Siyatik Ağrısı En Kolay Nasıl Anlaşılır?
Bazı sağlık sorunları kolayca teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte, siyatik ağrısı gibi, bazen başka durumların semptomları ile karıştırdığımız sağlık sorunları da vardır.
Belki bacağınız, yorgunluk yüzünden ağrıyordur. Yine de farkındalık, bu sorunla mücadele etmenize yardımcı olacağından, bunun belki de siyatik ağrısı olabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.
Eğer bacağınızın arkası ağrıyorsa endişelenmelisiniz. Özellikle de hissizlik veya ayağınıza kadar uzanan bir karıncalanma yaşıyorsanız, bu basit bir kramp gibi gözükse de, aslında öyle olmayabilir. .
Dahası, bacağınızdaki ağrı öksürdüğünüzde veya hapşurduğunuzda daha da kötüleşiyorsa endişelenmelisiniz. Bu noktaya kadar siyatikten muzdaripmişsiniz gibi geldi mi? Siyatiğiniz olup olmadığını anlamak için bu yazımızı okumaya devam edin.
İlk bilmeniz gereken şey şudur: siyatik bir hastalık değildir, bir sağlık sorunudur. Eğer ağrının %80’inden fazlasını bacağınızda veya sırtınızda hissetmiyorsanız, siyatik kolayca teşhis edilemez.
Peki o zaman, siyatiğiniz olup olmadığını kesin olarak nasıl anlayacaksınız?
1. Dizleriniz Zayıfsa
Gerçek şudur ki, bu sağlık probleminden muzdarip olduğunuzda, bir dizinizde ağrı hissedersiniz ve bu bütün bacağa yayılır. Siyatik ağrısı her iki bacakta da ortaya çıktığında derhal tıbbi müdahale gereklidir.
Sonraki semptomlarla karşılaşırsanız, acil bir operasyon gerekebilir. Fakat acının sadece bir bacakta olması daha yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, siyatik sinirinin sıkışmasıdır.
Bu sinir omurgadan başlar, ayakta biter ve sıkıştığında siyatik ağrısı çekmeye başlarsınız. Bunun nedeni ise siyatik sinirinin işlevinin değişmesidir. Bu noktada, ağrı, zayıflık ve karıncalanma gibi farklı hisler yaşamaya başlarsınız.
Sadece ağrı görülmesi çok yaygındır. Esas endişelendirici şey, ağrının dizde veya bacakta zayıflık ile birlikte görülmesidir.
Ağrı tek bir bacaktaysa, doktorlar bunun bir sağlık problemine işaret ettiğini bilirler. Yani, bu durum aynı zamanda sizin için de bir ikaz olmalıdır.
2. Artık Koşamıyorsanız
Sporcuların bacaktaki ağrısının siyatik ağrısı ile ilgili bir işaret olup olmadığını anlamak çok zordur. Bunun sebebi, siyatik ve priformis sendromunun neredeyse aynı semptomlara sahip olmasıdır. Bununla birlikte priformis, siyatikten daha sık görülür.
Ayrıca bacaklarda karıncalanma, ağrı ve uyuşukluğun hepsi, bir sağlık sorununun semptomudur. Eğer bu semptomları yaşıyorsanız, başka bir sağlık probleminiz de olabilir.
Yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahip olduğunuzda derhal doktoru ziyaret etmeniz gerekmesinin nedeni budur. Vücudunuzun size verdiği uyarıları göz ardı etmek durumu daha da kötüleştirebilir.
Hepimiz sporcuların çok sağlıklı olduğunu düşünsek de, eğer siz de sporcuysanız ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız asla bunu göz ardı etmemelisiniz. En sevdiğiniz aktiviteyi yaparken vücudunuzu önemsemek ve kendinize biraz zaman ayırmak çok önemlidir.
3. Acı Çekiyorsanız
Acı, siyatik ağrısı ile ilgili en önemli belirtilerden biri olsa da, başka hastalıklardan müzdarip olduğumuzda da acı çekebileceğimiz için, belirleyici bir faktör olmaz.
Bu yazımıza da göz atın:
Siyatik Sinir Ağrısından Egzersiz Yaparak Nasıl Kurtulursunuz?
