Sağlık Dolu Tarçının Faydaları
Çaylarda ve tatlılarda tarçın çubukları ya da tozunun keyfini çıkarırız. Fakat mutfakta standart bir katkı maddesi olmanın yanı sıra, inanılmaz sağlık faydaları da vardır. Tarçının faydaları hakkında bilgi almak için sizi yazımızı okumaya çağırıyoruz.
Tarçın: Küçük ama güçlü
Tarçını düşündüğünüzde aklınız muhtemelen lezzetli bir tatlıya ya da rahatlatıcı bir sonbahar içeceğine gider. Ancak bu güzel kahverengi baharatın farklı iyileştirici becerileri de vardır. Genellikle sonbaharda kullanılır, ancak yılın herhangi bir zamanında tadını çıkarabilirsiniz.
Tarçının iki çeşidi vardır: Cassia ve Ceylon. Birincisi, diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini dengeler; ikincisi de dikkate değer miktarda antioksidan içerir. Kokularından ayırt edebilirsiniz: biri diğerinden daha güçlüdür.
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Tarçın Çayı İçmenin 5 Yolu
Süper güçlü tarçının sağlığa yararları
Bu lezzetli baharat doğal tıp için bir süperstardır. Orijinal olarak Asya, Sri Lanka bölgesinden gelen tarçın Hindistan, Çin, Madagaskar ve Seyşeller Adaları gibi dünyanın sıcak ve nemli yerlerinde de yetişir.
Tarçın bilindiği gibi tarçın ağacının soyulması ve sürtünmesinden elde edilir. Daha sonra parçalar yuvarlanıp kurutulur. Tarçın mineraller ve B, C vitaminleri ile doludur. Aşağıda tarçının faydaları ile ilgili daha detaylı bilgi vereceğiz.
1. Karın bölgesinde şişkinliği azaltır
Sindirim kaynaklı sıkıntılarınız varsa ya da bazen mideniz patlamak üzereymiş gibi hissediyorsanız, yemeklerden sonra tarçınlı çay içmenizi öneriyoruz.
Tarçının faydaları arasında mide problemlerini önlemesi ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olması da bulunur. Çaylarınıza ve tatlılarınıza biraz eklemeniz yeterlidir.
2. Glukoz seviyelerini dengeler
Tip 2 diyabetli hastalar tarçını en yakın arkadaşları olarak görmeli. Boş mideye ya da yemekten sonra tükettiğinizde kan şekeri seviyenizi düşürürsünüz. Ayrıca insülin reseptörlerini uyarır ve onları etkisiz hale getiren enzimi inhibe eder.
3. Ayak mantarını tedavi eder
Ayak mantarları olan insanlar tarçından yararlanabilir. Bitkisel ürünler satan mağazalarda ve aktarlarda tarçın yağı bulabilirsiniz. Ardından aşağıdaki adımları takip etmenizi öneriyoruz:
- Ayaklarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra üstüne biraz tarçın yağı serpin.
- Bir gece emmesi için bekletin.
- Yatağınızı ve çarşafları kirletmemek için üzerine bir çorap giyin ya da ayaklarınızı temiz bir bezle örtün.
- Aynı zamanda ayaklarınız için doğal bir deodorant görevi de görür.
4. Solunum problemlerine yardımcı olur
Soğuk algınlığı ya da grip tarzı hastalıklara yakalandığınızda, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için güzel bir fincan tarçınlı bitkisel çayın tadını çıkarabilirsiniz.
- Bir fincan zencefil çayına biraz tarçın eklerseniz ateşinizi düşürmeye ve öksürüğünüzü iyileştirmeye yardımcı olursunuz. Göreceksiniz, kendinizi kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz.
- Tarçın bunun gibi durumlarda antienflamatuvar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
5. Kilo vermenize yardımcı olur
Kilo vermek için diyet yapıyorsanız smoothie, çay ve meyve suları gibi içeceklerinize tarçın ekleyin. İştahınızı kontrol etmeye yardımcı olur ve tatlı bir dokunuş kattığı için çikolata ve diğer tatlıları yemek için daha az istek duyarsınız.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Tarçın ve Defne Yaprağı Çayı ile Kilo Verin
6. Alzheimer hastalığını önler
Tarçının sayısız faydaları arasında Alzhemier hastalığına ket vurmak da yer alır. Aile geçmişinizde nörodejeneratif hastalıklar varsa, her gün tarçın tüketmenizi öneririz.
