Şişe Sudan Kaçınmak İçin 5 Geçerli Neden
Günümüzde su içmek deyince, aklımıza gelen ilk şey pet şişeler. Oysa, şişe sudan kaçınmak için pek çok geçerli sebep var. İşte bugünkü yazımızda niçin şişe suyu tercih etmemeniz gerektiğini paylaşacağız.
Su yaşamın temelidir, vücudumuz ve vücut fonksiyonları için önemli bir rol oynar.
İşte suyun bu öneminin farkında olan birçok şirket suyu bir iş alanına dönüştürdü. Üstelik, bu şirketlerin çoğu müşterilerini yıllardır yanıltan reklamlar yapıyor.
“10 doktordan 9’u bunu önerdi” gibi sloganlar kullanarak birçok kurum şişe suyu musluk suyundan daha sağlıklı olduğu iddiasıyla satmaya başladı. Görünürde sağlıklı olmasına rağmen bazı şirketler oldukça yüksek fiyatlarda ve yetersiz kalitede su satmaya devam ediyor.
Şişe su, her ne kadar şirketler bizi aksine inandırmaya çalışsa da sürdürülebilir bir alternatif değildir.
Birçok şirketin plastik şişelerin geri dönüşümü ve yeniden kullanımı için mevcut politikaları olduğu doğrudur, ancak çoğu örnekte, şişeler çöpe atılır ve doğayı kirletir.
Musluk suyunun kullanılmasının %100 güvenli olduğunu da iddia etmiyoruz, çünkü suyun kalitesi insan tüketimi için uygun olması adına ne gibi arıtma işlemleri yapıldığına bağlıdır.
Bununla birlikte işte şişe sudan kaçınmak için geçerli bazı sebepler var. İşte bunlardan 5’i.
Ayrıca bakınız: Pet Şişeden Su İçmek Güvenli Midir?
Şişe sudan kaçınmak için 5 neden
1) Plastik su şişeleri sürdürülebilir değildir
Yukarıda belirttiğimiz üzere, şirketler tüketicilerin plastik şişelerin biyo-çözünebilir ve çevre dostu olduğuna inanmalarını istemektedir. Ancak bu şişeler doğada parçalanması yüzlerce yılı bulan malzemelerle imal edilmektedir.
Plastik şişelerin çevre üzerindeki etkisini azaltan birçok geri dönüşüm şirketi bulunmaktadır, ancak bu çevre kirliliğini ancak minimum ölçüde etkilemiştir.
B irçok çalışmaya göre, doğaya atılan plastik şişeleri geri dönüştürülenlere göre çok daha fazladır.
Buna ek olarak, “biyo-çözünür” şişeler etiketlerinde belirtildiğinin aksine kolayca çözülmemektedir, sadece diğerlerine göre daha az plastik kullanılarak imal edilmişlerdir.
2) Şişe suyunun çoğunluğu yüksek fiyatlara satılmaktadır ancak gerçekte musluk suyuyla aynıdır
Su şişesinin üzerinde huzurlu bir pınar veya dere resmi olabilir, ancak bu suyun en yüksek kalitede saflaştırıldığının göstergesi değildir.
Aslında, şişe suyunun yalnızca çok küçük bir yüzdesi pınarlardan veya yeraltı kaynaklarından elde edilmektedir.
Tüm şişe suyunun %25’ine yakın bir kısmı kalite bakımından musluk suyuna eşdeğerdir.
Tabii ki, bazı şirketler satışa çıkarmadan önce doğrudan musluktan gelen su miktarının 100 katı daha fazla maliyete suyu ultraviyole ışınıyla filtrelemektedir.
Ayrıca birçok çalışma şişe su numunelerinin içinde ftalat, küf, mikrop, benzen, trihalometan ve hatta arsenik tespit etmiştir.
Bu açıdan uzmanlar belediye su şebekesinde kullanılan arındırma sürecinin de dikkate alınması gerekmesine rağmen musluk suyunun daha güvenilir olduğuna inanmaktadır. Dolayısıyla, şişe sudan kaçınmak için geçelri sağlık endişeleri söz konusudur.
