Süperorganizma Olarak İnsan

İnsanlar süper organizmalar olarak kabul edilebilir, çünkü milyarlarca bakteri içeren karmaşık bir yapıdan oluşuyoruz. Bu makalede daha fazlasını öğrenin!
Süperorganizma Olarak İnsan

Son Güncelleme: 02 Ekim, 2021

Çok az insan, insanların temelde süperorganizma olduğunu anlıyor. Aslında hepimiz vücudumuzun içinde canlı varlıklar olduğunu biliyoruz. Bunlar bağırsak mikrobiyotası, virüsler ve benzerlerini içeriyor. Bu mikroorganizmalar gelir ve gider ve konsantrasyonları ve varlıkları zamanla değişir.

İlk olarak, “süperorganizmalar” ile ne demek istiyoruz? Bu, onu oluşturan tüm küçük parçacıkların toplamı olan karmaşık bir yapı demektir.

Kapsamlı bir açıklama için okumaya devam edin!

Süperorganizmalar nelerdir?

Süperorganizma kelimesi biyoloji ve ekolojide toplumun doğasına bakmanın bir yolunu özetlemek için kullanılır. Genellikle bazı ösosyal böceklerinki gibi hayvan kaynaklı yapılara uygulanır.

Örneğin, bir karınca yuvası kendi içinde bir varlıktır çünkü kendine ait bazı unsurlara sahiptir, örneğin:

  • Ortak bir düzenlenmiş sıcaklık
  • Tüneller ve oluşturulan yapılar bir iskelet oluşturur
  • Merkezi sinir sistemine benzer: Karıncalar tarafından gönderilen her sinyal sinir sistemindekine benzetilebilir.

Bu durumda karınca yuvasında yaşayan canlılar ve kapladıkları fiziksel boşluk bir süperorganizma oluşturur. Gördüğünüz gibi, bu terim biraz bulanık olsa da doğrudan doğadan alınan bazı örneklerle iyi anlaşılır. Öyle olsa bile, tanımı insanlara uygulamaya çalıştığımızda işler karmaşıklaşıyor.

Bir insanın teknik çizimi.

Tüm parçalarımızın toplamı mıyız?

Bu karmaşık fikri ele almak için Medical Hypotheses dergisinde yayınlanan bir araştırmadan yararlanacağız. Bu derleme, dünyanın çeşitli bileşenlerini anlamak için birkaç temel fikir içermektedir:

  • İlk olarak, bakteriler gezegenin toplam biyokütlesinin %50’sinden fazlasını oluşturur.
  • Buna karşılık, insanlar neredeyse %0.1’ini oluşturuyor.

Tüm bakterilerin bu kadar çok madde ürettiğini hayal etmek başınızı döndürüyor mu? Kendi vücudunuzdaki mikroorganizmaların varlığını ölçtüğünüzde veriler daha da inanılmaz:

  • I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life (Çokluk İçeriyorum: İçimizdeki Mikroplar ve Daha Büyük Bir Hayat Görüşü) kitabının yazarı Ed Yong ile yapılan BBC röportajına göre, vücudumuzda depolanmış yaklaşık 39 milyon bakteri var (toplam vücut ağırlığımızın yaklaşık bir ila iki kilosu).
  • Hem iç hem de dış mikrobiyal popülasyonlarımız, vücut sistemimizi oluşturanlardan 10 kat daha fazla hücreye sahiptir.

Bu rakamlar en hafif tabirle etkileyici. Aşağıda bir vaka çalışması ile bakterilerin önemine bir göz atalım.

Bakteriler ve gastrointestinal sistem

Bağırsak mikrobiyotasının bir çizimi.

Bağırsak, insanların her türlü görevi yapan milyarlarca bakteri içeren süperorganizmalar olduğunun en açık örneğini mükemmel bir şekilde göstermektedir.

İnsan ince bağırsağı en kalabalık mikrobiyal ekosistemdir. Aslında, tüm vücutta bulunan bakterilerin çoğunu tutar. Bu nedenle, mide-bağırsak sistemimiz, kendi fizyolojik sınırları tarafından nadiren zaptedilen sanal bir organdır:

  • Bağırsak bakterileri, yiyeceklerden aldığımız enerjiyi en üst düzeye çıkardıkları için daha etkili gıda asimilasyonuna izin verir.
  • Kendi başımıza üretemediğimiz temel vitaminleri sentezleyebilirler.
  • Ayrıca bitkilerden elde edilen kompleks polisakkaritleri de bozarlar.
  • Sadece bu fikir bile içimizde yaşayan canlıların, en azından kısmen, toplamı olduğumuzu anlamamızı sağlar; gıda kadar basit bir şey, bugün bildiğimiz kadarıyla, mikrobiyal popülasyonlarımız olmadan mümkün olmazdı.

Süperorganizmalar: Bir gen meselesi

Gördüğünüz gibi, biz insanlar sadece ebeveynlerimizden miras kalan kendi bireysel genomumuzu içermiyoruz. Bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmaların her birinin DNA’sı da bizim büyük bir parçamızdır. Bu ifade, metagenomik adı verilen yeni bir bilim dalı tarafından önerilen zorluğa yol açmaktadır.

Bu disiplin, vücudumuzda yaşayan ve bu kadar önemli işlevleri yerine getirmemize izin veren bakterileri tanımlamak, anlamak ve genetik olarak sıralamaktan sorumludur. Bu nedenle, kim olduğumuzu daha iyi anlamak için bu canlılar hakkında bilgi edinmek önemlidir.

Son olarak, insan bir süperorganizma olabilir çünkü bizler fiziksel yapılarımızın ve kimliğimizin toplamıyız. Ayrıca, bildiğimiz gibi yaşamın, içimizde yaşayan mikrobiyal popülasyonlar olmadan mümkün olmayacağını da aklımızda tutmalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.