2013’te yapılan bir araştırmaya göre, tarçının içindeki epikatekin ve sinnamaldehit, akıl sağlığına iyi geliyor ve Alzheimer hastalığının oluşumunu önlüyor ya da varsa yavaşlatıyor.
7. Sizi genç tutar
Tarçın, cildiniz ve diğer iç organlarınıza da iyi gelir. Günde bir çay kaşığı tarçın (örneğin çayda) tüketmek, hücreleri korur ve içindeki tüm antioksidanlar yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca cildinizi kirlilik ve UV ışınları gibi zararlı dış etkenlere karşı korur.
8. Kaslarınızı rahatlatır
Tarçın, antienflamatuvar bir bitkidir ve bu nedenle gerginlik atmak için yapılan masajlarda kullanılır. Yorgun, ağrıyan kasları rahatlatmaya yardımcı olur. Birçok sporcu, eğitim seanslarından ve yarışmalardan sonra tarçın yağı ile masaj yaptırır. Banyoda suya tarçın ekleyerek tadını çıkarabilirsiniz.
- Küveti sıcak suyla doldurup bir çorba kaşığı tarçın ilave etmek kadar kolay bir şey yapacaksınız.
- Müzik dinlerken ya da bir kitap okurken 15 dakika kadar (ya da su soğuyana kadar) içinde oturun.
9. Regl kramplarını hafifletir
Adet dönemlerinde kötü kramplar yaşayan kadınlar yatmadan önce bir bardak sıcak suya tarçın atarak rahatlama bulabilir. Karın ağrısına iyi gelir ve kaslarınızı rahatlatır. Başka çaylarla beraber tüketilebilir ve 8 saat uymanıza yardımcı olur.
10. Kemik sağlığına iyi gelir
60 yaşın üzerindeki insanlar kemik çatlamalarına ve kırılmalarına karşı daha hassastırlar. Bu yaygın sorunu önlemek için her gün tarçınlı çay içmenizi öneririz. Eklemlerinizi güçlendirmek için tarçın yağı ile masaj yapabilirsiniz.
Tarçının bunlar gibi birçok kullanım alanı vardır:
- Akne ile mücadele ve cildi kirleten maddeleri temizleme
- Kolesterolü düşürme ve koroner trombozu önleme
- Ayrıca kan sulandırıcı görevi görür.
E hadi, daha ne bekliyorsunuz? Artık tarçını daha fazla tüketin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
- Hajimonfarednejad, Mahdieh & Ostovar, Mohaddese & Raee, Mohammad & Hashempur, M. & Mayer, Johannes & Heydari, Mojtaba. (2018). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition. 10.1016/j.clnu.2018.03.013.
- Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., Van Der Kooy, F., Harman, D. G., Raju, R., … Münch, G. (2015). Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – Identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food and Function, 6(3), 910–919. https://doi.org/10.1039/c4fo00680a
- Jarvill-Taylor, K. J., Anderson, R. A., & Graves, D. J. (2001). A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition, 20(4), 327–336. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.1071905
- Kirkham, S., Akilen, R., Sharma, S., & Tsiami, A. (2009, December). The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://doi.org/10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x
- Abdalla, W. (2018). Antibacterial and Antifungal Effect of Cinnamon. Microbiology Research Journal International, 23(6), 1-8. https://doi.org/10.9734/MRJI/2018/41345
- Nabavi SF, Di Lorenzo A, Izadi M, Sobarzo-Sánchez E, Daglia M, Nabavi SM. Antibacterial Effects of Cinnamon: From Farm to Food, Cosmetic and Pharmaceutical Industries. Nutrients. 2015;7(9):7729–7748. Published 2015 Sep 11. doi:10.3390/nu7095359
- Mousavi, S. M., Rahmani, J., Kord-Varkaneh, H., Sheikhi, A., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2019). Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.02.017
- George, R. C., Lew, J., & Graves, D. J. (2013). Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: Implications of beneficial effects in modulating alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s Disease, 36(1), 21–40. https://doi.org/10.3233/JAD-122113
- Jaafarpour M, Hatefi M, Khani A, Khajavikhan J. Comparative effect of cinnamon and Ibuprofen for treatment of primary dysmenorrhea: a randomized double-blind clinical trial. J Clin Diagn Res. 2015;9(4):QC04–QC7. doi:10.7860/JCDR/2015/12084.5783