Sürekli Açlık Hissi Duymayı Önlemek için 4 Öneri

Her zaman aç hissetmek, kötü beslenme alışkanlıklarından ya da sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklanabilecek bir durumdur. Diğer uygulamaların yanı sıra bazı belli başlı yiyecekleri yemek ve daha iyi duygusal kontrol sahibi olmak da yardımcı olabilir.
Sürekli Açlık Hissi Duymayı Önlemek için 4 Öneri

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Yakın zamanda öğle yemeğini yediyseniz ve hala aç hissediyorsanız, gerekli malzemeleri diyetinize eklemiyor olabilirsiniz. Her zaman aç hissetmekten nasıl sakınırsınız? Bu makalede size anlatacağız.

Her zaman aç olmanın bazı nedenleri

Kuşkusuz ki, büyük bir öğle yemeğinden sonra, tekrar açlıktan öldüğünüzü fark etmeden önce sadece bir saat geçti!

Bu neden oluyor? Bunu açıklayabilecek farklı nedenler vardır, örneğin:

1. Dehidrasyon

su içmek

Çoğu zaman aç olduğumuzu düşünürsek, aslında susamış olabiliriz. Bunun nedeni dehidrasyonun iştah gibi aynı “semptomlara” sahip olabilmesidir.

Her durumda, vücudun sıvılara ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, hipotalamus katı ya da sıvıya ihtiyaç duyarsa ayırt edebilir. Bundan dolayı, bu hislerin her ikisinden de sorumlu olan beyin bölgesini “uyandırır”.

2. Uykusuzluk

Uyku eksikliği, her zaman aç hissetmenizi sağlayan grelin seviyenizi arttırabilir. Ayrıca, uykusuzluk leptin seviyelerini azaltır, bu da sizi uyutmaktan sorumlu olan hormondur.

Yeterince iyi uyuyamadığınızda, vücudun şeker ve unlu yiyecekler istemesi mümkündür.

3. Şeker

şeker

Tatlılar sağlıklı değildir ve sahip oldukları kalori kadar süreyle “karnınızı” tok tutarlar.

Şekerlemelerde, hamur işlerinde ve kurabiyelerde bulunan karbonhidratlar kan şekerinde bir artışa neden olur ve daha sonra bu, normal seviyeye göre önemli ölçüde düşer. Bu yüzden hamur işi yedikten bir saat sonra tekrar yemek yemek istersiniz.

4. Stres

Stres seviyeleri adrenalin ve kortizol üretimini tetikleyerek uykusuzluk ile aynı etkilere neden olur: yemek yedikten sonra kendinizi tok hissetmezsiniz. Bu hormonlar diğer şeylerin yanı sıra iştahınızı arttırmak ve serotonini azaltmaktan sorumludur.

Bu, öğle ya da akşam yemeğinden sonra bile açlık duygusu yaşamakla sonuçlanır.

5. Diyet

diyet

Bazı yemek alışkanlıklarınız da her zaman aç hissetmenize neden olabilir. Örneğin, öğlen yemeğinize yeterince protein almıyorsanız, yeterli miktarda sağlıklı yağ tüketmiyorsanız ya da öğünleri atlıyorsanız, midenizin sık sık “yemek yemek için ağlaması” olasıdır.

Ayrıca, çok fazla alkol aldığınızdan (sizi susuz bırakır), çok hızlı yiyor olmanızdan (beyniniz tokluk sinyali alamaz) ya da sosyal medyadaki yiyeceklerin resimlerine bakmanızdan (hormon seviyelerini arttırarak iştahı açar) kaynaklanabilir.

Her zaman aç hissetmemek için ipuçları

Sürekli aç hissetmenizin nedenlerini anlamak, sizi bir türlü yalnız bırakmayan bu açlık duygusuyla yüzleşmenin ilk adımıdır. Okumaya devam edin, şimdi her zaman aç hissetmemenize yardımcı olacak bazı ipuçları sunacağız:

1. Öğünlerinizde çeşitli sağlıklı yemekler tüketin

kahvaltı mısır gevreği

Bu kontrolsüzce yemek yemekle ilgili değil, akıllıca kendinizi beslemekle ilgilidir. En sağlıklı seçenek günde üç defa yemek yerine, 5-6 küçük öğün yemek yemektir.

Bunun anlamı: kahvaltı, sabah ortası, öğle yemeği, atıştırmalık, öğleden sonra ve akşam yemeği. Diğer öğünlerde, diğer seçeneklerin yanı sıra meyve, granolalı yoğurt ya da bir smoothie tercih edebilirsiniz.

2. İyi bir kahvaltı yapın

Günün ilk yemeği katı olmalı ve iştahınızı uzun saatler boyunca tok tutmaya devam edebilmelidir. Yani, makyaj yaparken, giysilerinizi değiştirirken ya da ofise giderken kahve içmek iyi bir fikir değildir. Gerektiği gibi kahvaltı yapmak için kendinize zaman ayırın.

Ayrıca, menü protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat içermelidir. Bu sayede kandaki insülin seviyelerinin bir anda yükselmesinden kaçınacaksınız ve günün başlangıcından itibaren enerjiye sahip olacaksınız.

Örneğin, kahvaltıda çırpılmış yumurta (protein), bir fincan yoğurt ya da süt, meyve ya da avokadolu ya da fındıklı, zeytinyağlı (sağlıklı yağlar) bir parça kepekli ekmek (karbonhidrat) alabilirsiniz.

3. Lif alımınızı artırın

lif alımı

Her zaman aç hissetmemeniz için bir başka strateji de lif tüketiminizi arttırmaktır. Lif, daha uzun süre tok kalmamıza ve gün ile yüzleşmek için gerekli enerjiye sahip olmamıza yardımcı olan çok önemli bir besindir.

Günlük miktarı (20 gr lif) almak için iki parça meyve, iki porsiyon sebze, pirinç, ekmek ya da buğday makarnası yiyebilirsiniz.

4. Yeşil çay içmek

Yeşil çay, yağları yakabilmenin yanı sıra, sürekli açlık hissinden kaçınmanıza yardımcı olacak birçok özelliğe sahip bir çaydır. Ve eğer onu sıcak içerseniz, karnınız tok hisseder. Soğuk içmeyi seçerseniz, açlık ile karıştırabileceğiniz dehidrasyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Bir avuç fındık ya da tohum eşliğinde, sabah ortası ya da öğleden sonra içmek idealdir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
  • Axley PD, Richardson CT, Singal AK. Epidemiology of Alcohol Consumption and Societal Burden of Alcoholism and Alcoholic Liver Disease. Clin Liver Dis. 2019 Feb;23(1):39-50. doi: 10.1016/j.cld.2018.09.011. PMID: 30454831.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.