Subaraknoid ve Subdural Kanamalar
Dura ve araknoid, insanların sahip olduğu üç meninksten ikisidir. Meninksler, merkezi sinir sisteminin etrafını kaplayan yapılardır. Subaraknoid ve subdural kanamalar, bu iki bölümün her birinde meydana gelen kanamaları ifade eder.
Meninksler
Kafatası ve omurga beyni ve omuriliği korur. Bununla birlikte, başka bir koruma sistemleri de vardır: meninksler. Aslında, bunlar sinir gelişimine de yardımcı olur.
NIH Kanser Sözlüğü’nin açıkladığı gibi: “Meninksler, beyni ve omuriliği örten ve koruyan üç doku katmanıdır.” Bu katmanlardan üç adet vardır, bunlar:
- Dura mater
- Araknoid
- Pia mater
En dıştaki ve en kalın olan dura mater, epidural boşluk ile kemikten ayrılır. Kafatasında bu boşluk mevcut değildir çünkü dura kemiğe bağlıdır. Bununla birlikte, damarların ve yağın bulunduğu omurilikte yer alır.
Dura’nın altında, subdural boşlukla ayrılmış araknoid bulunur. Bu boşluk sadece kanamaya başladığında görünür hale gelir ve kan iki meninksi ayırır.
Araknoid bu boşluktan pia mater’e doğru uzanır. Subaraknoid boşluk içinde beyin omurilik sıvısı bulunur. Aslında, ani darbelerden veya hareketlerden kaynaklanan basınç değişikliklerini hafifletir.
Son olarak, pia mater oluklarında bile sinir dokusuna yapışır. Ek olarak, bilim adamları hala dokunun içine girip girmediğini belirlemeye çalışmaktadır.
Şuna göz atın: Sinir Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 6 Şey
Subaraknoid ve Subdural Kanamalar
Subaraknoid ve subdural kanamalarda, ilk şey kan damarlarından dışarı akan kandır. Bu damarlar meninksler arasındaki boşluktadır. Bu nedenle, bu beyin dokusuna zarar verir.
Bununla birlikte, kanamanın türüne bağlı olarak, farklı etkilere sahip olacak ve farklı tedaviler gerektirecektir.
Subdural kanamalar
Subdural kanamalarda dura ve araknoid arasındaki boşlukta kan toplanır. Bu kan genellikle travmadan sonra damarlardan gelir. Bununla birlikte, kendini göstermesi için geçen süreye bağlı olarak üç tip hematom vardır:
- Akut subdural hematom
- Subakut subdural hematom
- Kronik subdural hematom
Akut subdural hematom
Bu tür en erken ortaya çıkan türdür. Genellikle serebral korteksten meninkslere giden damarları yırtan ciddi bir travmaya bağlıdır.
Buna sahip olan kişi genellikle hemen komaya girer. Ek olarak, beynin bazı kısımları çalışmayı durdurur. Buna bazı örnekler:
- Hemiparezi: Kısmi hareket zorluğu. Aslında, bunun nedeni, beynin motor becerileri ele alan kısmının yaralanmasıdır.
- Mydriasis: Göz bebekleri büyür. Bunun nedeni, iris kasını kontrol eden bölgede yaralanma olmasıdır.
Subakut subdural hematom
Bu daha yavaş ortaya çıkar ve genellikle daha az ciddidir. Çünkü daha az kan vardır. Ek olarak, kan da pıhtılaşmaya başlar. Bununla birlikte, travmadan da kaynaklanır.
Genellikle kişi bilincini kaybeder ve sonra iyileşir. Ardından, birkaç gün boyunca kişi kendini sıkıntılı hissedecek ve odaklanma sorunları yaşayacaktır.
Kronik subdural hematom
Bu, zaman içinde çoklu yaralanmaların bir sonucudur. Bunlar damarlardan küçük kan ekstravazasyonlarına sahiptir. Sonra, yeniden emilmediklerinde, hematom ile sonuçlanırlar. Aslında, bu yaşlılar arasında yaygındır.
İlk semptom genellikle baş ağrısıdır, daha sonra davranış ve ruh hali değişir. Bu yavaş yavaş olur. Ayrıca, bu hastalar daha fazla uyumaya, düşünmede zorluk çekmeye ve diğer belirtiler göstermeye başlar.
Subaraknoid Kanamalar
Subaraknoid kanamalar, araknoid ve pia mater arasında kan havuzlarının bulunduğu yerdir. Kan genellikle arterlerden gelir ve birçok farklı nedeni olabilir. En yaygın olanı bir anevrizmanın rüptürüdür. Ancak, başka nedenleri de olabilir.
Anevrizmalar patlamadan önce baş ağrısı ve hatta epileptik nöbetlerle birlikte gelebilir. Vakaların üçte birinde, tetikleyici duygusal bir bileşenle birlikte fiziksel bir şey olabilir. Ayrıca, güneşte çok uzun süre kalmaktan da kaynaklanabilir.
Bir kez rüptür gerçekleştiğinde, o zaman kanama başlar. Genellikle, bunlar 40 ila 60 yaşları arasında gerçekleşir ve aşağıdaki semptomlarla bağlantılıdır.
- Kusma
- Bulanık düşünceler
- Yoğun baş ağrıları
- Ağrı veya ışıktan rahatsızlık
Yaklaşık 48 saat sonra, meninjeal sendrom ortaya çıkar, çünkü meninksler irite olur ve daha sonra boyun da sertleşir. Ek olarak, göz hareketlerinin felci gibi göz sorunları yaşayabilirsiniz.
Subaraknoid kanamalar, vakaların %60’ına kadar bir kısmında sekellere neden olur. Buna ek olarak, hayatta kalanların %40’ı yaşamlarını sürdürmek için bir şekilde kalıcı olarak başkalarına dayanmak zorunda kalacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ximénez-Carrillo Rico, A., & Vivancos Mora, J. (2015). Hemorragia subaracnoidea. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(15)30004-4
- Asadi, H. (2017). Aneurysmal subarachnoid hemorrhage (aSAH). In Interventional Radiology for Medical Students. https://doi.org/10.1007/978-3-319-53853-2_23
- Raya, A. K., & Diringer, M. N. (2014). Treatment of subarachnoid hemorrhage. Critical Care Clinics. https://doi.org/10.1016/j.ccc.2014.06.004
- Macdonald, R. L. (2017). Subarachnoid Hemorrhage. In Handbook of Neuroemergency Clinical Trials: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804064-5.00002-3
- Marder, C. P., Narla, V., Fink, J. R., & Tozer Fink, K. R. (2014). Subarachnoid hemorrhage: Beyond aneurysms. American Journal of Roentgenology. https://doi.org/10.2214/AJR.12.9749