Serotonin Diyeti: Ne Olduğunu ve Faydalarını Keşfedin

Bu diyet türü, yiyecekler ile ilgili endişelerinizi kontrol etmenizi sağlayarak sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Serotonin Diyeti: Ne Olduğunu ve Faydalarını Keşfedin
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Serotonin, ruh haliniz ve iştahınız üzerinde belirleyici etkiye sahip olan bir nörotransmiterdir. Bu nedenle, düşük serotonin seviyelerine sahip olmak, depresyon ve depresif durumların kaynağıdır. Buna ek olarak, pek çok insanın öğleden sonraki saatlerde vücudun tatlı yiyecekler istemesi de anksiyetenin sebebidir. Bu etkiler serotonin diyetiyle tedavi edilebilir.

Gün boyunca, sağlıklı bir diyet uygulayabilir ve kilo vermeye yönelik beslenebilirsiniz ancak genellikle akşam üstleri, tatlı yemek için karşı konulamaz bir istek ortaya çıkabilir. Serotonin seviyelerindeki düşüşe bağlı olan bu isteği göz ardı etmek çok zor olabilmektedir.

Serotonin diyeti: beslenme

Aslında, serotonin bakımından zengin olan veya serotonin içeren bir yiyecek yoktur. Bununla birlikte, bir amino asit olan triptofan nörotransmitter serotoninin bir öncüsüdür. Bu nedenle, triptofan bakımından zengin olan yiyecekler tüketmek serotonin üretiminini garantiler.

hormonlar

Buna ek olarak, triptofan içeren yiyecekler tüketmek için, triptofanın serotonine dönüşmesini teşvik eden C, B1, B6, B9, ve B12 vitaminleri ve kalsiyum ve çinko içeren besinlerden oluşan bir diyet programı uygulamak gerekir.

Bu nedenle, diyetinizin tam tahıllar, sardalya, kuruyemişler, tohum ve mevsim sebzeleri gibi ürünler açısından zengin olması gerekir. Bunun yanı sıra, serotonin sentezi oksijenle aktive olur bu yüzden de fiziksel aktiviteler serotonin üretimini artırır ve iyi hissetmeye yardımcı olan doğal bir rahatlatıcı olan endorfini harekete geçirir.

Bu yazımızı da okuyun: Kötü Uyumanın 5 Olumsuz Sonucu

Yiyecek örnekleri

Aşağıdaki bazı yiyecekler serotonin üretimine katkıda bulunabilir:

  • Lüfer balığı: Lüferde, serotonin bakımından zengin olan yiyeceklerin dönüşümünü teşvik eden triptofan, çinko ve omega 3 yağ asitleri bulunur.
  • Et: Tavuk, hindi veya tavşan gibi triptofan ve B vitamini bakımından zengin olan yağsız etleri tüketmelisiniz.
  • Yumurta: Özellikle yumurta sarısı triptofan ve B grubu vitaminler bakımından oldukça zengindir.
  • Süt ve süt ürünleri: Süt ve süt ürünleri kalsiyum, magnezyum ve triptofan bakımından zengindir.
  • Baklagiller: Soya fasulyesi, fasulye, mercimek gibi baklagiller bol miktarda triptofan sağlar.
  • Tam tahıllı gıdalar: Karbonhidratlar triptofanın serotonine dönüşümünü sağlar. Buna ek olarak iyi bir B vitamini kaynağıdır.
tam tahıllı gıdalar
  • Kuruyemişler ve tohumlar: Badem ve antep fıstığı triptofan bakımından oldukça zengindir. Buna ek olarak, magnezyum da içerirler. Öte yandan, kabak çekirdeği, ayçekirdeği ve çam fıstığı önemli birer çinko kaynağıdır.
  • Mevsim meyveleri: Meyveler kalsiyum, magnezyum ve vitamin bakımından zengindirler. Özellikle, ananas ve muz en çok triptofan içeren meyvelerdir.
  • Mevsimlik sebzeler: Sebzeler uygun miktarda glisemik indeksli karbonhidratlar, vitaminler ve magnezyum içerir.
  • Bitter çikolata: Her zaman aşırıya kaçmadan tüketilmesi gereken çikolata, triptofan ve magnezyum seviyelerini yükseltmenin iyi bir yoludur.

Serotonin seviyelerini doğal yollardan nasıl yükseltebilirsiniz?

Serotonin diyetine katkıda bulunmak için, doğal yollardan serotonin seviyelerini artırmak için bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Örnek olarak, tek başına diyaframdan nefes almak bile beyinde değişiklik yapmayı sağlayabilir çünkü diyafram nefesi serotonin ve endorfin gibi hormonların salgılanmasını teşvik eder. Bunun yanı sıra, iki serebral yarımküre arasındaki ritimlerin ayarlanmasını geliştirir.

diyafram nefesi

Ayrıca, gün içerisinde serotonin seviyesini yükseltmeye yardımcı olan 15 dakikalık yoğun tempolu egzersizler yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, daha önce de bahsettiğimiz diyafram nefesini destekleyen yoga gibi rahatlama egzersizleri de yapabilirsiniz. Dışarıya çıkmak ve güneşlenmek de serotonin seviyelerini yükseltmeye yardımcı olacaktır. Güneş, vücudun serotonin üretiminde kilit rol oynamaktadır.

Bu nedenle, kış mevsiminde güneş gözlüğü takmamaya çalışın böylece gözleriniz daha fazla güneş ışığı emecektir ve vücudunuz her gün biraz güneş alacaktır.

Bunların hepsi bir araya geldiğinde size serotonin bakımından zengin bir diyet sağlar. Son olarak en az 8 saat uyumaya çalışın. Güzel bir uyku uyuyarak dinlenmek son derece önemlidir çünkü bu serotonin ve melatonin seviyelerinin yeterli düzeyde olmasını sağlar.

Eğer düzgün bir şekilde uyumazsanız, bu hormonların seviyeleri değişecektir ve bu değişim de iştahınızın önemli ölçüde artmasına yol açacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.