Stresin Olumsuz Etkilerini Anlamak

İlerlememize yardımcı olacak araçları ve profesyonel yardımı, kendimizi nasıl anlayacağımızı öğrenmek, kendimize dikkat etmek ve kendimizi daha iyi sevmek için arama zamanı.
Stresin Olumsuz Etkilerini Anlamak
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Sıklıkla stres hakkında konuşuyoruz, ama bunu gereken usule göre yapmıyoruz. Bu nedenle, tüm rahatsızlıklarımızı (zihinsel ve fiziksel) aynı kategoriye koymamız. Koyduğumuz etiket doğru olabilir, ancak bu stresin gerçek olumsuz etkilerini unutmamıza neden olabilir.

Stresin etkilerini tanımlayabilmek için uzman olmanıza gerek yoktur. Bedeninizi tanımak, eğilimlerinizin bilincinde olmak ve elbette iyi bilgilendirilmek önemli bir rol oynar. Hatırlayın, bu bilgi sizi bunaltmak için değil. Bunun yerine, kendinize daha iyi bakmanıza yardımcı olmak içindir.

Stres fizyolojisi

stresli kişi

İster inanın ister inanmayın, biraz stres sahibi olmak iyidir.

Bunun nedeni, kavga-et-kaç sisteminin bir parçası olmasıdır. Yani, biraz stres sahibi olmak iş hızımızı artırıyor ve daha verimli hale geliyoruz.

Bununla birlikte, aşırı stres veya kronik stres, vücudumuzdaki üç sistemi doğrudan etkiler: endokrin sistemi, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi. Bu sistemlerden büyük bir negatif stres meydana gelebilir.

  • Stres, beynimizin tüm bileşenlerini aktive eder ve zincirleme reaksiyona neden olur.
  • Bu, hormon salgılanmasına neden olur ve aynı zamanda ACTH kortikotropini salgılayan hipofizini uyarır.
  • Daha sonra, kortikotropin adrenal bezlerini aktive eder ve bu, adrenalin üretimini (epinefrin) ve nor-adrenalini (norepirephrine) ve kortikosteroidleri (aldosteron) ve glukokortikoidleri (kortizol) tetikler.

Anormal hormonal sekresyon ve bu tepkime, vücuttaki tüm organları etkiler ve ayrıca bağışıklık sistemini de doğrudan etkilenmesine sebep olur.

stresli iş ortamı

Stresin aşamaları

Montreal’de bir endokrinoloji doktoru olan Hans Selye, bedenin strese olan tepkisini üç temel aşamaya ayırdı: alarm aşaması, direnç aşaması ve tükenmişlik aşaması.

  1. Alarm aşaması. İlk olarak, bu aşama stres uyarıcıların bazı olumlu etkilerinden sorumludur. Bu aşamada sempatik sinir sistemi aktive edilir. Konsantrasyonunuzu ve dikkat kapasitenizi arttıran adrenalin ve nor-adrenalin sekresyonu gerçekleşir. Anında ortaya çıkan etkiler, arteriyel hipertansiyon, artmış kardiyak ritm ve terlemeyi içerebilir. Bu aşama sadece kısa bir süre sürmelidir.
  2. Direnç aşaması. Daha sonra, bu, alarm aşamasının sürmesi gerekenden daha uzun sürmesi durumunda başlayan bir aşamadır. Bu noktada, metabolik değişiklikler gerçekleşir ve organlarınız sinir sisteminin uyarılmasının ve ortaya çıkan hormon salgılanmasının olumsuz etkilerine maruz kalmaya başlar.
  3. Tükenmişlik aşaması. Son olarak, karışmış sistemin dengesizliğiyle strese yanıt olarak vücutta değişiklikler meydana gelir. Daha sonra, kişinin deneyimlediği semptomlar, strese maruz kalanların, acı çekmeye eğilimli oldukları tipik hastalıklara dönüşür.

Stresin olumsuz etkileri

Sindirim sisteminde

Stresin sindirim sistemi üzerindeki temel olumsuz etkileri arasında şunlar bulunur: mide ülseri, huzursuz bağırsak sendromu, ülserli kolit, fiziksel bitkinlik, gastrit.

Ayrıca, dengesiz beslenme, abur cubur tüketimi veya vücudun ihtiyacı olandan daha az yeme ve diğer ilgili davranışlar gibi zayıf ve zararlı beslenme alışkanlıklarına sebep olur.

Solunum sisteminde

Stres, solunum sisteminde doğrudan veya dolaylı olarak zarara yol açabilir.

Dolaylı olarak, bağışıklık sistemi üzerindeki zayıflatıcı etkisi nedeniyle kişinin solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini arttırabilir. Doğrudan ise, hiperventilasyon, dispne, psikojenik astım ve bunaltıcı bir duyguya neden olabilir.

bunalmış erkek

Kalp ve damar sisteminde

Kalp ve damar sistemi, stresten en çok etkilenen sistemlerden birisidir ve bazı etkileri ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bunlar arasında kalp çarpıntısı, damar sertleşmesi, göğüs ağrısı, kalp krizi, ekstrasistol, kronik kalp çarpıntısı gibi riskler vardır.

Kaslarda ve ciltte

Bu anlamda, stres diğer sorunların altında yatan gizli bir faktör olabilir. Akne, sedef, kaşıntı, egzama, cilt iltihabı, kas krampları, ağrı, sertlik, hıçkırık, saç kıran ve hiperrefleksi vb. gibi sorunlara neden olabilir.

Sinir sisteminde

Ne yazık ki, stresin olumsuz etkileri, sahip olduğumuz yaşam tarzı ve sonuçlarına yansıyacak kadar çeşitlidir.

Stresin negatif etkileri, anksiyete, asabiyet, sinirlilik, unutkanlık, baş ağrıları, migren, bağımlılıklar, depresyon, uyku bozuklukları, düşünme durgusu, kişilik bozuklukları, fobiler ve farklı korkuların gelişimi, hatta yeme bozuklukları gibi ciddi problemleri beraberinde getirebilir.

Stresin olumsuz etkileri, fiziksel ve zihinsel bütünlüğün kaybına yol açabilir. Bu noktada psiko-duygusal sağlığımıza zarar vermemeliyiz. Bu yüzden kendimizi anlamayı öğrenmek, kendimize bakmak, kendimizi daha çok sevmek ve ilerlemek için yardımcı olacak araç ve profesyonel yardımı aramalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.