Seboreik Dermatit İçin Doğal Tedaviler
Doğal seboreik dermatit ilaçları, yalnızca geleneksel şampuanlar ya da kremler değildir. Bunlar çok etkili olmalarına rağmen, bazı doğal çözümler de iyi sonuçlar verir. Bunları denemek ister misiniz? Bu yazımızda sizlerle beş alternatifi paylaşmak istiyoruz.
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit, esas olarak kafa derisini etkileyen yaygın bir cilt hastalığıdır. Kesin nedeni bilinmemek ile birlikte, bir Malassezia mantar enfeksiyonu ve bağışıklık sistemi değişiklikleri ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır.
Tedaviler semptomlarınızı kontrol altında tutsa da, hastalık tamamen iyileştirilemez. Bu nedenle, bu durumdan muzdarip olan kişiler, durumun tekrar baş göstermesini azaltmak için bazı temel adımlar atmalıdır. Aşağıda bazı ev ilaçlarını keşfedebilirsiniz.
Beş Doğal Seboreik Dermatit Tedavisi
Seboreik dermatit çareleri deride pullanma, kızarık cilt ve ayrıca kepek gibi semptomları azaltmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ölü hücrelerin atılmasını kolaylaştırır ve aşırı sebum üretimini en aza indirirler.
1. Aloe Vera
Aloe vera bitkisinin içerdiği jel, cilt sağlığı için yararlı uygulamalara sahiptir. Araştırmalara göre, özleri seboreik dermatit tedavisinde faydalıdır. Hatta, semptomlarınızı yatıştırmanın yanı sıra bu hastalığın tekrar patlak vermesini de önler.
Nasıl Kullanılır
- Öncelikle aloe vera takviyeleri satın alın ve bunları talimatları izleyerek tüketin
- Bitkiyi doğal haliyle kullanmayı tercih ederseniz, taze aloe vera jelini çıkarın ve etkilenen bölgelere uygulayın
- Bir iyileşme görene kadar her gün tekrarlayın
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Atopik ve Seboreik Dermatit Arasındaki Farklar
2. Çay Ağacı Uçucu Yağı
Çay ağacı uçucu yağı, anti-fungal ve anti-enflamatuvar etkileri sayesinde en iyi seboreik dermatit tedavilerinden biri olarak öne çıkar. Bölgesel olarak uygulanması kaşıntı, kızarıklık ve derideki pullanma durumu gibi rahatsızlıkları azaltır.
Nasıl Kullanılır
- İlk olarak, zeytin ya da Hindistan cevizi yağı gibi baz yağlardan birinden birkaç yemek kaşığı alıp içinde altı damla çay ağacı uçucu yağını seyreltin
- Ardından, tedaviyi dermatitten etkilenen bölgelere sürün
- Birkaç dakika masaj yapın ve bırakın
- Son olarak, 15 ya da 20 dakikanın sonrasında durulayın
3. Seboreik Dermatit İçin Tedaviler: E Vitamini Yağı
E vitaminini tüketmenin ve bölgesel olarak uygulamanın cilt sağlığına ilginç faydaları vardır. Bu özel durumda ise, kafa derisi enflamasyonunu ve tahrişini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ölü derinin atılmasını kolaylaştırır ve etkilenen dokuların iyileşmesini hızlandırır.
Nasıl Kullanılır
- Öncelikle bir E vitamini kapsülü alın ve normal şampuanınızın içinde seyreltin
- Tercih ederseniz, bir E vitamini kapsülünün içeriğini bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ile birleştirin ve bu preparatı kafa derinizin etkilenen bölgelerine masaj yapmak için kullanın
- Son olarak, E vitamini takviyesi almayı unutmayın
Bu yazımızı da okumalısınız: Seboreik Dermatit İçin Etkili Doğal Tedaviler
4. Avokado Yağı
Yüksek omega-3 yağ asidi, amino asit ve antioksidan içeriği nedeniyle, avokado yağı seboreik dermatit ve diğer cilt rahatsızlıklarına karşı idealdir. Saç derinize bu yağı kullanarak masaj yapmak kızarıklığı, yanmayı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Nasıl Kullanılır
- İlk olarak, eşit miktarda avokado yağını zeytinyağı ile birleştirin
- Ardından ürünü dikkatlice kafanızdaki kabuklara ve etkilenen bölgelere sürün
- Daha sonra 15 dakika bekletin ve yumuşak bir fırça ile masaj yaparak ölü derinin alınmasını kolaylaştırın
- Son olarak ılık suyla durulayın
5. Zerdeçal
İnsanlar uzun yıllardır seboreik dermatit ilaçlarından biri olarak zerdeçal özlerini kullanmışlardır. Aktif bileşenleri anti-enflamatuvar olduğu için bu durumdan dolayı tahriş olan bölgelerde cildin durumunu iyileştirir. Yeni patlak vermeleri önlemeye dahi yardımcı olur.
Nasıl Kullanılır
- Zerdeçal özleri satın alın ve her gün 350 ila 500 mg tüketin. Eğer safra kesesi sorunlarınız varsa ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bu çareyi kullanmaktan kaçının. İkinci durumda, doktorunuza danışın.
- Toz haline getirilmiş kökü zeytin ya da Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak bölgesel olarak kullanabilirsiniz. Birkaç dakika masaj yapın ve durulayın.
Seboreik dermatit ilaçlarının herkes üzerinde farklı etkileri olabileceğine dikkat etmek önemlidir. Bunları destekleyecek yeterli kanıt olmadığından, diğer alternatifler için doktorunuza danışmak her zaman iyi bir fikirdir.
Ayrıca, istenmeyen etkilerden kaçınmak için, preparatı bütünüyle kullanmadan önce küçük bir test yapmak en iyisidir. 20 dakika sonra herhangi bir istenmeyen tepki görmezseniz, kullanmaya devam edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
- Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Societa Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
- Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
- Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
- Koh, K. J., Pearce, A. L., Marshman, G., Finlay-Jones, J. J., & Hart, P. H. (2002). Tea tree oil reduces histamine-induced skin inflammation. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2002.05034.x
- Keen, M., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494
- Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
- Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
- Kguyen, T. ., & Friedman, A. . (2013). Curcumin: a novel treatment for skin-related disorders. Journal of Drugs Dermatology.