Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği

Reçetesiz ilaç ve antibiyotik kullanmayın. Karaciğer ve böbrekleriniz bu ilaçları yeterince iyi işleyemez.
Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği

Son Güncelleme: 20 Aralık, 2018

Hipertansiyonun böbreklerin en kötü düşmanlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Bu sinsi hastalık, vücudunuzu yavaş yavaş ele geçirir ve ciddi zararlar verir. Böbrek yetmezliği gibi durumlara yol açabilir.

Bugün makalemizde, bu hastalığın önüne geçebilecek en iyi statejilerden söz edeceğiz. Bu sayede tansiyonunuzu kontrol altına alabilecek ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacaksınız.

Bu önemli ipuçlarını kaçırmayın!

Hipertansiyon böbreklere nasıl zarar verir?

Aradaki bağlantıyı anlamak cidden çok kolaydır. Aslında gerçek problem, tansiyon değerlerine; hastalığın semptomları görülmeye başlayıp iş işten geçene kadar çok fazla önem verilmemesidir.

Yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği arasındaki bağlantıyı anlamak için aşağıdaki bilgileri aklınızda tutmanızı öneririz:

  • Yüksek tansiyon, kalbinizi çok fazla zorlar. Bu zorlama çok uzun süre devam ederse, kan damarları onarılamaz şekilde hasar görebilir.
  • En büyük risklerden biri, böbreklerdeki kan filtreleyen kan damarlarının zarar görmesi sonucu burada toksin ve atık maddeler birikmesidir.
  • Yüksek oranda biriken sıvı kan damarlarına zarar verir, bunun sonucu olarak tansiyon artar. Bu, ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek bir kısır döngüye neden olur.

Böbrek yetmezliği nasıl anlaşılır?

sırt ağrısı

Ne yazık ki bir kez böbrek yetmezliği belirtileri yaşamaya başladıysanız, böbrek fonksiyonlarınızı sürekli izlemeniz gerekecek, çünkü bu sorun geri döndürülemez.  Kronik böbrek yetmezliği olan insanlar diyaliz ve böbrek nakline ihtiyaç duyma açısından daha yüksek risk altındadır.

Bu, önlemeye değer ciddi bir sorundur. Sadece kan basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz değil aynı zamanda diyet ve yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekir. Böbreklerimizin işlevlerini kaybetmeye başladığını nasıl anlarız? İşte belirtiler:

  • Gün boyunca yorgun hissetmek
  • Ayak bilekleri ve ayaklarda şişme
  • Soğuğa karşı duyarlılık
  • İdrar renginin ciddi anlamda sarıya dönmesi
  • Sert, şişmiş karın

Bu hastalığın en net göstergesi, idrar analizidir. Böbrek yetmezliği olan insanlarda kreatinin düzeyi daha yüksektir.  Kreatinin kas hücreleri ve proteinlerin parçalanması sırasında üretilen atık bir üründür.

Böbrek fonksiyonları düzgün çalıştığı zaman, kreatinin idrar yoluyla vücuttan atılır, ancak böbrekler düzgün çalışmıyorsa bu atık ürün vücutta birikmeye başlar. Bu böbrek sorunlarının açık bir göstergesidir, ancak belirttiğimiz gibi, sadece idrar analizi yoluyla fark edilebilir.

Bu yazımıza da bir göz atın: Böbrek Taşlarına İşaret Eden 8 Belirti

Böbrek hasarlarını önlemek için tansiyonumuzu nasıl koruyabiliriz?

çay

Artık böbrek yetmezliğini önlemek için tansiyon değerlerinin izlenmesinin ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre, kontrol altında tutmak için aşağıdaki ipuçlarına bir göz atın:

  • Kilo almaktan kaçınmaya çalışın. Yaş ve boy değerlerinize uygun, ideal kilonuzu koruyun.
  • Taze meyve ve sebze tüketin; özellikle yeşil yapraklı sebzeleri ve ananas, armut, üzüm, kızılcık gibi diüretikleri tercih edin.
  • Çok yağlı süt ürünlerinden uzak durun. Bunun yerine pirinç, yulaf veya fıstık gibi bitkisel sütleri için.
  • Tuzdan tamamen uzak durun. Diyetinizden sodyumun yanı sıra şeker ve rafine unu da çıkartın.
  • Günde en az yarım saat egzersiz yapın, ancak kalp ve kan akışını harekete geçirmek için makul oranda tutmaya çalışın. Yarım saat yürüyüş yapmaya, bisiklet sürmeye, yüzmeye veya hatta dans derslerine gitmeye çalışın.
  • Günde bir kadeh kırmızı şarap içebilirsiniz ama bu oranı kesinlikle aşmamalısınız.
  • Sigara kullanıyorsanız, bu kötü ve tehlikeli alışkanlıktan bir an önce kurtulmanız gerekmektedir.
  • D vitamini takviyeleri almayı deneyin. Böbrek fonksiyonları için harikadır.
  • Bir bardak suda eritilmiş bir çorba kaşığı karbonatı için. Böbrek fonksiyonunuzu iyileştirmeye yardımcı olan güçlü bir alkalidir.
  • Çok fazla ilaç kullanmamaya çalışın ya da en azından karaciğer ve böbreklerin işlemesi zor olduğu için reçetesiz ilaç kullanmayın.
  • Stres seviyelerinizi takip edin. Dengeli bir hayat sürmeye ve duygularınızı düzgün bir şekilde yönetmeye çalışın. Zaten bildiğiniz gibi, stres yüksek tansiyon için doğrudan bir tetikleyicidir ve uygun şekilde yönetilmesi gerekir.
  • Hipertansiyon kontrolü ve böbrek sağlığınızı izlemek amacıyla düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayın. Kan basıncınızı evde de ölçmek için bir tansiyon aleti alabilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.