Ayrıca bakınız: Sıvı Tüketimi Konusunda Yapılan 5 Yaygın Hata
3) Birçok şişe suyun içinde toksin bulunur
Şişe su için kullanılan plastik sadece gezegenimiz için değil aynı zamanda vücudumuz için de tehlike teşkil eder.
Şişe su şirketleri diğer plastik türlerine göre daha az toksik olduğu anlamına gelen BPA’sız bir plastik çeşidi kullanmaktadır.
Ancak şişenin uzun süre boyunca ısıya maruz kalması sonucu sızabilecek diğer kimyasal bileşenler hala plastiğin bir parçasını oluşturur. Bu kimyasal ürünlerden bazıları olası endokrin bozucularıdır, ancak bu bilgi henüz bilimsel çevrelerce teyit edilmemiştir.
4) Yerel sular organik gıda için mükemmel bir takviyedir
Organik gıdanın tarım ilaçları ve diğer kimyasallara maruz kalmış gıdalara göre çok daha sağlıklı olduğu tespit edildikten sonra giderek popülerliği artmıştır.
Organik gıdalardan yemek yaparken musluk suyu kullanmak sağlıklı ve sürdürülebilir gıdayı desteklemenin bir yoludur.
5) Şişe suyun alternatifleri mevcuttur
İstediğiniz boyutta ve tarzda yeniden kullanılabilir bir şişe satın alarak hem tasarruf edebilir, hem sağlığınızı koruyabilir, ve hem de çevreye yardım etmiş olursunuz.
Piyasada evde musluk suyla doldurabileceğiniz birçok yeniden kullanılabilir şişe mevcuttur.
Ayrıca musluk suyuna güveninizi arttıracak birçok ev tipi yenilikçi ürün geliştirilmiştir.
Biyoçözünür filtreli cam bir sürahi daha güvenilir su içmenizi garanti edecek harika bir seçenektir. Diğer bir seçenek ise musluğunuza filtre eklemektir. Montajı oldukça kolay olan bu filtreler su kalitenizi arttırır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Villanueva, C. M., Kogevinas, M., & Grimalt, J. O. (2001). Cloración del agua potable y efectos sobre la salud: Revisión de estudios epidemiológicos. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)72000-3
- Martínez-Ferrer, Á., Peris, P., Reyes, R., & Guañabens, N. (2008). Aporte de calcio, magnesio y sodio a través del agua embotellada y de las aguas de consumo público: implicaciones para la salud. Medicina Clinica, 131(17), 641–646. https://doi.org/10.1157/13128721
- Wagner, M., y Oehlmann, J. (2011). Interruptores endocrinos en agua mineral embotellada: Actividad estrogénica en la E-Screen. Diario de bioquímica de esteroides y biología molecular, 127(1-2), 128-135. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2010.10.007
- Quiroz, C. C. (2002). Agua embotellada y su calidad bacteriológica. Água Latinoamérica. Set/out. http://biblio.upmx.mx/Estudios/Documentos/adiccionpotomania021.asp
- Díaz, J. C., Caraballo, H., Villareal, M., Lobo, H., Rosario, J., Briceño, J., … & Díaz, S. (2007). ¿ El agua embotellada es adecuada para nuestro consumo. Academia, 6(11), 2-12. https://www.researchgate.net/profile/Juan_Diaz27/publication/265595884_EL_AGUA_EMBOTELLADA_ES_ADECUADA_PARA_NUESTRO_CONSUMO/links/5433c1280cf2bf1f1f26248d/EL-AGUA-EMBOTELLADA-ES-ADECUADA-PARA-NUESTRO-CONSUMO.pdf
- Honeycutt, J. A., Nguyen, J., Kentner, A. C., & Brenhouse, H. C. (2017). Effects of Water Bottle Materials and Filtration on Bisphenol A Content in Laboratory Animal Drinking Water. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science : JAALAS, 56(3), 269-272.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438920/ - Bottled Water Quality Investigation. (2008). Test Results: Chemicals in Bottled Water.
https://www.ewg.org/research/bottled-water-quality-investigation/test-results-chemicals-bottled-water