Yapay tatlandırıcılar, hazır yiyecek ve içeceklerin çoğunda mevcuttur. Özellikle de kilo almamak için şeker kullanmak istemeyen kişiler tatlandırıcı kelimesine aldanabiliyor.
Yapay tatlandırıcılar dünya çapında pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu yazımızda, tatlandırıcıların sağlığa zararlı olup olmadıkları konusuna değineceğiz.
Daha az kalorili şeker üretmek doğal yöntemlerle tamamen imkansızdır. Ne yazık ki pek çok insan bu yanlış bilgiye inanmakta.
O çok ünlü diyet şeker veya light şeker adı verilen ürünler, aslında normal şekerden farksızdır. Yapay tatlandırıcılar, beyaz şeker ve sukraloz ile üretilen suni bir karışımdır. Bu sayede şekerli bir tat sağlarlar ama doğal değillerdir.
Yapay tatlandırıcılar sağlığa zararlı mı?
Tatlandırıcılar ve suni aromalar vücudumuza zarar verip aşağıdaki sorunlara neden olabilecek çeşitli maddeler veya bileşenler içerirler:
Bulanık görme
Spazmlar
Hafıza kaybı
İşitme kaybı
Baş ağrısı
Bu nedenle, yapay tatlandırıcılar ve bu amaçla üretilen ürünleri test etmekten sorumlu Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), piyasadaki suni tatlandırıcıların tüketiminin günlük bir limitin altında olmasını öneriyor.
Eğer bunları sadece kilo vermek için kullanıyorsanız, bu şekilde kilo veremeyeceğinizi bilmenizde fayda var.
Kilo verebilmek için, kilonuzu ve formunuzu koruyacak şekilde egzersiz yapmak gibi daha etkili yöntemleri kullanmalısınız. Ayrıca sağlıklı bir beslenme düzeniniz olmalı.
Eğer tatlandırıcıları diyabet gibi sağlık nedenleriyle kullanıyorsanız, bir uzmana danışıp sizin bünyeniz için en iyi tatlandırıcıyı öğrenmelisiniz. Doktorunuz sağlığınız için gerekli olacak besinleri almanızı sağlayacak bir beslenme listesi de hazırlayabilir .
Eğer hala tatlandırıcıların sağlığınıza olan etkisi hakkında şüpheleriniz varsa, bunları çok fazla tüketmemenizi öneriyoruz.
Ayrıca bal veya stevia gibi doğal bir tatlandırıcı kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Soffritti M, Belpoggi F, Esposti DD, Lambertini L. Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats. European Journal of Oncology 2005; 10(2):107–116.
National Toxicology Program. NTP report on the toxicology studies of aspartame (CAS No. 22839-47-0) in genetically modified (FVB Tg.AC hemizygous) and B6.129-Cdkn2atm1Rdp (N2) deficient mice and carcinogenicity studies of aspartame in genetically modified [B6.129-Trp53tm1Brd (N5) haploinsufficient] mice (feed studies). National Toxicology Program genetically modified model report 2005; (1):1-222. [PubMed Abstract]
Lim U, Subar AF, Mouw T, et al. Consumption of aspartame-containing beverages and incidence of hematopoietic and brain malignancies. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2006; 15(9):1654–1659 [PubMed Abstract]
Marinovich M, Galli CL, Bosetti C, Gallus S, La Vecchia C. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: regulatory safety and epidemiological issues. Food and Chemical Toxicology 2013; 60:109-15. [PubMed Abstract]
Soffritti M, Padovani M, Tibaldi E, et al. Sucralose administered in feed, beginning prenatally through lifespan, induces hematopoetic neoplasias in male Swiss mice. International Journal of Occupational and Environmental Health 2016; 22(1):7–17. [PubMed Abstract]
Kişi yaşlandıkça, vücut maruz kaldığı hastalıklara daha az etkili bir şekilde yanıt veriyor gibi görünmektedir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin yaşlanması…
Çölyak hastalığı gibi hastalıklarda çapraz kontaminasyon durumundan kaçınma ihtiyacı çok önemlidir. Bir insanın, tükettiği bir yiyecekle temas eden bir ürün…
Doğru duruş efsanesi ve tahmin edilen sağlık açısından yararları, günlük yaşamda derinlere kadar uzanır. "Doğru duruş" pozisyonuna kendimizi adapte etmezsek başımızda, sırtımızda, omuzlarımızda ve boynumuzda ağrı olacağına inanılıyor. Peki "kötü"…
Bugünlerde, binlerce sorumluluk ve bilgi ile dolu olan içinde yaşadığımız dünya, dinlenmek için kendimize yeterince zaman ayırmamızı engellemektedir. Sorun şu ki…
Eğer siz de bugün uykunuzdan kısıp yarın daha fazla uyuyarak dinlenme zamanını dengelediğini düşünenlerdenseniz, yanılıyorsunuz. Uykusuz geçen zamanı geri kazanmak biyolojik…