Sebzeleri Doğru Pişirme

Sebzeleri Doğru Pişirme

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Sağlığınız için sebze yemek kadar bu sebzeleri doğru şekilde pişirmenin de oldukça önemli olduğunu biliyor muydunuz? Kullandığınız tencere, yöntem, yağ ve baharatlarla lezzetli fakat besleyici olmayan veya vitamin, mineral ve lezzet açısından mükemmel bir yemek elde edebilirsiniz.

Bu yazıda, birkaç basit adımla pişirdiğiniz sebzelerden mümkün olan en yüksek oranda faydalanabileceğiniz püf noktalar hakkında bilgi edineceksiniz.

Hangi yağı kullanmalıyım?

İzlemeniz gereken ilk adım, birçok yağ yüksek ısıda besin değerlerini kaybettiği veya toksik hal aldığı için yüksek ısılarda etkin kaliteli bir bitkisel yağ kullanmaktan geçer. Kullanılabilecek en iyi yağ, Hindistan cevizi yağıdır; bunu zeytin yağı takip eder.

Her iki yağ da soğuk pres olmalıdır ve organik yağların tüketimi her zaman tavsiye edilmektedir. 

Ayçiçek yağı ve susam yağı gibi yağlar lezzet ve tat katmak için tercih edilebilir. Her ne kadar bu yağlar sağlıklı olsalar da pişirme sırasında kullanımları pek iyi bir sonuç vermemektedir.

Hangi tencereyi kullanmalıyım?

Yapılan bilimsel çalışmalar, zaman içerisinde kullanılan birçok mutfak aletinin toksik bir hal alabildiğini göstermektedir, mutfak aletlerinin içerdikleri kimyasal bileşenlerin açığa çıkmasıyla vücut sistemimizde biriken toksinlerden arınmak oldukça zordur ve ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedirler.

Size tercihen paslanmaz çelik tencere ve tavalara ilave olarak, dökme demir, cam, seramik veya titanyum mutfak aletlerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Alüminyumdan kaçınmalı ve muhakkak ama muhakkak birçok çalışmanın gösterdiği üzere uzun vadede içerdiği kanserojen maddeler sebebiyle oldukça zararlı olabilecek teflon kullanımından uzak durmalısınız.

sebze yemeği

Buharda pişirme

Sebzelerinizi buharda pişirdiğiniz zaman, sebze içerisindeki tüm besleyici özellikler korunmuş olur ve ayrıca sebze daha iyi bir dokuya ve renge sahip olur.

Herhangi bir yağ kullanımı olmadığı için daha hafif bir yemek elde etmiş olursunuz.

Wok ile soteleme

Sebzeleri hızlı ve sağlıklı şekilde pişirme yöntemlerinden biri de wok denilen özel tavada çok az yağ kullanarak hafif soteleme yöntemini kullanmaktır. Eğer Çin tipi özel wok tavanız varsa daha çıtır çıtır ve lezzetli sebzeler pişirmiş olursunuz.

sotelenmiş brokoli

Izgarada veya fırında pişirme

Bu iki yöntem de sebzelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini korumak adına kullanabileceğiniz oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca, ilave olarak ızgara veya fırında pişirme ile yemekleriniz kendilerine has bir lezzete sahip olacaklardır.

ızgarada ve fırında pişirme

Terbiyeleme

Bazı sebzeleri çiğ olarak da tüketebilirsiniz, fakat brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin sert dokuları sebebiyle çiğ tüketilmesi oldukça zordur. Sağlıklı yağlar, sirke, deniz tuzu, esmer şeker, misket limonu ve baharatlarla hazırlayacağınız bir terbiye ile bu sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür. Sebzelerinizi yumuşatmak için yaklaşık olarak iki saat terbiyeleyin ve sebzelerin yenmesini ve sindirilmesini daha kolay hale getirin.

Demleme

Sindirim fonksiyonlarınızı arttırmak için sağlıklı demleme sebzeler de hazırlayabilirsiniz, bunun için havuç ve pancar gibi sebzeleri mineral veya tuzlu (her bir litre su için bir çay kaşığı deniz tuzu kullanılması önerilmektedir) filtre su ile karıştırın.

Bu karışımı en az iki hafta ağzı sıkıca kapatılmış hava almayan bir kapta demlemeye bırakın. Kabı açtığınız zaman, arta kalan içeceği buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tohumlama

Brokoli ve pırasa gibi bitkilerin tohumlarını ekerek büyümeye bırakabilirsiniz. Bu tohumları salata, çorba, gözleme veya diğer yemeklerinizde süsleme ve tat katma amacıyla kullanabilirsiniz.

Tohumları büyütmek oldukça kolaydır, tohumları su yerine kök salabilecekleri nemli ve oda sıcaklığında bir ortama bırakın ve tohumların büyüyerek fide vermesini bekleyin.

Tüm tohumlar vitamin ve mineral açısından zengin besleyici elementleri bünyelerinde barındırırlar. Tüketildikleri zaman ise vücuda sağlıklı bir enerji kaynağı oluşturmuş olurlar. Ek olarak, yemeklerinize de kendine has özgün ve orijinal bir tat katmış olurlar.

soğuk meze

Baharatlar

Yemek pişirdiğiniz zaman, her zaman deniz tuzu kullanın ve önemli mineralleri barındırma açısından yetersiz olan rafine tuzlar veya sofra tuzu kullanımından kaçının.

Ayrıca, yemeklerinize tat katmak için çeşitli baharatları da kullanabilirsiniz; zencefil, kimyon, kurutulmuş biber, kekik, taze fesleğen, kurutulmuş domates veya biberler sindirime yardımcı olan harika ve leziz seçeneklerdir.

Baklagillerin kullanımı

Eğer sebze yemeklerinizde baklagilleri de kullanacaksanız, size her zaman az miktarda kombu deniz yosunu ve kimyon kullanarak baklagilleri daha yumuşak hale getirmenizi ve sindirimini daha kolay hale getirmenizi tavsiye ediyoruz.

Resimler David Robert Wright, epicure ve daily recipes’den alınmıştır.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Viviant, V. (2006). Frutas y verduras. Revista Diabetes Voice.
  • Suaterna Hurtado, A. C. (2009). La fritura de los alimentos: el aceite de fritura. Perspect. Nutr. Hum.
  • Casaburi, M y otros REVISIÓN BIBLIOGRÁFICA SOBRE LA MIGRACIÓN DE METALES Y OTROS ELEMENTOS DESDE UTENSILIOS DE COCINA HACIA LOS ALIMENTOS, Escuela de Nutrición. Universidad de Buenos Aires. http://old.fmed.uba.ar/escuelanutricion/revistani/pdf/19a/rb/832_c.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.