Şiddetli Diş Ağrısını Azaltmak için 10 Doğal Reçete
Diş ağrısı, bir insanın hayatında başına gelen en rahatsız edici şeylerden biridir ve aynı zamanda dikkat etmeniz gereken önemli bir işarettir. Ağzınızın içinde bir şeylerin ters gittiğine dair bir isyan bayrağı olabilir.
Bu tür bir ağrı şiddetli ve ağır olur, zonklar, şiddeti birkaç saat içinde artar ve hatta vücudun diğer bölgelerinde bazı semptomlara bile sebep olur.
Teknolojideki gelişmeler ve dişçilerin aldığı eğitim sayesinde diş ağrısını azaltmak ve sebebini bulmak şimdi daha kolay. Fakat bir dişçi muayenehanesine yakın olmayabilirsiniz ya da ağrı kesici ilaç alamayacağınız bir durumda olabilirsiniz.
Bu sebeple, acil bir durumda, evde bulunan malzemelerle de yapabileceğiniz birkaç doğal reçete bilmenizde fayda var.
Diş ağrısını azaltmak için doğal çözümler
1. İyi bir ağız sağlığı
Bu tür bir ağrı için alınması gereken ilk tedbirlerden biri, doğru ve kapsamlı bir ağız temizliğidir.
Çoğu durumda diş ağrıları dişlerde, diş etlerinde ya da dilde yoğunlaşan bakterilerden kaynaklanır.
Kullanım şekli
- Ağrıyan dişin etrafını diş ipi ile temizlemekle başlayın. Yemek artığı kalmadığından emin olun.
- Sonra dişlerinizi normal bir şekilde fırçalayın ve ağzınızı çalkalayın.
2. Maydanoz
Maydanoz, özellikle de ağrı iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa, iltihap karşıtı bileşenleri sayesinde problemli bölgedeki rahatsızlığı azaltır.
Kullanım şekli
- Günde birkaç defa maydanoz çiğneyin.
- Bu hem ağrıyı azaltacaktır, hem de kötü ağız kokusunu gidermek için mükemmel bir çözümdür.
3. Tuz
Bu madde güçlü antiseptik etkisi sayesinde apseden ya da dişlerin arasında kalan yemek artıkları yüzünden oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanan ağrıyı rahatlatır.
Kullanım şekli
- Bir çorba kaşığı tuzu küçük bir bardak suyla karıştırın. Her yemekten sonra ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
4. Sarımsak
Antibiyotik ve iltihap karşıtı etkisi sayesinde sarımsak, enfeksiyonla ve yarattığı ağrıyla savaşmak için en etkili maddelerden biridir.
Kullanım şekli
- Sarımsağı biraz ezip suyunu çıkarın. Sonra dişlerinize ve sorunlu diş etlerine direkt olarak uygulayın.
Daha fazlasını öğrenin: Sarımsak Suyunun Şifa Veren Faydaları
5. Siyah çay
Siyah çay, içeriğindeki yüksek tannik asit sayesinde ağrı kesici ve iltihap karşıtı etkiye sahiptir. Bu aktif bileşen diş ağrısını azaltmak için size yardımcı olabilir.
Kullanım şekli
- Sıcak suyun içine bir poşet siyah çay atın. Oda sıcaklığına geldiğinde problemli bölgeye uygulayın.
- Ağrı kesici etkisinden dahili olarak yararlanmak için içebilirsiniz de.
6. Biraz alkol
Fakat dikkatli olun! Bu, yaraları iyileştirmek için kullanılan alkolle aynı değildir. Biz viski, rom ve diğer içkilerin içinde bulunan alkolden bahsediyoruz.
Az bir miktarı antiseptik ve antiviral etkiye sahiptir ve bu da ağzın içindeki bir enfeksiyonla savaşmak için hızlı ve güvenli bir yoldur.
