Sinekleri Uzaklaştıran 10 Aroma
Hepimiz yazın en sinir bozucu kısımlarından biri olan sivrisinek ısırıklarından muzdarip olmuşuzdur. Bunun nedeni, bu tür böceklerin yüksek sıcaklıklardan dolayı yaz mevsiminde daha sık ortaya çıkma eğiliminde olmalarıdır. Sıcak havalar sivrisineklerin üremesi için ideal ortamı sağlamaktadır.
Sivrisinek ısırıkları da çok can sıkıcı bir durumdur. Bu yüzden hepimiz sivrisineklerle savaşmak istiyoruz. Bu makalede, bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız!
1. Vanilya
Sivrisinek öldürmeye yardımcı olabilecek kokulardan bir tanesi vanilyadır. Kokuyu etkili hale getirmek için vanilyayı kokusuz bir bebek kremi ile 1’e 10 oranında karıştırmalısınız.
Bebek kremi ile bu vanilya esans karışımına sahip olduğunuzda, vücudunuzun her yerine uygulayarak sivrisinekleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Yapmanız gereken başka bir vanilya bazlı karışım da vanilyayı suda çözdürerek vücudunuza püskürtebilirsiniz.
2. Anason, karanfil ve fesleğen esans yağı
Diğer bitkilerin yanı sıra, sivrisinekleri uzak tutmak ve öldürmek için yardımcı olan bir diğer aroma, anason, karanfil ve fesleğen esansiyel yağlarıdır. Bu esans yağlar, bir bardak su içinde 5 veya 10 damla oranında karıştırılabilir ve deri üzerine püskürtülebilir. Kamp ateşi etrafında veya açık havada ızgara yaparken sizi sineklerden korumaya yardımcı olabilir.
Bu yöntemi evde de kullanabilirsiniz çünkü bu karışıma batırılmış bir bezi pencereye yerleştirebilirsiniz. Bu, sivrisineklerin eve girmesini engelleyecek ve hatta yaklaşanları öldürecektir.
3. Mürver ağacı dalı
Bunların yanı sıra, taze mürver dalları sivrisinekleri öldürmek için idealdir. Bu dallar yatak odasına yerleştirilmelidir ancak dikkatli olmalısınız çünkü bu ağacın dallarının sağlığınız için tehlikeli olabilecek ve uykunuzu etkileyebilecek çok güçlü bir kokusu vardır. Bu yüzden onları gece boyunca dışarıda tutmak gerekiyor.
4. Karanfil
Sivrisineklerle savaşmak ve öldürmek için yardımcı olan bir başka aroma da karanfil aromasıdır.
- Bir bardak suya 5 gram karanfil esansiyel yağı damlatarak 15 dakika kaynatabilirsiniz.
- Su kaynadığında, 10 damlasını bir kaşıkla vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine sürün.
- Bu çözüm iki saat sizi korur.
Ayrıca okuyun: Elma, Tarçın, Anason ve Karanfilden Şifalı Çay Yapımı
5. Ardıç ağacı dalı
Bu çözüm özellikle kamp yaptığınız zamanlarda idealdir çünkü birkaç ardıç dalıyla tüm gün boyunca sivrisinekleri kendinizden uzak durabilirsiniz.
6. Sedir ağacı yağı
Sedir ağacı yağı sivrisineklerin yanı sıra sinekler ve hamam böcekleri gibi diğer böcekleri de korkutup öldürmeye yardımcı olduğu için en etkili yöntemlerden bir tanesidir.
7. Papatya
Sivrisinekleri korkutmak ve öldürmek için en eski ve en etkili yöntemlerden biri papatya kullanmaktır. Bunun nedeni, kuru çiçekler, saplar ve papatya bitkisinin yapraklarının doğrudan bu böcekleri etkilemesidir.
Papatya sinekleri nasıl uzak tutar? Papatya, sinir hücreleri sayesinde sineklerin yaklaşmasını engeller.