Doktora gittiğinizde durumu açıkça belirtmeniz ve nasıl bir acı çektiğinizi doğru bir şekilde anlatmanız çok önemlidir. Sadece acı çektiğinizi söylemek, siyatiğin tanısı için yeterli olmayacaktır.
Bunun sebebi, doktorların acıyı siyatik ağrısı olmayan bir çok durumda da tedavi edebilmeleridir. Doktor Jacob Teitelbaum (“Gerçek Sebep, Gerçek Tedavi: En Sık görülen Sağlık Sorunlarının 9 Temel Sebebi ve Çözümleri” gibi eserlerin yazarı), siyatiğiniz olup olmadığını belirlemek için bazı temel teknikler sunmaktadır:
- Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü şekilde, baş parmağınızı diğer parmaklarınızı sabitlemek için kullanın ve bu parmaklarınızı belinizdeki kasların üstüne doğru bastırın.
- Sırtınızda size acı veren noktaları bulmaya çalışın.
- Ağrı, ayak parmaklarınızın ucuna kadar hafif bir çekmeye neden oluyorsa, siyatikten muzdarip olmanız çok muhtemeldir.
4. Bu Testi Geçiyorsanız
Bu test size siyatiğiniz olup olmadığını söyleyecektir. Yapmanız gereken uzanmak ve ayak parmaklarınızı gerdirmektir. Başka birinin de yardımıyla, bacağınızı kaldırıp 30 ila 70 derece arasında uzatmalısınız.
Size yardımcı olan kişi bacağınızı kaldırmalı ve testi doğru bir şekilde yapıyor olup olmadığınızı kontrol etmelidir. Eğer bu egzersizi yaptıktan sonra bacağınızın tamamında ve dizinizin arkasında ağrı yaşıyorsanız ve bu ağrı ayak parmaklarınıza ulaşıyorsa, bu siyatiğiniz olduğu anlamına gelmektedir.
Bu testi uygulamak için bir fizik tedavi uzmanına veya bir doktora gitmenizi öneririz. Hareketlerin aniden veya yanlış yapılması, semptomları şiddetlendirebilir.
5. Vücudunuzda Başka Bir Problem de Olabilir
Sırt, diz ve bacak ağrısı dışında, bedeninizde bir şeylerin değişmesi de siyatik ağrısı ile ilgili bir semptom olabilir. Örneğin, bağırsaklarınız ve mesaneniz hareketlerinin kontrolünü kaybediyor olabilir.
Doktorlara göre, bu durum acilen ameliyat gerektiren bir durum olabilir. Ancak yine de, Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (AAOS) sözcüsü Alan Hilibrand, bu durumun nadir olarak görültüğünü belirtiyor.
Bel kemiğiniz, sinire çok fazla baskı yapıyorsa ve bunun mesanenizi ve bağırsağınızı etkilediğini düşünüyorsanız, bu hasar kalıcı olabileceği için doktorunuza danışın.
İyi Haber: Siyatik Ağrısı Yok Olabilir
İyi haber şudur ki; siyatik ağrısı, %80 oranında bir iyileşme göstermektedir. Fakat, bunun sebebinin omurgadaki bir diskin eski yerine dönmesinden dolayı mı, yoksa siyatik sinirinin artık sıkışmıyor olmasından dolayı mı olduğunu hala bilmiyoruz.
Siyatikten muzdaripseniz yapabileceğiniz şey, anti-inflamatuvar ilaçlar kullanarak rahatsızlığınızı minimize etmektir. Ayrıca doktorunuzun önerdiği şekilde fizik tedavi de alabilirsiniz.
Fakat şunu da söyleyeceğimiz için üzgünüz; siyatik çoğu durumda geçici olsa da, semptomları muhtemelen 3 aydan daha fazla sürecektir. Ağrınız geçici olarak ortadan kalkmış olsa bile, doktora gitmek ve onun önerilerini takip etmek çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ropper, A. H., & Zafonte, R. D. (2015). Sciatica. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMra1410151
- Wagner, C. J. (1949). Low back pain and sciatica. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/0002-9610(49)90329-3
- Koes, B. W., Van Tulder, M. W., & Peul, W. C. (2007). Diagnosis and treatment of sciatica. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39223.428495.BE