Su Toplaması Tedavisi İçin Uygulayabileceğiniz 5 Adım

Cildinizde sürekli olarak sürtünmeye maruz kalan bölgeler su toplamaya meyillidir. Bugünkü yazımızda, bu can sıkıcı durumu iyileştirmenin altın kuralını paylaşacağız. 
Su Toplaması Tedavisi İçin Uygulayabileceğiniz 5 Adım
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Su toplaması, sürekli sürtünmeden kaynaklanan küçük ve rahatsız edici doku bozukluğudur. Genellikle topuk ve ayak bilekleri çevresinde oluşur; ancak vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.

Sürekli bir şekilde sürtünmeye maruz kalan cildin her bölümünde su toplaması görülebilir. Hatta bir bölgeyi fazla kaşımak bile su toplamasına sebep olabilir.

Su toplaması genel olarak, sürtünme sebebiyle zarar gören dokunun acı verici hale gelmesidir. Kötü ayakkabı seçiminden dolayı, yaygın olarak ayak çevresinde oluşur.

Aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler yemek de diş etlerinde ya da ağız içinde herhangi bir yerde su toplamasına sebep olabilir. Böcek ısırması kadar basit bir şey bile, çok kaşırsanız ya da yaraya iyi bakmazsanız su toplamasına sebep olabilir.

Aynı zamanda herhangi bir yanma olayı da su toplaması ile sonuçlanabilir. Bugünkü yazımızda, su toplamasından kurtulmak ve bu yaraları düzgün bir şekilde iyileştirmek için uygulayabileceğiniz 5 yolu paylaşacağız.

Su Toplaması Nasıl Geçer?

1. Hava almasını sağlayın

topukta su toplaması

Su toplamasının zamanla kötüleşmesini istemiyorsanız (ki istemeyeceğinizi düşünüyoruz) şu küçük tavsiyeye uymalısınız: Hava almasını sağlayın. 

Su toplayan bölgenin hava alması, bölgenin anında rahatlamasını sağlamak için pratik bir çözümdür. Su toplaması için bu altın kuralı uygulamak, acı veren yaranın zamanla iyileşmesine yardımcı olur.

Yara, havaya ne kadar maruz kalırsa iyileşme süresi o kadar hızlı olur.  İhtiyaç duyarsanız yara bandı yapıştırabilirsiniz. Ancak bandı çok sıkı yapıştırmadığınızdan emin olun. Bandın orta kısmını hafif açık bırakın ki hava alabilsin.

2. Merhem sürün

Doğru okudunuz. Merhem sürmek büyük bir fark yaratabilir ve yaranın yayılmasını büyük ölçüde önleyebilir. Merhemler, yaranın süresini kısaltır ve olumsuz sonuçların çoğunu ortadan kaldırır – tabii eğer doğru tedaviyi seçerseniz.

Yaranın üzerini temizledikten sonra antibakteriyel bir merhem sürebilirsiniz. Aynı zamanda ferahlatıcı bir his vereceği için jel kremleri kullanabilisiniz.

3. Yarayı her zaman kurutun

su toplayan bölge için tedavi

Aşırı acı ve basınca neden olan yarayı tedavi etmenin tek yolu (eğer sıvı ile doluysa) patlatmaktır. Patlatırken herhangi bir enfeksiyonun oluşmasını önlemek için şunları yapmalısınız:

  • Yararayı su ve antiseptik sabun ile temizleyin.
  • Alkolle sterilize edilmiş bir dikiş iğnesi kullanarak yarayı kenarları boyunca nazikçe patlatın ve tüm sıvıyı boşaltın.
  • Derinin üst katmanını koparmayın; çünkü bu, enfeksiyona karşı sizi koruyabilir.
  • Bölgeyi kuru tutmayı unutmayın.

4. Su toplamasını gidermek için Aloe Vera

Sayısız yararı olan aloe vera bitkisi yine karşımıza çıkıyor. Su toplaması, genellikle yağmur, güneş gibi dış etmenler ya da bazı ayakkabılar ve ekipmanlar gibi malzemelerle uğraşan sporcular için sıkıntı olabilir. İşte sizin için çözüm:

  • Bir aloe vera bitkisinin yaprağını uzunlamasına kesin ve içini açın.
  • Aleo vera bitkisinin jelini etkilenen bölgeye sürün.
  • Değişikliği anında fark edeceksiniz.

5. Mısır unu

mısır unu su toplaması

Mısır unu, sayısız ürünün yapımında kullanılan ana malzeme olduğu için pek çok Latin Amerika ülkesinde bilinen bir üründür. Alışılmadık; ama etkili bir tedavi olarak, su toplamasını gidermek ve iyileştirmek için mısır unu kullanabilirsiniz. Bu tarif, rahatsız eden yaraları tedavi etmenize yardımcı olacaktır.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı mısır unu (10 gr)
  • 1 çorba kaşığı bal (25 g)

Nasıl yapılır?

  • Macun kıvamı elde edene kadar mısır ununu ve balı karıştırın.
  • Yaranın üzerine uygulayın.
  • Olası bir enfeksiyonu önlemenize yardımcı olacaktır.

Son olarak, şikayetiniz bu tedavilerden sonra da devam ederse, derinizdeki zararı değerlendirebilecek ve iyileşmesine yardımcı olacak bir tedavi yöntemi önerebilecek bir doktora başvurmak en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
  • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
  • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.