Su Toplamaları: Patlatmalı Mısınız?
Su toplamaları, epidermiste oluşan, sıvı ile dolu, kabarık ve elle hissedilebilen bir cilt lezyonudur. Başka bir deyişle, kabarcıklar bir tür sıvı dolu torbadır. Daha küçük olduklarında vezikül olarak da adlandırılabilirler. Su toplamaları, sürtünme gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceklerinden dolayı çok yaygındırlar. Bu yazımızda, kısaca ne olduklarını açıklayacağız. Su toplamalarını patlatmanız gerekip gerekmediğini de açıklayacağız.
Su Toplamaları Neden Oluşur?
Su toplamaları, epidermisteki bir değişiklik nedeniyle oluşur. Buna sürtünme, ısı ya da cilt hastalıkları neden olabilir. Genellikle sürtünme olduğunda oluşurlar, bu durum örneğin ayakkabılarınız tam oturmadığında ve ayağınızın bir kısmına sürtündüğünde gerçekleşebilir. Diğer nedenler şunları içerir:
- Yanıklar
- Donma
- Egzama
- Alerjik reaksiyonlar
- Pemfigus gibi otoimmün hastalıklar
- Epidermolizis bülloza
- Su çiçeği zoster ve herpes simplex gibi enfeksiyonlar
- İmpetigo dahil deri enfeksiyonları
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çocuklarda Görülen Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Semptomları
Su toplamaları ağrıya neden olur ve cilt kızarır ve tahriş olur. Ayrıca patlarlarsa enfeksiyon gibi komplikasyonlar yaşayabilirsiniz. Bu olduğunda, genellikle irin üretirler ve çevredeki bölge ısınır ve çok acı verir. Ateşe bile neden olabilir. Aslında ayakkabılar, su toplamalarının en yaygın nedenidir, genellikle yürürken rahatsızlığa neden olurlar.
Su Toplamalarını Patlatmalı Mısınız?
Tipik olarak su toplamaları kendiliğinden iyileşir. Herhangi bir ilaç kullanmanıza gerek yoktur. Genellikle sıvı yeniden emilir ve su toplamasının üzerindeki deri kurur. Enfeksiyon riskini azaltmak için su toplamalarını patlatmaktan kaçınmak önemlidir.
Bu nedenle, genel olarak, su toplamalarını patlatmamalısınız. Söylediğimiz gibi, bu enfeksiyon riskini arttırır ve iyileşmeyi zorlaştırır. Ancak, daha sonra steril malzeme ve uygun bakım ile bunu yapabilirsiniz. Her iki durumda da, en iyi şey bölgeyi bir yama ya da bandaj ile örtmektir.
Su Toplamalarını Boşaltma Prosedürü
Bölge olabildiğince temiz olmalıdır. Su toplamasının etrafındaki alanı sabun ve su ile yıkamalı ve alkol ya da hidrojen peroksit ile dezenfekte etmelisiniz. Ayrıca steril bir iğne kullanmalısınız. Steril bir iğne yapmak için iğneyi birkaç dakika alkolde bırakın ya da bir çakmak alevi ile ısıtın.
Su toplamasını yalnızca bir kez ve sadece bir taraftan patlatmalısınız. İdeal olarak, iltihabı boşaltmak için steril gazlı bezle üstüne bastırmalısınız. Sonra üzerine antiseptik sürün ve biraz steril gazlı bez koyun. Artık deriyi koparmamalısınız. Bu prosedürün karmaşıklığından dolayı, bunu yalnızca su toplaması çok büyük ya da ağrılı olduğunda yapmalısınız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yeni Ayakkabılar Ayaklarınızı Acıtmasın!
Su Toplamalarını Nasıl Engellersiniz
Çoğu su toplamasına sürtünme neden olduğundan, bunlar çok faydalı bazı engelleme önlemleridir:
- İyi uyan rahat ayakkabılar giyin. İdeal olarak, ayakkabılarınızı sıkıca bağlayın. Bu şekilde, ayağınızla ayakkabı arasındaki hareketi azaltırsınız.
- Daima çorap giyin. Ek olarak, çorapların ayağınıza uygun olmaları da önemlidir. Naylon çorap kullanırsanız, ayağınızın nemini azaltabilirsiniz. Benzer şekilde, yıpranmış çorapları atmalısınız.
- Yürüyüşe çıkıyorsanız koruyucu yamalar kullanışlıdır.
- El emeği bir iş ya da spor nedeniyle su toplaması elinizde ise eldiven takmalısınız.
Sonuç Olarak
Bir su toplamasına ilk tepkinizin onu patlatmak istemek olması normaldir. Sürekli sürtünme ve su toplamalarının kendileri çok can sıkıcıdır. Ancak, kendi kendine iyileşmesine izin vermek en iyisidir. Üstteki deri cildi enfeksiyona karşı korur. Ayrıca içerdiği sıvı bölgedeki iyileşmeyi uyarır.
İyileşmelerine yardımcı olmanın en etkili yolu, bölgeyi temiz ve dezenfekte tutmaktır. Bölgeyi ılık sabunlu su ile yıkamak yeterlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ampollas. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/blisters.html
- El mejor tratamiento para las ampollas | Compeed®. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.compeed.es/como-tratar-una-ampolla/
- Qué hacer en caso de tener una ampolla – Primeros auxilios. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.webconsultas.com/primeros-auxilios/ampollas/que-hacer-en-caso-de-tener-una-ampolla
- Ampollas. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/Lesiones/cutaneas/ampollas.html