Seguril - Kullanımları, Kontrendikasyonları ve Yan Etkileri

Seguril Henle kulbunun seviyesi üzerinde bir etkiye sahiptir, maddelerin nasıl taşındığını etkiler. Bu değişim gerçekleştiğinde idrarın hacminde artış gözlemlenir. Bunun nedeni su ve elektrolitlerin atılımının uyarılmasıdır.
Seguril - Kullanımları, Kontrendikasyonları ve Yan Etkileri

Son Güncelleme: 14 Mart, 2020

Segurililaç şirketlerinin furosemid adlı aktif maddeyi pazarlamak için kullandığı ticari markalardan biridir. Bu ilaç kıvrım diüretikler ailesine aittir. Yani son derece yüksek bir diüretik etkiye sahip olan bir ilaçtır.

Bu ilaç ailesi böbreklerin anatomik ve fizyolojik ünitesi olan nefrondaki maddelerin taşınmasını değiştirebilir.

Seguril doktorların kendi başına ya da yüksek tansiyon tedavisi için diğer ilaçlar ile birlikte reçete edebilecekleri bir ilaçtır. Ancak, örneğin karaciğer ya da kalp hastalıkları dolayısıyla ortaya çıkan ödemin tedavisi gibi diğer endikasyonlara da sahiptir.

Bu ilacın diğer özelliklerini öğrenmeden önce böbreklerin nasıl çalıştığını anlamalısınız.

Böbreklerin Fonksiyonu

Böbrekleri gösteren bir illüstrasyon.

Böbrekler üriner sistemin ana organlarıdır. İdrar oluşumu vasıtası ile atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasından ve vücudun iç ortamının dengesini korumaktan sorumludurlar – buna homeostaz adı verilir.

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere nefron böbreklerin anatomik ve fizyolojik birimidir. 4 bölümden oluşur:

  • Proksimal kıvrımlı tübül
  • Henle kulbu
  • Distal dalgalı kanal
  • Toplayıcı sistem

İdrarın sentezlenmesi – böbreğin ana işlevi – sırasında kan proksimal kıvrımlı tübüle glomerulus yoluyla ulaşır. Bu tüpte bir madde değişimi gerçekleşir ve bazı maddeler tekrardan emilirken diğerleri idrar yolu ile atılan çoğu ilaç gibi vücuttan uzaklaştırılır.

Sonrasında, kan ve atık sıvılar nefronun diğer yapılarından geçmeye devam eder. İdrar vücuttan uzaklaştırılması gereken atık maddeleri ve elektrolitleri içerene kadar madde alışverişi devam eder.

Böylece idrar sonunda üreterlere ulaşır ve buradan da mesaneye geçer. Bu organın doluluğu belli bir seviyeye ulaştığında beyne bir sinyal yollanır – bu, idrara çıkma dürtüsünü oluşturur.

Hipertansiyonun Temelleri

Hipertansiyon kan basıncı seviyesinde görülen sürekli bir artış ile karakterize edilen bir hastalıktır. Bundan dolayı, bir kişinin sistolik kan basıncı 140 mm Hg ya da bundan daha yüksek olduğunda kişinin arteriyel hipertansiyondan muzdarip olduğu söylenebilir. Ek olarak, diyastolik kan basıncı da 90 mm Hg’den yüksek olmalıdır.

Ancak, birçok insan kan basıncı kavramını iyi anlamazlar ve bunu açıklamak önemlidir. Genel olarak, kalp, arterler üzerine baskı uygular ki arterler kanı vücuttaki farklı organlara doğru yönlendirebilsin. En yüksek kan basıncı değerleri kalpte görülen kasılmalara karşılık gelir. Bunun aksine, bu organ gevşediğinde en düşük kan basıncı seviyesi ortaya çıkar.

Şu anda, arteriyel hipertansiyon kardiyovasküler hastalıkların gelişmesindeki ana risk faktörlerinden bir tanesidir. Hatta, gelişmiş ülkelerde en önde gelen ölüm nedenidirler. Bunlardan bazıları aşağıdadır:

  • İskemik kalp hastalıkları
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek ve beyin hastalıkları

Bu yazımızı okumak da ilginizi çekebilir: Böbreklerin Daha İyi Çalışması İçin Bu Besinleri Tüketin

Seguril Organizma Üzerindeki Etkisini Ne Şekilde Gösterir?

Böbreklerin yakından bir görüntüsü.

Seguril etkisini Henle kulbu üzerinde gösterir ve maddelerin taşınma biçimini değiştirir. Bu değişiklik ortaya çıktığında su ve elektrolitlerin atılımı uyarıldığı için idrarın hacmi artar. Bunların tamamı hücre dışı sıvıların hacminde bir azalmaya neden olur.

Bu sonuca ulaşabilmek için furosemid; potasyum, klor ve daha az seviyelerde olsa da kalsiyum ve magnezyum taşıyıcısı olarak görev yapan bir yapıyı engelleyebilir. Bu şekilde bu elektrolitlerin yeniden emilmesini engeller ve daha fazla suyun atılmasını sağlar.

Furosemid’in etkileri hızlı ve kısa sürelidir. Suyu atar ve böylece vücuttaki su hacmini düşürür, ve bu fenomen nedeniyle hipertansiyon tedavisinde de etkilidir.

Seguril – Yan Etkileri

Seguril ile yapılan tedavide de, diğer tüm ticari ilaçlarda olduğu gibi yan etkiler bulunmaktadır. En sık görülen negatif yan etkiler ilacın diüretik etkileri dolayısıyla ortaya çıkar. Bu reaksiyonlar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Hipokalemi: Dozlar yüksek olduğunda kandaki potasyum seviyelerinde büyük ölçüde düşüş yaşanabilir ve böylece aritmi tetiklenebilir.
  • Kulak problemleri
  • Hiponatremi: Düşük sodyum seviyeleri
  • Hiperglisemi: Glikoz seviyelerinde yükseliş

Bu yazımızı da okuyun: Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği

Sonuç Olarak

Son olarak Seguril, diüretik sebepler için ve esasında hipertansiyonu tedavi etmek amacı ile kullanılan bir ilaç olan furosemid’in ticari markasıdır. Bundan dolayı, komplikasyonlardan kaçınabilmek için Seguril ile ilgili herhangi bir sorunuz hakkında doktorunuz ya da eczacınıza danışın. Ayrıca, başka herhangi bir ilaç alıyorsanız da bu kişileri bilgilendirmelisiniz çünkü bu ilaçlar Seguril’in etkilerinde değişikliklere yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vademecum. (1964). SEGURIL.
  • Valdivieso D., A. (2018). Diurético del Asa Furosemida y Acido Etacrinico. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. https://doi.org/10.11565/arsmed.v0i1.1294
  • Martínez-Rodríguez, R. H., García Lorenzo, J., Bellido Peti, J., Palou Redorta, J., Gómez Ruiz, J. J., & Villavicencio Mavrich, H. (2007). Diuréticos del asa y ototoxicidad. Actas Urologicas Espanolas.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.