Kullanım şekli
- İçkiyi küçük bir bardağa dökün ve bir iki dakika ağzınızı çalkalayın, sonra tükürün.
7. Bütün karanfil
Sıklıkla kullanılan bu baharat, öjenol olarak bilinen, diş ağrısını azaltmak için mükemmel bir madde içerir.
Kullanım şekli
- Karanfili problemli bölgeye birkaç dakika direkt olarak uygulayın.
- Bir diğer seçenek de 5 bütün karanfili günde 3 kez ağzınızda ıslatarak kullanmak.
8. Limon suyu
Limon suyu antiseptik, iltihap karşıtı ve damarları büzücü özelliğe sahiptir. Bu, genel ağız sağlığını iyileştirir ve dolayısıyla farklı tipteki enfeksiyonlarla savaşır ve bu enfeksiyonların oluşmasını önler.
Kullanım şekli
- Limon suyunu sıkın ve problemli bölgeye uygulayın.
- Bir diğer seçenek olarak, limon suyunun içine biraz tuz ekleyip ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.
9. Soğan
Soğan suyu, içeriğindeki antibiyotik ve iltihap karşıtı bileşenlerin yoğunluğu sayesinde yirmi yaş dişlerinin sebep olduğu iltihabı azaltır.
Kullanım şekli
- Soğandan küçük bir dilim kesin ve suyunu sıkarak acıyan yirmilik dişin üstüne koyun.
10. Oksijenli su
Eğer dişiniz bir enfeksiyon yüzünden ağrıyorsa ve bu aynı zamanda ağızda kötü bir kokunun oluşmasına sebep oluyorsa bir miktar oksijenli su size yardımcı olabilir.
Kullanım şekli
- Bir parça pamuğu oksijenli su ile ıslatın ve dişinize uygulayın.
- Aynı zamanda, bir birim oksijenli suyu üç birim suyla karıştırarak ağzınızı çalkalayabileceğiniz bir karışım elde edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cohen, L. A., Bonito, A. J., Akin, D. R., Manski, R. J., Macek, M. D., Edwards, R. R., & Cornelius, L. J. (2009). Toothache pain: Behavioral impact and self-care strategies. Special Care in Dentistry, 29(2), 85–95. https://doi.org/10.1111/j.1754-4505.2008.00068.x
- Ashu Agbor M, Naidoo S. Ethnomedicinal Plants Used by Traditional Healers to Treat Oral Health Problems in Cameroon. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:649832. doi:10.1155/2015/649832
- Huynh, N. C. N., Everts, V., Leethanakul, C., Pavasant, P., & Ampornaramveth, R. S. (2016). Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS ONE, 11(7). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159843
- Bhat G, Kudva P, Dodwad V. Aloe vera: Nature’s soothing healer to periodontal disease. J Indian Soc Periodontol. 2011;15(3):205–209. doi:10.4103/0972-124X.85661
- Wallock-Richards, D., Doherty, C. J., Doherty, L., Clarke, D. J., Place, M., Govan, J. R. W., & Campopiano, D. J. (2014). Garlic revisited: Antimicrobial activity of allicin-containing garlic extracts against Burkholderia cepacia complex. PLoS ONE, 9(12). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0112726
- Taher YA, Samud AM, El-Taher FE, et al. Experimental evaluation of anti-inflammatory, antinociceptive and antipyretic activities of clove oil in mice. Libyan J Med. 2015;10:28685. Published 2015 Sep 1. doi:10.3402/ljm.v10.28685
- Singh, R., Shushni, M. A. M., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322–328. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2011.01.019
- Vieira, D. R. P., Amaral, F. M. M., Maciel, M. C. G., Nascimento, F. R. F., Libério, S. A., & Rodrigues, V. P. (2014). Plant species used in dental diseases: Ethnopharmacology aspects and antimicrobial activity evaluation. Journal of Ethnopharmacology, 155(3), 1441–1449. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.07.021