Son Kullanma Tarihleri Olduğunu Bilmediğiniz Yaygın Ev Eşyaları
Hayatta hiçbir şey ebedi değildir, özellikle de maddi şeyler. Bazı durumlarda, işaretler açıktır ve hatta yazılı halde gelirler. Bu genellikle konserve gıdalar ve kozmetik ürünler için geçerlidir. Bununla birlikte, son kullanma tarihine sahip birçok günlük nesne vardır, ancak durum tamamen net olmayabilir.
Son kullanma tarihine sahip, sıkça kullanılan bazı eşyalar
Bazı ayakkabılar, yastıklar, emzik ve havlular, genellikle günlük kullanılan şeylerin bir parçasını oluşturur. Belirli bir son kullanma tarihiyle birlikte gelmeseler de bu ürünlerin de belirli bir süre sonra değiştirilmeleri gerekir.
Bu noktada bunun, yalnızca belirtilen nesneleri daha sık satın almanız için bir kandırmaca olup olmadığını muhtemelen kendinize soruyorsunuzdur. Ancak, özellikle de sağlığınız için, bu nesnelerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekir.
Yazının devamında sizinle daha fazla ayrıntı paylaşacağız.
1. Yastıklar
Eminim ki sevgili eski yastığınızı dünyada hiçbir şeye değişmezsiniz. Sizin için mükemmel olanı bulmanız çok zaman aldı ve onu gerçekten seviyorsunuz. Biraz yaşlı olmasına rağmen, dinlenirken olması gerektiği gibi hala boynunuzu rahatça destekleme görevini üstleniyor.
- Sorun, yastıkların da son kullanma tarihlerinin olmasıdır. Sadece iki ila üç yıl arası sürer.
Onu oluşturan materyal ne olursa olsun, zaman geçtikçe sadece kurtçuklar için bir ev haline gelir. Bu noktadan sonraki adım ise alerjidir.
2. Terlikler
Yorucu bir günün ardından evinize dönmek, ayakkabılarınızı çıkarmak ve rahat terliklerinizi giymek gibisi yoktur. Ama belki de onlara bu kadar düşkün olmamalısınız.
Terliklerinizi her 6 ayda bir değiştirmeniz önerilir. Eğer değiştirmezseniz, onların mantarların büyümesi için bir ev haline gelmesine neden olabilirsiniz. Ayrıca, kokudan daha kötüsü, mantar enfeksiyonu bile geliştirebilirsiniz.
3. Havlular
Çoğunlukla ellerimizi kurutmak için kullandığımız bu bez parçaları sadece bir ila üç yıl için iş görür.
- Emilim kaybı ya da yumuşaklığın azalması havlularınızı atmanız gerektiğine dair tek işaret değildir.
- Sürekli kullanımlarından dolayı daima nemli veya ıslak oldukları için, bakterilerin gelişmesi için mükemmel bir yer haline gelirler.
Bir süre sonra o kadar kötü kokmaya başlar ki, çamaşır makinesinde yıkamak bile bir fark yaratmaz. Bununla ilgili daha fazla endişelenmek yerine, gerektiğinde yeni bir tane havlu edinin.
Okumanızı öneririz: Havluları Beyazlatmak İçin Kolay ve Ucuz 5 Yöntem
4. Diş fırçaları
Diş hijyen aletlerinin her üç ayda bir ya da daha kısa bir sürede değiştirilmesi gerektiği neredeyse kamusal bir bilgidir. Diş hekimleri bunu tekrarlamaktan asla yorulmazlar. Ama sebep nedir? Sadece fırçanın kılları yıprandığı ve dişleriniz üzerindeki etkinliklerini kaybettiği için değil.
Ayrıca, uzun süreli kullanımdan ötürü, diş fırçasında kalan bakteri ve mantarlar yüzünden, diş eti hastalıkları da dahil olmak üzere enfeksiyon riskini taşırlar.
5. Lateks biberon uçları ve emzikler
Bebeğinizin hijyeni söz konusu olduğunda çok dikkatli davranmalısınız. Bu konuda çok dikkatli davranmaktan çekinmeyin. Bu nedenle, çocukların emmek ya da süt içmek için ağızlarına koydukları şeyler sürekli olarak değiştirilmelidir.
Biberon uçları ve emzikler lateksten yapılmışsa, ne sıklıkta kullanıldıklarını ve ne durumda olduklarına bakılmaksızın, ömürleri 2 ila 5 hafta arası sürer. Çünkü bu materyal çatlama eğilimi gösterir ve mikroplar en küçük çatlaklarda büyümeye başlamış olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekir.
6. Atletik ayakkabılar
Koşu ayakkabılarının da, yalnızca ayakkabının yıpranmasına bağlı olmadan, bir son kullanma tarihi vardır.
- Bunun nedeni 400 ila 500 kilometreden sonra ayağınız için tampon olma yeteneğini kaybetmeye başlamalarıdır.
- Elastikiyet ve dengelerini de kaybederler. Bu da eklemlerinizde ekstra bir gerginliğe neden olur. Bu nedenle genellikle bir yıl kullanımdan sonra ayakkabılarınızı değiştirmeniz önerilir.