Sinirli İnsanlar İçin İdeal En İyi 11 Yiyecek Ve İçecek

Sakinleştirici etkileri olduğunu yaygın olarak bilinen şifalı bitkiler vardır. Peki, ne tür yiyecekler insanların sinirlerini yatıştırmalarına yardımcı olabilir? 
Sinirli İnsanlar İçin İdeal En İyi 11 Yiyecek Ve İçecek

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Duygularını kontrol etmekte zorlanan sinirli insanlar, durumlarıyla daha verimli bir şekilde başa çıkmak veya iyileşmek için farklı yollar aramalılar. İlla yoğun bir tedavi sürecinden geçecekler diye bir şart yok. Bazı durumlarda yaşadıkları sorunun altında yatan sebep uyguladıkları beslenme programı bile olabilir.

Öyleyse sinirli insanlar için ideal olan en iyi yiyecek seçenekleri nelerdir?

Bu seçenekler sinir sistemi için faydalı olan doğal ürünleri kapsar. Bu ürünler stresin yarattığı etkilerle savaşırlar. Birlikte tüketildiklerinde incelikli ama güçlü bir çözüm olacakları söylenebilir.

Anksiyeteyi, depresif bozuklukları ve öfke problemlerini önleyebilmek ve bu tür sorunların tedavisine yardımcı olabilmek için bu yiyecekleri günlük beslenme programınıza dahil etmelisiniz.

Sinirli insanlar için faydalı olabilecek belli yiyecekler var mı?

Bir insanın sinirli olmasına yol açabilecek pek çok faktör vardır.

Pek çok kişi sinirli birinin değişemeyeceğini düşünür. Bu yargının yüzde yüz doğru olduğu söylenemez. Zihinsel dengeye ve huzura kavuşmak için hem vazgeçmemiz gereken hem de hayatımıza katmamız gereken farklı farklı alışkanlıklar vardır.

Düzenli olarak B vitamini ve manganez ve fosfat gibi mineralleri almak önemli bir destek olabilir.

Şimdi sizinle sinirli insanlar için en çok tavsiye edilen ve onları sakinleştirme konusunda etkili olan yiyecekleri ve içecekleri paylaşacağız.

Sebze

Sebzeler, özellikle de koyu yeşil olanlar sinir sistemi için faydalı olabilecek pek çok özellik barındırırlar. Yeşil sebzeler vitamin, mineral ve lif açısından zengindirler.

Bu yeşilliklerden en iyi şekilde yararlanmanın iki yolu vardır. Birincisi en popüler olan şekildir: çeşitli yeşilliklerin konduğu karışık salatalar. Diğer yol ise onları kahvaltılık smoothielerin içinde tüketmektir.

  • Marul ve tere harika seçeneklerdir.
  • Rokada da yeşil sebzelere has özellikler bulunur.
  • Ispanak vitamin açısından zengindir ve sinir sistemini iyileştirmeye yardımcı olur.

Yulaf

bir kase yulaf

Yulaf en besleyici tahıl ürünlerinden biridir. Ayrıca lif ve protein kaynağıdır.

Yulaf sinir sistemine iki şekilde etki eder: Enerji seviyesini yeniler, anksiyete ve öfke ile savaşır.

Bira mayası

bira mayası

“Besleyici maya” olarak da bilinen bira mayası sinirli insanlar için şiddetle önerilen yiyeceklerden biridir. Yoğun miktarda B grubu vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum ve fosfat gibi mineraller açısından da zengindir.

Anksiyeteyi ve stresi azaltmak için bira mayasını bir yemeğin içine katabilir veya farklı malzemelerle bir araya getirerek bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Fesleğen

fesleğen

Fesleğenin ana özelliği stres karşıtı olmasıdır. Somatizasyon (zihinsel durumların organik belirtilere dönüşmesi) kaynaklı duygusal durumlar nedeniyle ortaya çıkan mide sorunlarını çözmeye de yardımcı olur.

Fesleğen enfeksiyon ve bakteri giderici özelliklere sahiptir. Farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Çiğ olarak yiyebilirsiniz. Sosların içine katabilirsiniz. Ayrıca fesleğen yağı sakinleştirici bir banyoda esansiyel yağ olarak da yer alabilir.

Çikolata

çikolata

Çikolata derken kakao oranı yüzde yetmişten fazla olan bitter çikolatalardan bahsediyoruz.

Çikolata tatlıdan öte bir şeydir. Bitter çikolatada stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olan antioksidan özellikler vardır.

Ayrıca çikolata sinir sistemi için faydalıdır. İçerdiği teobromin sayesinde beyni uyarır. Ayrıca bitter çikolatada, kan damarlarını koruyan ve bilişsel fonksiyonların yürütülmesine yardımcı olan flavonoid isimli bileşen de mevcuttur.

Ceviz

bir kase ceviz

Bu lezzetli kuru yemiş türünün antidepresan etkisi yüksektir. Bunun nedeni serotonin üretimine yardımcı olan yağ asitlerinden bol miktarda içermesidir.

Serotonin beyne ve böylece vücudun diğer kısımlarına, kişinin iyi hissettiğine dair sinyaller gönderen bir sinir taşıyıcısıdır.

Ceviz anksiyete ve depresyonu önemli ölçüde iyileştirici etkiye de sahiptir. İki yemek kaşığı ceviz yemek fark edilir etkilerin ortaya çıkması için yeterlidir.

Kırmızı lahana

kırmızı lahana

Mor renkli meyvelerin ve sebzelerin çoğunda olduğu gibi kırmızı lahanada da antosiyanin bulunur. Antosiyanin vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.

Lahana zihni temizler ve böylece zihnin sakin bir moda geçmesine yardımcı olur. Ayrıca kırmızı lahanada kanserle savaşan bileşenler de bulunur ve bu bileşenler stresle mücadele ederler.

Limon otu

limon otu çayı

Bu bitki doğal bir sakinleştiricidir. Stresi yatıştırır, uykusuzlukla ve anksiyete ile savaşmaya yardımcı olur. Geleneksel olarak insanlar tarafından doğal gazları çıkarmaya yardımcı, hazmı kolaylaştırıcı bir bitki olarak kullanılmıştır.

Limon otu bir spazm gidericidir. Çay olarak tüketilebilir veya meyve sularının içine katılabilir. Kedi otu ile bir arada tüketildiğinde etkileri güçlenebilir.

Kedi otu

bir fincan kedi otu çayı

Kedi otu sakinleştirici özellikleri sayesinde popüler olmuş bitkilerden biridir. Uykusuzlukla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca regl ağrılarını azaltma konusunda da etkilidir.

Çarkıfelek

çarkıfelek çayı

Bu çiçek bir kas ve sinir gevşeticidir. Etkileri sayesinde sinirli insanlar için ideal olabilecek çözümlerden biridir.

Organik ürün satılan yerlerde çarkıfelek esansını bulabilirsiniz. Bu özü çayın içinde çözdürüp içebilir hatta portakal suyunuzun içine koyabilirsiniz.

Ginseng

ginseng

Bu kök bitki, depresyonla ve kronik yorgunlukla savaşan bir uyarıcıdır. Ginseng, kökeni geleneksel Çin tıbbına dayanan harika bir çözümdür. Stresli ve anksiyeteli insanları yatıştırıcı etkisi vardır.

Ginseng, farklı şekillerde satılan bir bitkidir. Çayını pek çok yerde bulabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.