Tatil Kalbi Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Tatil kalbi sendromu kalp çarpıntısına, tıkanmaya ve baş dönmesine yol açar. Nedenlerini ve nasıl olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Tatil Kalbi Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Tatil sezonu geldiğinde yemek ve içkinin tadını çıkarma imkanı da doğar. Bundan ötürü de tatil kalbi sendromu yine podyumlarda yerini almış olur.

Bu sendromun tanımı 1978 senesinde yapıldı. Çok kısa sürede çok fazla alkol tüketiminden kaynaklı, kalbin işleyişinde değişimler yaşandığı görüldü.

İlk tatil kalbi sendromu teşhisi de bu sene konuldu. Fakat yaz aylarında da pek çok vaka görüldü. Bu rahatsızlığa özellikle kalp hastalığı olmayan genç insanlarda da rastlandı.

Uzmanlar vakaların kardiyak aritmilerinden kaynaklandığını düşünmektedirler. Hatta yılbaşı insanların en çok kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdiği günlerden biridir. Bundan ötürü, bugünkü yazımızda tatil kalbi sendromu hakkında bilmeniz gereken her şeyden söz edeceğiz.

Tatil Kalbi Sendromu Nedir?

Bildiğimiz üzere, kalbimiz vücudumuzdaki en önemli organlardan biridir. Kalp tüm vücuda kan pompalar. Ayrıca hücreler yaşamak için ihtiyaçları olan oksijeni de bu sayede alırlar.

Bunun gerçekleşmesi için kalbin sürekli ve ritmik bir şekilde atması gerekir. Ritim düzenli olduğu sürece kalp gerekli kanla dolar. Ardından da kan gerekli basınçla vücudun diğer kısımlarına iletilir.

Tatil kalbi sendromunda ise bir ritm bozukluğu meydana gelir. Bu bozukluk genellikle kalbin üst odacıklarından olan kulakçıkta kendini gösterir. Ardından hız artar ve kalp dakikada daha fazla atmaya başlar.

Kısa sürede çok fazla alkol tüketmek bu duruma neden olur. Örneğin; yılbaşı gibi tatillerde bu rahatsızlığın görülme ihtimali daha fazladır. Bunlar insanların normale göre daha fazla alkol tükettiği günlerdir.

Bunlara ek olarak, tatil kalbi sendromu genç ve sağlıklı insanları da etkileyebilir. Fakat alkolün bu tepkiye nasıl neden olduğu bilinmemektedir. Görünüşe göre kalbin hızını artıran adrenalin ve noradrenalin salınımından ötürü bu durum gelişmektedir.

Tatil kalbi sendromu

Tatil Kalbi Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi tatil kalbi sendromu herkesi etkileyebilir. Fakat kalp hastalığı geçmişi olmayan, genç ve sağlıklı insanlarda daha yaygın görülür.

Bir ritim bozukluğu oluşturmasından ötürü, en yaygın belirtisi çarpıntıdır. Kalbinizin normalden daha güçlü ve daha hızlı attığını hissedersiniz. Ayrıca göğüs ağrısı ve nefes darlığı da yaşarsınız.

Baş dönmesi de sıklıkla görülür ve bu bayılmalara yol açabilir. Fakat alkol vücuttan atıldıktan sonra belirtilerin çoğu kaybolur.

Belirtiler geçici olsa da, bunların görüldüğü insanlara göz kulak olmakta fayda var. Bu durum bazen hastanın hayatını tehlikeye atabilir.

Kalp ritim sonucunu kontrol eden doktor

Bu Durumu Önleyebilir Misiniz?

Kısa sürede çok fazla alkol tüketirseniz tatil kalbi sendromu yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı, burada atılacak ilk adım alkol tüketmemektir. Tüketecekseniz de sorumluluğu elden bırakmamanız gerekir.

Genç bireylere bu sendromdan bahsetmek son derece önemlidir. Çoğu genç oluşabilecek olumsuz etkileri göz ardı etmektedir. Ayrıca yalnızca yaşlı insanların kalp hastası olabileceklerini düşünürler.

Öte yandan, mangallarda ya da yemeklerde de çok fazla alkol tüketilebilir. Bu gibi etkinliklerde aynı zamanda yemeklerde de çok fazla yağ ve şeker bulunur.

Bu tip bir beslenme kalbinizin daha zor çalışmasına neden olur. Bundan ötürü özellikle de yaz aylarında yalnızca ne kadar alkol tükettiğinizi kontrol etmek yeterli olmayacaktır. Beslenme düzeninize dikkat etmeniz ve tabii ki her türlü uyuşturucudan uzak durmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.