Bu yazımızı da okuyun: Papatyanın 6 Tıbbi Özelliği
8. Fesleğen yaprakları
Fesleğen yaprakları pek çok yemeğin içerisinde kullanılır. Ayrıca, sivrisinekleri korkutmak ve öldürmek söz konusu olduğunda da çok etkilidirler. Yapmanız gereken tek şey, vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine sürmektir. Ayrıca fesleğenleri yatak odanıza da asabilirsiniz böylece sivrisinekleri uzak tutarlar ve rahatça oynayabilirsiniz.
9. Zeytinyağı, şampuan ve sirke
Sivrisinekleri uzak tutmak ve öldürmek için en etkili ilaçlardan biri de yağ, şampuan ve sirke karışımıdır.
- Beyaz bir köpük olana kadar bu bileşenleri eşit oranlarda karıştırmalısınız.
- Daha sonra, bu karışımı vücudunuzun açıkta kalan bölgelerine uygulamanız gerekir.
- Ayrıca sivrisineklerle savaşmak için karışımı evinizde bir kaba yerleştirebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Comparative study of larvicidal activity of commercial essential oils from aromatic rosemary, vanilla, and spearmint against the mosquito Aedes aegypti.
Biodiversitas Journal of Biological Diversity. Volume 21, Number 6, June 2020. Pages: 2383-2389. - Kröber T, Kessler S, Frei J, Bourquin M, Guerin PM. An in vitro assay for testing mosquito repellents employing a warm body and carbon dioxide as a behavioral activator. J Am Mosq Control Assoc. 2010 Dec;26(4):381-6.
- Lee MY. Essential Oils as Repellents against Arthropods. Biomed Res Int. 2018 Oct 2;2018:6860271.
- Makarem, HA, Kholy, SE, Abdel-Latif, A. y Seif, A. (2015). EFECTOS FISIOLÓGICOS Y BIOQUÍMICOS DE ALGUNOS ACEITES ESENCIALES EN EL WEEVIL GRANARIO, SITOPHILUS GRANARIUS (L.) (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE) RESUMEN: Los efectos de dosis sub letales de tres plantas.
- Ortuño Torres, Maritza Elizabeth (2012). Determinación de la Actividad Biológica del Extracto Acuoso de Saúco Sambucus nigra L. como Repelente y/o Insecticida en Lasius niger L. Universidad de Chimborazo (Ecuador).
- Carroll, JF, Tabanca, N., Kramer, M., Elejalde, NM, Wedge, DE, Bernier, UR, … Zhang, S. (2011). Aceites esenciales de Cupressus funebris, Juniperus communis y J. chinensis (Cupressaceae) como repelentes contra las garrapatas (Acari: Ixodidae) y mosquitos (Diptera: Culicidae) y como tóxicos contra los mosquitos. Journal of Vector Ecology, 36 (2), 258–268. https://doi.org/10.1111/j.1948-7134.2011.00166.x
- Dua, Virendra & Pandey, Ac & Dash, Aditya. (2010). Adulticidal activity of essential oil of Lantana camara leaves against mosquitoes. The Indian journal of medical research. 131. 434-9.
- Bagavan, A., Kamaraj, C., Elango, G., Abduz Zahir, A., y Abdul Rahuman, A. (2009). Eficacia adulticida y larvicida de algunos extractos de plantas medicinales contra garrapatas, trematodos y mosquitos. Parasitología veterinaria, 166 (3–4), 286–292. https://doi.org/10.1016/j.vetpar.2009.09.007
- Pirali-Kheirabadi y Razzaghi-Abyaneh, 2007
K. Pirali-Kheirabadi , M. Razzaghi-Abyaneh. Actividades biológicas del extracto de manzanilla Matricaria de manzanilla contra la supervivencia y la puesta de huevos de la garrapata del ganado Acari Ixodidae. J. Zhejiang Univ. Sci. B , 89 ( 2007 ) , págs. 693 – 696 - KIARIE-MAKARA, MW, YOON, H.-S. y LEE, D.-K. (2010) Eficacia repelente del vinagre de madera contra Culex pipiens pallensa y Aedes togoi (Diptera: Culicidae) en condiciones de laboratorio y semi-campo. Investigación entomológica, 40 (2), 97-103. https://doi.org/10.1111/j.1748-5967.2010.00265.x