaman zaman sarılmaya ihtiyaç duymayacak kadar yenilmez değildir.

4. Kalbinizi daha sağlıklı bir hale getirir

Sarılmak ayrıca aşkın fiziksel bir dışa vurumudur. Tıpkı öpüşmek gibi, sevdiklerinize sarılmanın da vücudunuzda gerçek etkileri vardır. Özellikle, oksitosin seviyesinde bir artışa neden olur .

Oksitosin, zevk hissi veren ve bedensel ve zihinsel rahatsızlığı azaltan güçlü bir nörotransmitterdir. Ayrıca kardiyovasküler sisteminizi ve kalbinizi destekler.

Özet olarak sarılmak, kalp hastalıklarını önlemek ya da iyileştirmek için en zevkli ve doğal yoldur.

5. Ölüm korkusu için yardımcıdır

sarılmak ölüm korkusunu azaltır

Sarılmak ve diğer sevecen ve dostane fiziksel temas biçimleri bizi rahatlatır. Aslında, bir kişinin ölüm korkusunu azaltabilir.

Bir kişiye ya da bir hayvana, hatta bir ağaca sarılmak, ölümle daha huzurlu şekilde yüzleşmemize yardımcı olur. Yaşamlarımız sona erdiğinde kaçınılmaz anı kabul etmeyi de kolaylaştırır.

6. Seratonin seviyesini artırır

Seratonin vücudumuzun salgıladığı bir kimyasaldır ve bir nörotransmitter gibi davranır. Sevdiklerimize sarıldıkça, seratonin seviyemizi arttırırız ve daha fazla mutluluk hissederiz.

Depresyonda ya da yüksek stres seviyesinde olan bir kişi normalin altında bir serotonin seviyesine sahiptir. Bu nedenle, sarılmanın faydalarından biri de seratorin seviyesini dengelemektir ki bu aynı zamanda cinsel dürtüleri düzenlemekten de sorumludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.