Sıfır İrtibat: Duygusal Bağımlılığın Çözümü
Duygusal bağımlılık, yalnız kalma korkusu ve başka birini bulamama endişesiyle kendinizi partnerinize mahkum hissetmenizdir. Bu nedenle de bu sorunu çözebilmek için partnerinizle irtibatınızı kesmelisiniz.
Bazen, bu tip bağımlılıklar sizi incitebilecek partnerlere yönelmenize neden olabilir. Bu incitme, manipülasyon, yalan söyleme, aldatma ve kötü davranma gibi fiziksel ve psikolojik şekilde olabilir. Bununla birlikte, hiçbir zaman insanların size kötü davranmasına izin vermemelisiniz.
Hemfikir olunması gereken bir konu varsa o da, duygusal bağımlılığa dayalı her ilişkinin zehirli olduğudur.
Duygusal bağımlılık veya “Sensiz yaşayamam” sendromu
Yalnız kalma korkusu ayrıca diğer kişi olmadan yaşayamacağınıza inanmanıza neden olur. Ancak, gerçek bu şekilde değildir
Eğer partneriniz sizi terkediyorsa, artık ilişkinizin eski hale dönmesinin pek olasılığı yoktur.
Peki, siz ne yapacaksınız? Geçmişi geçmişte bırakıp, yeni insanlarlara ve ilişkilere fırsat vereceksiniz.
Yalnız kalmaktan korkan ve başkalarına bağımlı olan kişiler bunu yaparlar çünkü sadece birisiyle birlikteyken mutlu olabileceklerine inanırlar. Özgüvenleri o kadar düşüktür ki hayatlarının ve kişiliklerinin birlikte oldukları insana bağlı olduğunu düşünürler.
Bu yüzden, bir ayrılık yaşadıklarında kendilerini çok yalnız ve mutsuz hissederler. Kendilerine özen göstermezler, kendilerini sevmekten vazgeçerler, hayallerini unuturlar ve kendilerini kaybolmuş hissederler.
Kişinin partnerine çok bağımlı olmasının sebebi, bu ilişkinin hayat boyu süreceğine olan inancından kaynaklanmaz. Partneri olmadan yaşayamayacağını düşündüğü için ona bağımlı hale gelir. Bu yüzden de bir başkası olmadan yaşayamaz!
Bu bağımlı insanların, bir ilişki bittikten sonra hemen başka bir ilişkiye başlamasının sebebi de budur. Bütün ilişkileri kötü sonuçlanır ancak bunun nedenini bir türlü anlayamazlar.
İlişkilerinde mutluluğu yakalayamama sebepleri, partnerlerini her zaman ihtiyaçlarına göre seçmeleridir. Bu da, aslında onları gerçekten sevmediklerini gösterir.
Mutsuzluk ve memnuniyetsizlik, aynı türdeki ilişkilerin tekrarıyla birlikte insanları profesyonel bir yardım arayışına sürüklüyor.
Peki, çözüm olarak ne öneriyoruz? Sıfır irtibat.
Duygusal olarak bağımlı olunan kişiyle irtibatı kesmenin önemi
Danıştığınız psikolog, bağımlı olduğunuz kişi ile irtibatınızı koparmanızı önerebilir. Bu durumla karşılaşırsanız, bunu yapmak size imkansız gelecektir.
Duygusal olarak bağımlı olduğunuz kişiyi WhatsApp’tan engelleyebilirsiniz, ondan telefon beklememeye kendinizi alıştırabilir ve sizinle görüşmek isterse “hayır” diyebilirsiniz. Bunlar şu anda kulağa imkansız gelse de, yapabileceğiniz şeylerdir.
Bazen, kendilerini suçlu hissederek kendi tuzaklarına düşerler ve mutsuz hissederler. Bu türden bir bağımlı ilişki, mutlu olmanızı engeller ve siz de bunun bilincindesinizdir.
Aslında, bağımlı kişi de zaman zaman aydınlanmalar yaşar ve durumun farkına varır. İşte tam da bu noktada, “Gitmem gerekiyor”, “Onunla olmaktansa yalnız kalsam daha iyi” veya “Partnerim artık bana iyi gelmiyor” demeniz gerekli.
Bununla birlikte, bazı anlarda bu güç sizi ele geçirebilir. Dahası, hayat size içinde bulunduğunuz durumun sizi yanlış yollara sürüklediğini açık açık gösterebilir.
Bu yazımızı da okuyun: İlişkilerinizde Sınır Koymayı ve “Hayır” Demeyi Öğrenin
Sabır, çaba ve zaman
Duygusal olarak bağımlı olduğunuz bir ikişkiyi bitirmek ve irtibatı kesmek bir gecede olabilecek bir şey değildir.
Tıpkı diğer alışkanlıklar gibi, acele etmemeli ve sabırlı olmalısınız. Bazen durum daha da kötüye gidebilir. Sıfır irtibat kuralını ihlal ettiğiniz zamanlar da gelecek ancak siz zaten çoktan birkaç adım ilerlemiş olacaksınız.
Duygusal olarak bağımlı olan herkes aynı yollarda sürekli tökezler ve durumun tamamen farkına varana kadar tökezlemeye devam eder.
Kendi kendilerine verdikleri zararla mücadele ettikten sonra, doğru zaman geldiğinde gözlerini bütün gerçekliklere açarlar. O noktadan sonra, sadece kendileri için faydalı olan kararlar alırlar.
Duygusal bağımlılıktan kurtulabilirsiniz. Bir partneriniz olmadan hayatta başarısız olacağınıza veya mutlu olmak için bir başkasına ihtiyacınız olduğuna dair düşüncelerinizin üstesinden gelebilirsiniz.
Bağımlı olduğunuz ilişkiyi bitirmek için gerekli isteği gösterdiğinizde, kendinizi sevmeye ve kendinize değer saygı duymaya başlarsınız.
Bu şekilde, kimseye ihtiyaç duymadığınız ve bağımlı olmadığınız sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz.