Sızma Zeytinyağı ve 10 İlginç Kullanımı
Sızma zeytinyağı dünyanın her yerinde milyonlarca insan tarafından tercih edilip tüketiliyor. Peki siz zeytinyağının tüm yararlarını ve nasıl kullanılacağını biliyor musunuz?
Belki evinizde bir şişe zeytinyağı var ama bunu en faydalı şekilde nasıl kullanacağınızı bilmiyor olabilirsiniz.
Küçük bir zeytinyağı şişesinin sağlığınız, güzelliğiniz ya da evde bakım için ne kadar kullanışlı olabileceğini hayal bile edemezsiniz.
Bu sebeple bugünün yazısında, zeytinyağının 10 şaşırtıcı kullanımını sizlerle paylaşacağız.
Ayrıca bakınız: Biberiye Ve Sarımsaklı Zeytinyağı Nasıl Yapılır
Sızma zeytinyağı kilo vermeye yardımcı olur
Zeytinyağı, kilo vermenize yardımcı olan sağlıklı bir yağdır. Bir yandan metabolizmanızı hızlandırarak daha fazla yağ yakmanızı sağlarken bir yandan da kendinizi tok hissettirir.
Akdeniz diyetinde sızma zeytinyağı, salatalarda, pişmiş sebzelerde, soslarda ve hatta ekmekle birlikte tereyağı yerine kullanılır.
Ağrıyı alır
İçeriğinde yüksek oranda bulunan oleokantal adlı madde sayesinde zeytinyağı, doğal bir iltihap sökücü işlevi görerek ağrıyı ve acıyı alır. Bir araştırmaya göre, düzenli zeytinyağı tüketimi bazı kronik rahatsızlıklarla ilişkili iltihaplanmayı önler ve azaltır.
Bilişsel bozuklukları önler
Zeytinyağında bulunan mono doymamış yağ, Alzheimer gibi beyin hastalıklarıyla ilişkili olan bilişsel çöküşün başlangıcını önler ya da geciktirir.
Diyabeti önler
Ayrıca diyetinize sızma zeytinyağı eklemek Tip 2 diyabetin oluşumunu önlemeye ya da geciktirmeye yardımcı olur. Peki nasıl? Zeytinyağı vücudunuzdaki insülin seviyesini dengeleyerek yüksek şeker sorunu yaşamanızı engellemeye yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir
Bağışıklık sisteminiz sizi gribe sebep olan enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korumaktan sorumludur. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, vücudunuz birçok hastalığa karşı daha duyarlı olur.
Doğal sızma zeytinyağının içindeki antioksidanlar bağışıklığınızı güçlendirir ve başka hiçbir çeşit yağda bulunmazlar.
Ayrıca bakınız: 5 Doğal Zeytinyağı Maskesi İle Cildinizi Şımartın
Pişiğe iyi gelir
Zeytinyağı doğal, yumuşak ve güvenli yapısıyla bebeklerde oluşan pişiğe iyi gelir. Tahrişi rahatlatır ve cilt sağlığını korur.
Doğal nemlendirici
Sağlıklı bir cilde sahip olmak için cildinizi her gün hem temizleyen hem yenileyen bir bileşenle nemlendirmek çok önemli.
Zeytinyağı, cildinizin esnekliğini korumaya yardımcı olan, erken yaşlanmayı önleyen ve cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyan mucizevi bileşenlere sahiptir. Birkaç damla zeytinyağını sevdiğiniz bir çiçek özüyle karıştırıp cildinize uygulayabilirsiniz.
Sigarayı bırakmaya yardım eder
Zeytinyağı, sigarayı bırakmak isteyenler için en iyi desteklerden biridir. Sabah kahvaltıdan önce 5 damla doğal sızma zeytinyağı tüketmek, nikotinin vücudunuzdaki etkileriyle savaşır, ayrıca anksiyeteyi azaltır.
Kabarık saçı düzeltir
Kıvırcık saçları taraması ve şekil vermesi çok zordur. Kabarıklıkları azaltmak için kimyasal ürünler ve jeller kullanmak yerine, saçınızı şekillendirmek için biraz sızma zeytinyağı kullanmayı deneyin. Elinize birkaç damla damlatın ve saçınıza uygulayın.
Zeytinyağı aynı zamanda nemlendirici özelliği sayesinde kuru saç ve kafa derisi için de kullanılabilir. Ayrıca kırıkları toparlar, kepeği önler ve saçlarınızı parlatır.
Horlamayla savaşır
Birçok çalışmaya göre zeytinyağı tüketmek, uyurken çıkardığınız ve sizinle uyuyan eşinizi deli eden sesleri azaltır. Her gece uyumadan önce birkaç damla doğal sızma zeytinyağı tüketin. Bu doğal bileşen boğaz kaslarınızı kayganlaştırarak horlamayı önleyecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Salas-Salvadó J, Bulló M, Babio N, Martínez-González MÁ, Ibarrola-Jurado N, Basora J, Estruch R, Covas MI, Corella D, Arós F, Ruiz-Gutiérrez V, Ros E. (2011). “Reduction in the incidence of type 2 diabetes with the Mediterranean diet: results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial”, Diabetes Care. 2011 Jan;34(1):14-9.
- Estruch R. et Al. (2006). “Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial”, Ann Intern Med. 2006 Jul 4;145(1):1-11.
- Abuznait AH, Qosa H, Busnena BA, El Sayed KA, Kaddoumi A. (2013). “Olive-oil-derived oleocanthal enhances β-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer’s disease: in vitro and in vivo studies”, ACS Chem Neurosci. 2013 Jun 19;4(6):973-82.
- Mendez MA, et al. (2006). “Adherence to a Mediterranean diet is associated with reduced 3-year incidence of obesity”, J Nutr. 2006 Nov;136(11):2934-8.
- María-Isabel Covas. (2000). “Olive oil and the cardiovascular system”, Pharmacological Research, Volume 55, Issue 3, March 2007, Pages 175-186
- Zamora Zamora, F., Martínez Galiano, J. M., Gaforio Martínez, J. J., & Delgado Rodríguez, M. (2018). Aceite de oliva y peso corporal. Revisión sistemática y metaanálisis de ensayos controlados aleatorizados. Revista Española de Salud Pública, 92. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272018000100508
- Rosillo, M. A., Sánchez-Hidalgo, M., Sánchez-Fidalgo, S., Aparicio-Soto, M., Villegas, I., & Alarcón-de-la-Lastra, C. (2016). Dietary extra-virgin olive oil prevents inflammatory response and cartilage matrix degradation in murine collagen-induced arthritis. European journal of nutrition, 55(1), 315-325. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0850-0
- Abuznait, A. H., Qosa, H., Busnena, B. A., El Sayed, K. A., & Kaddoumi, A. (2013). Olive-oil-derived oleocanthal enhances β-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer’s disease: in vitro and in vivo studies. ACS chemical neuroscience, 4(6), 973-982. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cn400024q?journalCode=acncdm
- Díaz-López, A., Babio, N., Martínez-González, M. A., Corella, D., Amor, A. J., Fitó, M., … & Lapetra, J. (2015). Mediterranean diet, retinopathy, nephropathy, and microvascular diabetes complications: a post hoc analysis of a randomized trial. Diabetes care, 38(11), 2134-2141. https://care.diabetesjournals.org/content/38/11/2134
- Higuera Campo, J. (2017). Los compuestos fenólicos en el aceite de oliva/hoja de olivo: propiedades beneficiosas. https://repositorio.unican.es/xmlui/bitstream/handle/10902/11758/Higuera%20Campo%20Javier.pdf?sequence=4&isAllowed=y