Bitter Çikolata ve Vücudunuza Etkileri

Bitter çikolata birçok faydasının yanı sıra ruh halinizi iyileştirme ve depresyonunuzu azaltma özelliğine sahiptir. Vücutta serotonin salınımını arttırarak, doğal bir sakinleştirici görevi görür, rahatlamanıza yardımcı olur.
Bitter Çikolata ve Vücudunuza Etkileri
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Bitter çikolata yemek en popüler alışkanlıklardandır, sadece lezzeti ve aromasıyla değil aynı zamanda fiziksel ve duygusal sağlığa iyi gelmesiyle de bilinir.

Bitter çikolata yemek bazen suçlu hissetmenize sebep olabilir, çikolatanın sizi “şişmanlatacağını” düşünmek yerine, faydalarının farkında olun. Her gün az bir miktar bitter çikolata yiyin, çünkü kilo aldırmak veya vücudunuza zarar vermenin aksine sağlığınıza iyi gelecek özellikleri de vardır.

Bitter Çikolata Yemek Vücudunuzu Nasıl Etkiler?

Zengin antioksidan içeriğinden ötürü bitter çikolata serbest radikallerin birikimini önlemek ve hücrelerinizin erken yaşlanmasına en iyi gelen gıdalardan biridir. Bunlar çok önemlidir, çünkü vücudunuzu negatif yönde etkileyecek zehirli maddeleri uzak tutarlar. Ayrıca genç hücrelere de çok iyi gelir ve cilt bakımında da kullanılması önerilir.

Bitter çikolatayı yedikten kısa bir süre sonra, enerji seviyeniz yükselir, bu da günlük aktivitelerinize odaklanma yeteneğinizin artmasına yardımcı olur.

Her gün küçük miktarlarda bitter çikolata yemek, yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden ötürü kalp krizi ve diğer kardiyovasküler problemlerin ihtimalini azaltır.

kalp sağlığı

Bitter çikolata yedikten sonra ruh halinizin iyileştiğini ve depresyon belirtilerinizin azaldığını fark edeceksiniz, çünkü bitter çikolata anandamin olarak bilinen bir kimyasal içerir, bu da iyilik hislerinizi tetiklemekten sorumludur.

Stres veya anksiyete hissediyorsanız ya da sadece ruh haliniz kötüyse, bitter çikolata yemek vücudun serotonin üretmesini sağlayarak rahatlamanıza yardımcı olacak doğal bir yatıştırıcıdır.

Bitter çikolata yüksek seviyede flavonoid içerir, bu da cildi UV ışınlarının sebep olduğu hasarlardan koruyan antioksidandır. Güneşin sebep olduğu cildinizin dış katmanındaki hücrelere etki etmezken, içteki hücreleri korur.

Bitter Çikolata Yemenin Diğer Önemli Yararları

Bahsettiğimiz faydalarına ek olarak, önerilen miktarda bitter çikolata yemenin başka pozitif yönleri de vardır:

  • Yorgunlukla savaşır ve ortadan kaldırır.
  • Sizi tok hissettirerek, ihtiyacınız olmayan kalorileri almanızı engeller.
  • Yüksek miktardaki magnezyum seviyesi sayesinde DNA’yı onarır, yeni hücresel dokular oluşturur, kasları gevşetir.
  • Kan akışını düzenler, kalp problemlerini ve varis oluşumu engeller.
  • Kalsiyum içeriği tırnak ve dişlerinize iyi gelmesinin yanı sıra, osteoporozun sebep olduğu problemleri de engeller.
  • Çinko içeriği kansızlığı önler ve kontrol eder.
  • Yüksek seviyede fosfor, kalsiyum ve doğal antibiyotik içerdiğinden, eklem ve tendonları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
  • Flavonoid bakımından zengindir.
  • Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır, yüksek kolesterol ve diğer kronik hastalıklarla savaşır.
  • Sağlıklı yağlar sağlayarak sinir sisteminizin fonksiyonlarını güçlendirir ve yüksek trigliserit seviyesinden kaynaklanan problemleri önler.
  • Bitter çikolatanın içindeki teobromin, boğazınızdaki öksürüğe sebep olan sinirlerin aktivitesini azaltır.

Bitter Çikolatayı Sağlıklı Olarak Nasıl Tüketmelisiniz?

Bitter çikolatadan %100 faydalanmak için, ürünü iyi seçmek ve olabildiğince en koyu olanını yemek önemlidir. Bunlar biraz daha acıdır ve sütlü çikolata kadar lezzetli olmayabilir ama faydaları kesinlikle daha fazladır.

Fakat orta tatlılıkta ve daha az acı tadı olanları da seçebilirsiniz, çünkü bunlar bildiğimiz sütlü çikolatalardan daha az şeker içermektedirler.

Çikolata tüketiminiz normal seviyelerde olmalı ve her zaman bitter olanını seçmelisiniz. Piyasada artık tadı güzel olan bir çok çeşit çikolata bulabilirsiniz fakat bunlar bitter çikolatanın faydalarından yoksundurlar ve ayrıca vücudunuza negatif etkileri de vardır.

Sağlığı genel olarak iyi olan insanlar günde 2 sefer bitter çikolata yiyebilirler, tabi ki beslenme düzenlerine ve fiziksel aktivitelerine bağlı olmak koşuluyla. Diyabet hastaları, aşırı kilolu veya obez kişilerin ise, bitter çikolatayı günlük beslenmelerine dahil etmeden önce doktorlarına danışmaları daha iyidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of Cardiovascular Pharmacology. https://doi.org/10.1097/00005344-200606001-00018
  • Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxidants & Redox Signaling. https://doi.org/10.1089/ars.2010.3697
  • Schewe, T., Steffen, Y., & Sies, H. (2008). How do dietary flavanols improve vascular function? A position paper. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2008.03.004
  • Hooper, L., Kay, C., Abdelhamid, A., Kroon, P. A., Cohn, J. S., Rimm, E. B., & Cassidy, A. (2012). Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: A systematic review and meta-analysis of randomized trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.023457
  • Baba, S., Natsume, M., Yasuda, A., Nakamura, Y., Tamura, T., Osakabe, N., … Kondo, K. (2007). Plasma LDL and HDL Cholesterol and Oxidized LDL Concentrations Are Altered in Normo- and Hypercholesterolemic Humans after Intake of Different Levels of Cocoa Powder. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/137.6.1436
  • Francis, S. T., Head, K., Morris, P. G., & Macdonald, I. A. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people. Journal of Cardiovascular Pharmacology. https://doi.org/10.1097/00005344-200606001-00018

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.