Servikal Erozyon: Belirtileri ve Tedavisi
Servikal erozyon veya rahim boynu aşınması, kronik enfeksiyonlar, anormal pH dengesi, östrojen seviyesinde artış veya çeşitli tramvalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, rahim boynu hücrelerinin iltihaplanmasıdır ve idrar yolu girişindeki yassı hücrelerin silindirik hücrelere dönüşmesiyle oluşur.
Bu, tahrişe, kızarıklığa ve iltihaba neden olur. Hatta bazen rahim ağzı kanserinden ayırt edilemez hale gelir. İltihap ile birlikte, akıntı, üreme fonksiyonlarında bozukluk, sırt ağrısı ve kanama da görülebilen semptomlar arasındadır. Bu nedenle, bu hastalığın tedavilerini öğrenmek, ilerlemesini önleyebilmek açısından yararınıza olacaktır.
Bu hastalığın sebebi nedir?
Her kadın servikal erozyon kurbanı olabilir. Yine de doğurgan çağlarında olan kadınlarda biraz daha sık görülür. Dediğimiz gibi, sebebi herhangi bir enfeksiyon, kötü huylu tümör, veya peş peşe doğum yapmak gibi vücudu yıpratan olaylar olabilir. Ayrıca kronik veya akut enfeksiyonlar da bu durumu tetikleyebilir.
Bu iltihaplanma, doğum kontrol hapı kullanıldığı takdirde, genç kadınlarda bile görülebilir. Bununla beraber, doğum kontrol amaçlı spirallerin uzun süreli kullanımı ve tampon kullanımı da bu hastalığın genel sebepleri arasındadır.
İlginizi çekebilir: Doğum Kontrol Yöntemleri: Hakkındaki Mitleri ve Gerçekleri Öğrenin
Ancak, hastalığın ortaya çıkması için bu sayılanların sık yapılması gerekli değildir. Düşük bir sosyoekonomik konumda olup birden fazla doğum yapan kadınlarda, genç yaşta evlenenlerde, veya kişisel temizliğine özen göstermeyenlerde risk oranı çok daha yüksektir.
Bu tür enfeksiyonların mümkün olduğunca çabuk kontrol altına alınması gerekir, zira rahim boynu aşınması, rahim boynu kanserine kadar gidebilir. Bu nedenle, hastalığın sebebinden çok, ne kadar zamandır var olduğunu bilmek daha önemlidir.
Belirtileri…
Servikal erozyon tespiti, bir jinekolog muayenesi ile kolayca yapılabilir.
Ancak, bu hastalığın bir çok belirtisi olabileceği gibi, çoğu kadında hastalığa dair hiç bir belirti de görülmeyebilir. Saymak gerekirse, zor idrar yapma, ilişki sonrasında acı veya kanama, vajinal akıntı gibi durumlar, servikal erozyonun habercisi olabilirler.
Yapılan testlerde anormal bir sonuç çıkmasa da, iltihap ve anormal hücre belirtileri yine de olabilir. Servikal erozyon enfeksiyona sebep olur. Enfeksiyonlar sıklıkla epitel doku üzerinde oluşur, çünkü bu ortam organizmaların üremesi için idealdir. Rahim boynunun kızarık ve granule gözükmesinin sebebi de budur.
Diğer semptomlar :
- Boyun ağrısı
- Rahim ağrısı
- Alerjik reaksiyonlar
- Gözlerde kızarıklık
- Karın bölgesinde ağrı
- İlişki sonrası kanama
- Adet döngüsünde düzensizlik
- Yanma
- Sırt ağrısı
Tedavi
Çoğu zaman, ve özellikle herhangi bir belirti göstermeyen kadınlara kesin bir tedavi önermek mümkün değildir.
Ancak, kişi ağrı hissediyorsa, komplikasyonlar varsa, veya kişi vajinal akıntı, ilişki sonrasında kanama, idrar akışında problem gibi durumlardan şikayetçi ise, olası enfeksiyonların ve daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmesi için bir uzman yardımı ile özel tedavi görülmesi tavsiye edilir.
Belirli ilaçlar, koterizasyon veya lazer tedavisi kullanılan bir kaç tedavi yöntemi mevcuttur.
Öte yandan, enfeksiyonu olup henüz cinsel olarak aktif olmayan kadınlar, gerekli araştırmaları yapıp sağlıklarını kontrol altına almalıdırlar. Yapılan testlerde çıkabilecek her olağan dışı bulguya, rahim ağzı kanserini ve diğer enfeksiyonları önlemek adına şüphe ile yaklaşılmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Haydaroğlu, A, Bölükbaşı, Y, Özsaran Z. “Ege Üniversitesi’nde kanser kayıt analizleri: 34134 Olgunun değerlendirmesi”. Türk Onkoloji Dergisi. Cilt 22, s. 22-28 ; yıl=2007.
- Overview: Cervical Cancer, What Causes Cancer of the Cervix?. American Cancer Society (2006-11-30).
- Dağlı AF, Özercan MR. Servikal smear tarama programımızda sınırlılık/yetersizlik oranları ve nedenleri (1322 olgu). Fırat Tıp Dergisi 2006; 11(3):166-169.