Doğal Tartar Tedavisi Yöntemleri

Ağız yıkayıcıların ve özel diş macunlarının yanı sıra, plak ve tartarlardan kurtulmanıza yardım edecek yiyecekler de vardır.
Doğal Tartar Tedavisi Yöntemleri

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Tartar, gıdaların dişler ve diş etleri arasında birikmesiyle oluşur. Bu madde mineral tuzları ve atıklardan oluşur. Sonuç olarak, dişlerinizin yüzeyi sarı lekelerle kaplanır.

Kurtulmanın en iyi yolu dişçiye gitmektir. Ancak, artmasını önlemek için bazı doğal ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu makaleyi okuyarak en iyileri hakkında bilgi edinin.

Doğal olarak tartardan nasıl kurtuluruz

Tartar oluşumunu önlemek için diş fırçanızı doğru kullanmanız çok önemlidir. Dişlerinizi günde en az üç kez (sabah, öğle ve gece) fırçalamayı unutmayın. Diş fırçanızı üç ayda bir değiştirin.

Ayrıca, ağız sağlığı rutinini tamamlamak için diş ipi ve ağız yıkama suyu kullanmanız sizin için iyi olacaktır. Bu hem bakteri hem de tartardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda, şekerli veya nişasta içeren yiyeceklerden kaçınmanızı öneririz. Çünkü ağzınızda yaşayan bakteriler kendilerini bu maddelerle beslerler. Tatlı bir şeyler yediğinizde ve ağzınızı çalkalamadığınız zaman, bu mikroorganizmalar boşluklara neden olan bir asit salgılar.

Ayrıca, yılda en az iki kez bir dişçiyi gitmek akıllıca olacaktır. Bu, dişlerinizi derinlemesine temizlemenin yanı sıra boşlukların tedavi edilmesini sağlar. Tamamlayıcı bir tedavi olarak, doğal ilaçlar da kullanabilirsiniz. İşte dişlerinizde tartar birikmesini önlemek için bazı ev ilaçları şunlardır:

1. Karbonat

tartar tedavisi için karbonat

Karbonat birden fazla özelliği nedeniyle evinizde ihtiyacınız olan bir elementtir. Yüzyıllardır temizlik ve beyazlatma sağlaması nedeniyle kullanılmıştır.

Bir kabın içine küçük bir miktar karbonat koyun. Sonra diş fırçanızı biraz su ile ıslatın ve fırçayı karbonatla kaplayın. Normalde yaptığınız gibi fırçalayın. Tuzlu bir tada sahip olduğunu unutmayın. Bundan dolayı az miktarda kullanmalısınız.

2. Hidrojen peroksit

Herhangi bir evde bulunması gereken maddelerden biridir. Çünkü yaraları temizler ve dişlerinizi beyazlatır. Eşit miktarda hidrojen peroksit ve suyu bir kaba döküp karıştırın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı yıkamak için kullanın.

Bu tedaviyi haftada iki veya üç kez tekrarlayın. Böylece tartardan kurtulabilir, bakterilerin büyümesini engelleyebilir ve ağzınızı sağlıklı tutabilirsiniz.

3. Elma

kırmızı elmalar

Tatlı olarak kabuğuyla birlikte çiğ bir elma yemek, diğer seçeneklerden daha sağlıklıdır. Ayrıca, dişlerinizi doğal olarak temizlemenizi sağlar. Bu şekilde dişlerinizde kalıntı birikmez. Daha sağlıklı diş etleri elde ederek kanamaları da önlersiniz.

4. Portakal

Bu narenciyenin sahip olduğu C vitamini, dişlerinizin yüzeyinde mikroorganizmaların büyümesini önler. Her sabah portakal suyu içebilirsiniz ya da uyumadan önce dişlerinizi bir portakal kabuğuyla 0vabilirsiniz.

5. Karbonat ve aloe vera

tahta kaşıkta aloe vera

Bu ev ilacı tartardan kurtulmak için çok etkilidir. Haftada iki kez geceleri dişlerinizi fırçaladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 bardak su
  • 1/2 bardak karbonat
  • 1 yemek kaşığı aloe vera jel
  • 10 damla limon esansiyel yağı
  • 4 yemek kaşığı bitkisel gliserin

Talimatlar

  • Bir kapta, su ve karbonatı karıştırın. İyice karıştıklarına emin olun.
  • Aloe vera jeli ve esansiyel yağı ekleyin.
  • Son olarak gliserin ekleyin.
  • Pürüzsüz bir macun elde edinceye kadar karıştırın.
  • Karışımı kapaklı bir cam kapta tutun.
  • Dişlerinizi günlük olarak fırçalamak için diş macunu gibi kullanın.

6. Susam tohumları

Susam tohumunun dokusu plaktan kurtulur ve dişlerinizi beyazlatır. Bir yemek kaşığı susamı yutmadan çiğneyin. Sonra dişlerinizi normal şekilde kullanın. Ancak diş macunu yerine tohumlar ve tükürüğünüzle oluşan macunu kullanın. Sıcak su ile iyice durulayın.

7. Çilek ve domates

çilek yemek dişlere faydalıdır

Her ikisi de C vitamini açısından zengindir. Dişlerinizi bu meyvelerle ovuşturursanız, sadece plaktan kurtulmakla kalmaz ayrıca dişlerinizi de beyazlatırsınız. Durulamadan önce birkaç dakika dinlendirin.

8. Anti tartar diş macunu

Bu ev yapımı diş macunu sayesinde, mağazalarda satılan kimyasal diş macunlarını kullanmanıza gerek kalmaz. Ayrıca içeriğindeki malzemeler tartardan kurtulmanızı ve daha sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar.

Malzemeler

  • 1/2 bardak Hindistan cevizi yağı
  • 3 yemek kaşığı karbonat
  • 2 yemek kaşığı stevia tozu
  • 20 damla esansiyel yağ (kendi seçiminiz)

Talimatlar

  • Bir kap içine Hindistan cevizi yağı, karbonat ve stevia koyun.
  • İyice karıştırın ve seçtiğiniz esansiyel yağı ekleyin (örneğin limon, nane veya lavanta olabilir).
  • Pürüzsüz bir macun elde edinceye kadar karıştırın. Sonra karışımı bir cam kavanozda saklayın.
  • Bunu her gün normal diş macunuyla yaptığınız gibi kullanın.

9. Havuç ve kereviz

Çiğ sebzeler diş sağlığınızı korur. Bunun nedeni, tükürük üretimini artırıp dişlerinizi güçlendirmeleridir. İştahınızı tatmin edenleri seçin ve yemek aralarında atıştırmalık olarak yemeye çalışın. Örneğin kereviz veya havuç kullanabilirsiniz.

10. Badem

acı badem dolu bir kare

Bütün halde yerseniz tartar konusunda çok faydasını göreceksiniz. Bunun nedeni dişlerinize sürtünerek plak ve tartarı azar azar gidermeleridir. Bir avuç badem, dişlerinizde ve diş etlerinizde kalmış kalıntıları temizler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
  • Martínez, Hechavarria, et al. “Salud bucal en la adolescencia.” Medisan 17.1 (2013): 117-125.
  • Padilla, Silvia, and Jesús Cerón. “Determinantes culturales, económicos, históricos, políticos y sociales de la salud bucal.” Medwave 12.07 (2012).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.